Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Miskantowo 11:38, 21 lip 2025

Fajnie wyglądają te kule w ogrodzie.
Jak zamierzasz je zrobić?
Patrycja_KG_Lu 12:16, 21 lip 2025

Makao napisał(a)
Patrycja obrywasz pędy boczne/ wilki u ogórków? Ja nie obrywałam ale dziś trafiłam na filmik gdzie gościu obrywa bo lepiej owocują

Pewnie jakbym miała mniej skrzyń/warzyw to może bym się o to pokusiła. Ledwo wyrabiam z wilkami w tunelu przy pomidorach, a i tak tam mam zaległości. Czasu na obrywanie przy ogórkach nie mam, lecą na żywioł.
Patrycja_KG_Lu 12:17, 21 lip 2025

Miskantowo napisał(a)
Fajnie wyglądają te kule w ogrodzie.
Jak zamierzasz je zrobić?

Pewnie zimą doczytam dokładnie o mieszankach betonowych, sposobach itp. Mam piłkę do skakania dziecka, więc pewnie na niej zrobię a potem wypuszczę powietrze, bo ma dobrą wielkość.
Patrycja_KG_Lu 12:23, 21 lip 2025

DariaB napisał(a)
Odniosę się do rozmowy o seslerii, moja w słońcu jest limonkowa ale ta w cieniu jest bardziej zielona, ale nadal jest to świeża zieleń. Bożena może masz seslerię Heuflera, łatwo rozpoznać bo kwitnie inaczej.
Patrycja front masz super skomponowany. Kotek cudny, pilnuje się domu? A ten maluszek przy słupie extra Szkoda furtki, wkurzają takie niespodzianki. Kibicuję w robieniu przetworów, mnie czekają jak co roku ogórki.

Na froncie sporo prac mnie czeka. Niestety na dużym trojkącie nie chce żyć Hakonechloa Green Hills, a to ona miała zajmować jedno z przewodnich roślinnych miejsc, więc rabatę czeka jesienią przeróbka. Będzie już płot wtedy, więc łatwiej z pracami i dopasowaniem się. Czekam też na rozrost miskantów Malepartus, bo na razie to takie bidaki.

Kotek pilnuje się domu jak narazie. Nie jest to idealne rozwiązanie, bo wolałabym, żeby był domowy w 100%, ale arie jakie urządzał przy oknach i drzwiach na to nie pozwoliły. Maluszek z temu, podobnie jak ptaszki, też czarne metalowe.
Makao 18:59, 21 lip 2025

Prace wykopaliskowe nigdy nie są porządane zwłaszcza gdy już ogród się tworzy ale najpierw musi być źle by potem było super . Ogrodzenie wniesie dużo dobrego

Ładna sterta ogórków się uzbierała. Przerobiłaś już czy jeszcze zbierasz?
Kordina 20:17, 21 lip 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
...Sobotni torcik.

O jeżu? To już trzy?? Pamiętam zdjęcia z maluszkiem, jak szybko czas leci
Co do kul miałam w planach (i mam nadal ) zrobić je z pozbieranych piłek również, ale zalewać cement do środka a potem rozciąć piłki, z tym, że dużo mniejsze. Twój ogród duży to i kule muszą gabarytowo pasować
A może zamiast hakonki rozplenica Red Head? Moją będę dzielić na jesieni, mogłabym Ci podrzucić podzielinkę
Patrycja_KG_Lu 15:24, 22 lip 2025

Makao napisał(a)
Prace wykopaliskowe nigdy nie są porządane zwłaszcza gdy już ogród się tworzy ale najpierw musi być źle by potem było super . Ogrodzenie wniesie dużo dobrego

Ładna sterta ogórków się uzbierała. Przerobiłaś już czy jeszcze zbierasz?

Wczoraj udało mi się przerobić tą stertę na kiszone plus te grubsze pokroiłam w plasterki i wrzuciłam w zalewę curry-kurkuma.

Zaczęłam zbiory czosnku. Na górze deski mój własny - odmiana Lubasza. Na dole końcówka sklepowego NN.

Kilka kroków bliżej do zamknięcia terenu.

Wąskie dziś przeszły lifting - wycięłam kocimiętki i szałwie.
Patrycja_KG_Lu 15:37, 22 lip 2025

Dotarły nowe zakupy:
- Hameln Gold 3 sztuki na podmianę za Hakonechloa Aureola na zachodniej rabacie inspirowanej Asią Rojodziejową
- Hortensje Magical Moonlight 2 sztuki w okolice buka, co rośnie na rabacie z elementem wodnym
- proso Nosferatu
oraz
długowyczekiwany i poszukiwany przeze mnie miskant Lady in Red
pestka56 18:30, 22 lip 2025

Hameln Gold u mnie rosną w półcieniu i mają ładny kolor.
Nosferatu jak okrzepnie i zacznie się przebarwiać, będzie cudny.

Lady in Red... No, to jest trawa piękna, ale bywa kapryśna. Jestem jedną z osób, które dostały ją od Słowińskich latem 2023 i w tej chwili nie jest większa od twojej sadzonki. Fakt, że posadziłam ją w miejscu suchszym i tylko z kilkoma godzinami słońca w środku dnia. Teraz, miesiąc temu, przesadziłam ja bardziej na słońce. Zobaczymy czy zareaguje.
W zeszłym roku wiosną przyjechały do mnie na przechowanie LinR dla 2 znajomych. Ponieważ wiedziałam, że spędzą u mnie kilka miesięcy przesadziłam je do 10-litrowych donic i domieszałam im kompostu. Targałam te donice z miejsca na miejsce, żeby cały dzień miały słońce. Urosły większe od tej mojej w gruncie.
Jedna z nich posadzona w gruncie jesienią jest teraz jakieś 5-7 razy większa od twojej. Już widać pokrój kępy i urodę. Nawet zaczęła przebarwiać źdźbła.
Jak wygląda LinR u Eli Franki z Ptasiego gaju nie wiem, bo nie widzialam jej odkąd zawiozłam doniczkę
Makao 22:29, 23 lip 2025

Patrycja jaką masz wyciskarkę do pomidorów itp?