Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

AgaBoso 06:29, 10 sie 2025

W ubiegłym roku Harnasia z kupnych główek miałam duże okazy, w tym roku z własnego zbioru mam dużo mniejsze.
Patrycja_KG_Lu 10:08, 11 sie 2025

AgaBoso napisał(a)
W ubiegłym roku Harnasia z kupnych główek miałam duże okazy, w tym roku z własnego zbioru mam dużo mniejsze.

U mnie w tym roku główki urosły wielkości tych kupnych. Tylko pojedyncze ząbki się mniejsze trafiły.
Patrycja_KG_Lu 10:10, 11 sie 2025

Cebula się suszy.
Patrycja_KG_Lu 10:32, 11 sie 2025

FRONTOWY TRÓJKĄT MAŁY BIAŁY (wiosna 2024-lato 2025)
Pierwotne założenie dla tego trójkąta z opisem znajduje się na tej stronie i wyglądało tak:

W 2024 roku miałam na niej świdośliwę, kulkę tujową, przesadziłam i podzieliłam miskanta, posadziłam ciemierniki od Muszelki. W tym roku lekko zmieniłam koncepcję, bo hakone na innym trojkącie nie chcą rosnąć. Finalnie rabata dostała motyw białego koloru. Na ten moment mam już wsadzone niemal wszystkie rośliny. Zakończyły się prace z płotem = skrzynka z elektryką nie jest tak duża jak myślałam, że będzie więc przy płocie na wiosnę wcisnę jeszcze jednego miskanta, czyli będą trzy.

Lista roślin na ten moment prezentuje się tak:
* Świdośliwa lamarcka - 1 szt.
* Miskant chiński Silver Charm - 1 szt. kupiona - podzielony na 2 szt.
* Miskant chiński Ruby Cute - 1 szt. od Gosi
* Hortensja drzewiasta Annabelle Strong Abetwo- 3 szt. od Agi Boso
* Tuja Danica - 1 szt.
* Szałwia omszona Adrian - 1 szt. podzielona na 2 szt.
* Jeżówka purpurowa Alba 2 sztuki podzielone na 4 szt.
* Przetacznik kłosowy biały NN - 2 szt.
* Zawilec niski wiosenny NN od Eli - 1 szt.
* Rozchodnik okazały Stardust - 1 szt. podzielona na 2 szt.
* Sesleria jesienna - 7 szt. (własne)
* Ciemiernik Niger (Muszelkowe)

Brakuje:
+ Kule szaszłykowe i inne ozdoby
+ dołożyć czarne lub białe klocki z drewna?
+ białe mieczyki?
+ Białe narcyzy? Tulipany?
+ Czosnki białe? Szafirki białe?
+ Krokusy pod ŚŚ?
+ rozmnożyć szałwię, przetaczniki, rozchodniki i zagęścić nasadzenia
+ ściągnąć matę i wysypać ściółką

Patrycja_KG_Lu 10:44, 11 sie 2025

1. Szaszłykowe kule:
https://pl.pinterest.com/pin/405253666485360533/
2. Drewniane białe lub czarne klocki nawiązujące do tych wysokich na rabacie za domem, tutaj niskie by były https://pl.pinterest.com/pin/4855512094689777/
3. Pomysły na białe kwiaty wiosną: https://pl.pinterest.com/pin/405253666486414201/

Co myślicie? Co dołożyć na tej rabacie, co zmienić czy robić te 2-3 klocki drewniane (podświetlone nocą)?
Patrycja_KG_Lu 09:22, 13 sie 2025

Nowe nabytki na rabatę pod pergolą. Cena zaskakująca - 7 zł sztuka.
MartaCho 09:36, 13 sie 2025

Takie zakupy to cieszą! Niech rosną zdrowo! Uważaj tylko na golasy, bo lubią hosty.
Makao 12:17, 13 sie 2025

Patrycja pasteryzujesz soki/passaty z pomidorów? Jak długo? Przepis z termomixa podaje że 30 min.
Kordina 12:25, 13 sie 2025

Hosty rzeczywiście niedrogie, a ja nie tak dawno pytałam czy ktoś chce
Patrycja_KG_Lu 17:09, 13 sie 2025

Makao napisał(a)
Patrycja pasteryzujesz soki/passaty z pomidorów? Jak długo? Przepis z termomixa podaje że 30 min.

Passat nie pasteryzowałam. Zamykałam na gorąco i potem było słychać dochodzące z kuchni kliknięcia przykrywek co jakiś czas. Ładnie wytrzymały zimę. Dodawałam jednak sól, a słoiki i przykrywki były dokładnie umyte.

Za to jak spróbowałam robienia passaty z zapiekanych pomidorów, czosnku to niestety jakieś słoiki się nie zawekowały prawidłowo. Podejrzewam za niską temperaturę przy przekładaniu do słoików. Dodatkowo mycie piekarnika było strasznie męczące. Wolę jednak tradycyjny duży gar na kuchence i odparowywanie.