Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Patrycja_KG_Lu 11:12, 08 wrz 2025

Kordina napisał(a)

Zrobiłam sos pomidorowy od Kasi in od Ciebie ściągnięty przepis, powiem Ci, że rewelacja! Jakimś dziwnym zbiegiem okoliczności udało mi się zebrać 2,5 kg, akurat tyle, żeby sprawdzić przepis Zmiksowałam jak ona w całości, ale potem przetarłam przez sito, a to gęste co zostało smakowało jak ajwar i zjedliśmy jako smarowidło na chleb, nic się nie zmarnowało

Ja machnęłam w sobotę/niedzielę 10 kg pomidorów jej sposobem z lekkim twistem (zamiast dać krojone pomidory dałam wyciśnięte przez wyciskarkę wolnoobrotową, która odseparowuje skórki i nasiona). Od razu poszedł jeden słoik w ruch jak sąsiedzi przyszli. Zgadaliśmy się ze podziałem świni na 4 domy, zamówiliśmy u tradycyjnego rolnika jedną całą i każdy kupił po ćwiartce; robiliśmy różne wędzonki, przetwory, nadziewania. Ten sosik idealnie wszedł w wersji gęstej jako smarowidło.
LIDKA 11:15, 08 wrz 2025

Patrycja na trójkącie nasadź gaury. Ona chyba u Ciebie dobrze rośnie. Będziesz miała tam szoł dość wcześnie przed hortkami. I różowe jeżówki zwykle bo rosną wysokie i dają radę z gaurą.
Kordina 11:24, 08 wrz 2025

Jeżówki różowe wysokie mam z nasion na "własnym piersiu uhodowane", ale zbyt wysokie do mojego niedużego ogrodu, jakbyś się zdecydowała, mogę przesłać kłącza.
Juzia 11:37, 08 wrz 2025

CHyba za sucho tam masz.... skoro miskanty nie chcą rosnąć.
Hakone też wolą bardziej mokro niż sucho.

Rozplenic bym dała do tych hortek.
Mogą być nawet dwie, trzy odmiany różnych wielkości.
Kulki tujowe bym zostawiła i wtedy jakieś kule ozdobne dodatkowo będą też pasować

Marcin89 11:47, 08 wrz 2025

Tak na szybko co sobie pomyślałem:
- brakuje mi tutaj tła w postaci żywopłotu, ale rozumiem, że miskanty miały nim być
- układ hortensji bym trochę zmienił, czyli rozrzucił je grupami po 3 sztuki albo jeszcze inaczej, ale nie w liniach
- zamiast hakone inna trawa, np. rozplenica Hameln Gold, sesleria jesienna (jak obok) lub ciekawa odmiana turzycy dwukolorowej (kiedyś była inspiracja: kulki iglaste, turzyce, ciemierniki kremowe narcyze)

Nie chciała byś przesunąć o jakieś 0,5 m linii rabaty, tak żeby jej lewy róg dotykał rabaty wąskiej wejściowej? Wówczas trawnik nie będzie do samego ogrodzenia, chyba łatwiej wtedy kosić. Albo wspomniany wyżej żywopłot, kontynuacja laurowiśni.

Edit:
Popatrzyłem jeszcze raz i masz projekt dochodzący do wąskiej rabaty. Zdjęcie z ogrodu mnie zmyliło, bo ta śś wydawała się bardzo blisko brzegu rabaty.

A hakone moim zdaniem całkiem ok wyglądają, nie są tragiczne

olciamanolcia 12:51, 08 wrz 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
TRÓJKĄT FRONTOWY DUŻY
Na froncie mam 3 trójkątne rabaty. Planowanie i opisy rabat znajdują się na tej stronie, na dole.

Finalnie rabata nr 2 - mały trójkąt - dostała motyw przewodni biały i niedawno zostały ukończone na niej niemal wszystkie nasadzenia. Zostało do ogarnięcia wypielnie, zerwanie maty i wyściókowanie - powinnam się z tym wyrobić w tym tygodniu i wtedy wrzucę zdjęcia. Rabata nr 4 to rabata z amanogawami, jest już niemal skończona, jeszcze tylko zawilce mają dojechać w tym tygodniu do posadzenia (dzięki TAR za polecajkę). Rabata nr 3 i wąski pasek przy rabacie nr 2 zakończyłam w zeszłym tygodniu.

Kłopot pojawia się przy rabacie nr 1. Zaplanowane tam nasadzenia się nie do końca sprawdzają. Hakonki ledwo zipią lub wyginęły, ciemierniki tracą korzenie - wyciągam zwiędnięte liście, miskanty nie chcą rosnąć (ale tym dam jeszcze szanse). Świdośliwy leciutko podrosły (te zostają). W tym roku posadziłam tam 7 hortensji Limelight, które jako jedyne gwiazdorzą na tej rabacie o tej porze roku. To haniebny wygląd na jaki nie przystało rabacie na froncie. Potrzebuję natchnienia, inspiracji, porady co można tutaj zadziałać.

Tak wyglądała 14 sierpnia (widok sprzed drzwi znad rabaty kuchennej):

Tak wyglądała 25 sierpnia (nieodchwaszczona, w zbliżeniach):

To mapka w skali (dwie kratki to metr) z zaznaczonymi najważniejszymi roślinami:

Proszę o sugestie, inspiracje, rysunki i co tylko Wam przyjdzie do głowy. Chętnie powtórzę jakieś rośliny, dokupię nowe odmiany czy gatunki.

Chciałabym jedynie, żeby ŚŚ zostały tam gdzie rosną, hortki najchętniej też lub z lekkim przesadzaniem. Kulki tujowe bez presji, mogą wylecieć. Co do ozdób to myślałam dać 2 kule betonowe w kolorze elewacji - białym i jedną kulę świecącą w nocy. Prąd na rabacie jest do reflektorków, które kiedyś mogą podświetlać ŚŚ od dołu.

Inspirka z kulami - https://pl.pinterest.com/pin/405253666485608155/

Patrycja horty masz cudowne
Rabata jest elegancka jak na front przystało

Wypieprz wszystko- zostaw horty i te kule zielone.
To front - moim zdaniem miszmasz na nim nie potrzebny
Może na przód daj kilka seslerii i nic więcej ewentualnie daj trzy Hameln

W puste miejsca możesz zawsze powstawiać jakieś elementy betonowe

Ja te horty bym porozrzucała po tym trójkącie - za jakiś czas horty podrosną i nie będzie ładnie

Zaraz coś narysuje

nicol21 15:10, 08 wrz 2025

Hortki cudniaste! puchate miski takie
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Patrycja_KG_Lu 20:23, 08 wrz 2025

nicol21 napisał(a)
Hortki cudniaste! puchate miski takie

W szoku jestem, że tak dobrze wyglądają biorąc pod uwagę, że sadzone były tej wiosny z gołym korzeniem.
LIDKA 20:40, 08 wrz 2025

Zostawiłaś takie czy ciełaś?
LIDKA 20:44, 08 wrz 2025

Patrycja ja bym się z hakone nie poddawała. Wyjełabym je z ziemi, zdarła mate, porządnie na głęboko przekopała ziemię widełkami razem z tą skoszona trawa i drobną korą i bym je wsadziła. Jeszcze bym rozważyła hydrożel. Hakone musi mieć luźną glebę ale sucho nie lubi. Ja mam 2 kępy ale dopiero po 3 sezonach są ładne. Mam też zbitą glinę, przesadzałam te hakonki że 3 razy ale wreszcie wzięłam się za glebę i mam 2 ładne kępy.

Na slońce zielone hakone się nadaje najlepiej. Zapomniałam nazwy.