Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

olciamanolcia 17:34, 07 wrz 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Cebulkoza na rabatę na zachodzie na froncie domu z amanogawami plus krokusy Jeanne d’Arc na wąskie. Kilka paczek Mystic Van Eijk zdobyła też dla mnie Magda („tylko” jakieś 10 paczusiunek) i odbiorę za jakiś czas Dzięki Justyś za cynk.

Na zdrowie
Wafel 18:50, 07 wrz 2025

Wychodzi na to, że nie powinnam w ogóle mieć drewutni...
Patrycja_KG_Lu 20:20, 07 wrz 2025

Jesień tuż tuż.

Magara 22:14, 07 wrz 2025

mirkaka napisał(a)

Jak się ma do tego płot drewniany? Jest na granicy działki i jest łatwopalny

Ma się nijak To dowód tego, że przepisy są absurdalne

Patrycja - fajnie działasz, nieodmiennie podziwiam Twoją konsekwencję w tworzeniu rabat
Patrycja_KG_Lu 10:23, 08 wrz 2025

Magara napisał(a)

Patrycja - fajnie działasz, nieodmiennie podziwiam Twoją konsekwencję w tworzeniu rabat

Dzięki. Różnie bywa z tą konsekwencją. Raczej trzymam się planu, nie przesadzam roślin czy nie zmieniam koncepcji po posadzeniu (w trakcie planowania to co innego). Może za mało czasu jeszcze upłynęło i tetrisy to nie ten etap.

Z dwoma rabatami mam za to problem - duży trójkąt frontowy i trójkąt pod oknem kuchennym. Dawałam czas zaplanowanym tam i posadzonym hakonkom, ale miarka się przebrała. Nie chcą rosnąć i przyszedł czas na zmianę koncepcji. Będę potrzebować pomocy w dopracowaniu nowego planu nasadzeń.
Kordina 10:38, 08 wrz 2025

Hej Patrycjo, a pokaż w jakim stanie są teraz hakonki na trójkątnej? Ile czasu minęło od posadzenia? Z moich obserwacji wynika, ze pierwszy rok są przyczajone i potrzebują czasu na rozrost. Jaką wielkość zakupiłaś?
Zrobiłam sos pomidorowy od Kasi in od Ciebie ściągnięty przepis, powiem Ci, że rewelacja! Jakimś dziwnym zbiegiem okoliczności udało mi się zebrać 2,5 kg, akurat tyle, żeby sprawdzić przepis Zmiksowałam jak ona w całości, ale potem przetarłam przez sito, a to gęste co zostało smakowało jak ajwar i zjedliśmy jako smarowidło na chleb, nic się nie zmarnowało
Patrycja_KG_Lu 10:42, 08 wrz 2025

TRÓJKĄT FRONTOWY DUŻY
Na froncie mam 3 trójkątne rabaty. Planowanie i opisy rabat znajdują się na tej stronie, na dole.

Finalnie rabata nr 2 - mały trójkąt - dostała motyw przewodni biały i niedawno zostały ukończone na niej niemal wszystkie nasadzenia. Zostało do ogarnięcia wypielnie, zerwanie maty i wyściókowanie - powinnam się z tym wyrobić w tym tygodniu i wtedy wrzucę zdjęcia. Rabata nr 4 to rabata z amanogawami, jest już niemal skończona, jeszcze tylko zawilce mają dojechać w tym tygodniu do posadzenia (dzięki TAR za polecajkę). Rabata nr 3 i wąski pasek przy rabacie nr 2 zakończyłam w zeszłym tygodniu.

Kłopot pojawia się przy rabacie nr 1. Zaplanowane tam nasadzenia się nie do końca sprawdzają. Hakonki ledwo zipią lub wyginęły, ciemierniki tracą korzenie - wyciągam zwiędnięte liście, miskanty nie chcą rosnąć (ale tym dam jeszcze szanse). Świdośliwy leciutko podrosły (te zostają). W tym roku posadziłam tam 7 hortensji Limelight, które jako jedyne gwiazdorzą na tej rabacie o tej porze roku. To haniebny wygląd na jaki nie przystało rabacie na froncie. Potrzebuję natchnienia, inspiracji, porady co można tutaj zadziałać.

Tak wyglądała 14 sierpnia (widok sprzed drzwi znad rabaty kuchennej):

Tak wyglądała 25 sierpnia (nieodchwaszczona, w zbliżeniach):

To mapka w skali (dwie kratki to metr) z zaznaczonymi najważniejszymi roślinami:

Proszę o sugestie, inspiracje, rysunki i co tylko Wam przyjdzie do głowy. Chętnie powtórzę jakieś rośliny, dokupię nowe odmiany czy gatunki.

Chciałabym jedynie, żeby ŚŚ zostały tam gdzie rosną, hortki najchętniej też lub z lekkim przesadzaniem. Kulki tujowe bez presji, mogą wylecieć. Co do ozdób to myślałam dać 2 kule betonowe w kolorze elewacji - białym i jedną kulę świecącą w nocy. Prąd na rabacie jest do reflektorków, które kiedyś mogą podświetlać ŚŚ od dołu.

Inspirka z kulami - https://pl.pinterest.com/pin/405253666485608155/
Kordina 11:00, 08 wrz 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Hakonki ledwo zipią lub wyginęły, ciemierniki tracą korzenie - wyciągam zwiędnięte liście, miskanty nie chcą rosnąć (ale tym dam jeszcze szanse). Świdośliwy leciutko podrosły (te zostają). W tym roku posadziłam tam 7 hortensji Limelight, które jako jedyne gwiazdorzą na tej rabacie o tej porze roku. To haniebny wygląd na jaki nie przystało rabacie na froncie. Potrzebuję natchnienia, inspiracji, porady co można tutaj zadziałać.

A nie grasuje tam przypadkiem karczownik? Masz matę i nie zobaczysz otworów wejściowych w ziemi. A może?
Patrycja_KG_Lu 11:00, 08 wrz 2025

Kordina napisał(a)
Hej Patrycjo, a pokaż w jakim stanie są teraz hakonki na trójkątnej? Ile czasu minęło od posadzenia? Z moich obserwacji wynika, ze pierwszy rok są przyczajone i potrzebują czasu na rozrost. Jaką wielkość zakupiłaś?

Sadziłam we wrześniu 2023 roku. Takie sadzonki były. Potem jeszcze dosadzałam wiosną 2024 kolejne.

22 maja 2025, ta "ładniejsza sztuka":

Dziś:

Średnica nadal mała.
Patrycja_KG_Lu 11:05, 08 wrz 2025

Kordina napisał(a)

A nie grasuje tam przypadkiem karczownik? Masz matę i nie zobaczysz otworów wejściowych w ziemi. A może?

Inne rośliny dają tam radę tj. tuje, gaura, chwasty, laurowiśnie, ŚŚ.