TRÓJKĄT FRONTOWY DUŻY
Na froncie mam 3 trójkątne rabaty. Planowanie i opisy rabat znajdują się na
tej stronie, na dole.
Finalnie rabata nr 2 - mały trójkąt - dostała motyw przewodni biały i niedawno zostały ukończone na niej niemal wszystkie nasadzenia. Zostało do ogarnięcia wypielnie, zerwanie maty i wyściókowanie - powinnam się z tym wyrobić w tym tygodniu i wtedy wrzucę zdjęcia. Rabata nr 4 to rabata z amanogawami, jest już niemal skończona, jeszcze tylko zawilce mają dojechać w tym tygodniu do posadzenia (dzięki
TAR za polecajkę). Rabata nr 3 i wąski pasek przy rabacie nr 2 zakończyłam w zeszłym tygodniu.
Kłopot pojawia się przy rabacie nr 1. Zaplanowane tam nasadzenia się nie do końca sprawdzają. Hakonki ledwo zipią lub wyginęły, ciemierniki tracą korzenie - wyciągam zwiędnięte liście, miskanty nie chcą rosnąć (ale tym dam jeszcze szanse). Świdośliwy leciutko podrosły (te zostają). W tym roku posadziłam tam 7 hortensji
Limelight, które jako jedyne gwiazdorzą na tej rabacie o tej porze roku.
To haniebny wygląd na jaki nie przystało rabacie na froncie. Potrzebuję natchnienia, inspiracji, porady co można tutaj zadziałać.
Tak wyglądała 14 sierpnia (widok sprzed drzwi znad rabaty kuchennej):
Tak wyglądała 25 sierpnia (nieodchwaszczona, w zbliżeniach):
To mapka w skali (dwie kratki to metr) z zaznaczonymi najważniejszymi roślinami:
Proszę o sugestie, inspiracje, rysunki i co tylko Wam przyjdzie do głowy. Chętnie powtórzę jakieś rośliny, dokupię nowe odmiany czy gatunki.
Chciałabym jedynie, żeby ŚŚ zostały tam gdzie rosną, hortki najchętniej też lub z lekkim przesadzaniem. Kulki tujowe bez presji, mogą wylecieć. Co do ozdób to myślałam dać 2 kule betonowe w kolorze elewacji - białym i jedną kulę świecącą w nocy. Prąd na rabacie jest do reflektorków, które kiedyś mogą podświetlać ŚŚ od dołu.
Inspirka z kulami -
https://pl.pinterest.com/pin/405253666485608155/