Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Patrycja_KG_Lu 12:02, 13 paź 2025

Marcin89 napisał(a)
Tak wygląda mój miskant Graziella. Podobny do Twojego? Bo cały czas nie wiem, czy nie mam pomyłki.

Nasze to chyba młodzieniaszki, więc pewnie mogą się zachowywać inaczej. U mnie widzę potwierdzenie odmiany w dwóch aspektach - przebarwiły się liście i kwiatostan nie jest na wysokości liści tylko o wiele wyżej, więc inaczej niż u Ciebie.
Patrycja_KG_Lu 12:08, 13 paź 2025

Polon napisał(a)
Dużo już u Ciebie wszystkiego.

Rozchodniki piękne - jakie to? Ostatnio mam na nie fazę, jak zobaczyłam na żywo u Ani/Ajki i foty u Lidki i u Olci/Justyny.

Lady in red na zdjęciu wygląda wyjątkowo, jeśli na żywo wrażenie też takie, to warto było na nią polować.

Te rozchodniki to NN od teściowej z ogrodu. Widocznie dotarły się do lubelskich warunków, bo są zdrowe, wysokie, gęste i mają duże zbite "kalafiory". Mam też sporą sadzonkę Brillant, Mr Goodbud, bordowy NN od Beatki, bordowy Oriental Dancer. Jednak to te NN najbardziej urzekające. Mogę Ci wiosną kawałek ukopać i przesłać jak chcesz. One szybko przyrastają w przeciwieństwie do ciemnych odmian.

Lady in red to taki noworodek, bo nawet nie niemowlaczek. Ledwo udało mi się go kupić po zeszłorocznym szale. Nadal nie spadł na niego popyt. Niestety jeszcze malutki jest, ale chucham i dmucham na niego, bo to dla mnie taka moja miskantowa perełka, na którą długo czekałam. Liczę na bardziej spektakularny efekt i więcej kwiatostanów w przyszłym roku albo jeszcze kolejnym.
sylwia_slomc... 12:12, 13 paź 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Nasze to chyba młodzieniaszki, więc pewnie mogą się zachowywać inaczej. U mnie widzę potwierdzenie odmiany w dwóch aspektach - przebarwiły się liście i kwiatostan nie jest na wysokości liści tylko o wiele wyżej, więc inaczej niż u Ciebie.

Graciella u mnie jest wysokim miscantem. I te kłoski ma gęstsze.
Patrycja_KG_Lu 12:13, 13 paź 2025

Wafel napisał(a)
Pięknie ci rośnie ta rozplenica Miskanty też masz fajne, bardzo lubię ich kolor jesienią.

Najładniejsza w tym roku. Hameln mi mocno podupadły w tym sezonie z powodu suszy. Ty to będziesz mi się kojarzyła zawsze z pęcherznicami, bo mi taki pomysł podrzuciłaś z nimi do mojego ogródka. Idąc za natchnieniem, po tym jak niedawno posadziłam 5 sztuk limonkowej odmiany na rabacie z elementem wodnym zamarzył mi się żywopłocik, wąski bordowy na przedpłociu (plan na 2026 lub 2027). Widziałam wczoraj u Danusi w części z różami właśnie taki wąziutki z odmiany Little Devil. Miałaś ją? Polecasz? Danusia zasugerowała posadzić co 40 cm. Chwaliła też, że bardzo długo trzyma liście jesienią.

Patrycja_KG_Lu 12:20, 13 paź 2025

Wczoraj udało mi się zwiedzić 3 ogrody. Zapraszam na relację z dwóch z nich:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/11935-ogrodowe-marzenie-mrokasi-cz-ii?page=190
https://www.ogrodowisko.pl/watek/8495-ogrodowisko-ogrody-pokazowe-nasza-anglia?page=1279#post_7
Wróciłam z podróży z takim kolumnowym dereniem kousa w odmianie Flower Tower. Ta odmiana została odznaczona złotym medalem na Targach Zieleń to Życie w 2024r. Maluszek, ale w dobrej cenie jak to dziewczyny stwierdziły. Trafi do przedogródka na honorowe miejsce.
Patrycja_KG_Lu 13:16, 13 paź 2025

Ostatnio wyświetlił mi się post na FB reklamujący KUPOMAT w okolicach Krakowa. Aż ciekawe czy na lubelskim jakiś mamy. Wrzucam, może ktoś skorzysta.

Wafel 14:13, 13 paź 2025

Kupomat, dobre

Little Devil nie miałam, ale widziałam na żywo, jest podobna do mojej Tiny Wine, ale ma bardziej wyprostowane pędy, mniej przewieszające się, też ma drobne liście. To karłowa odmiana o drobniejszych liściach.

A ja ciebie Pati kojarzę z przetworami, pomidorami, paprykami i Puszysławem

Posadziłaś gdzieś tę gratisową budleję ostatecznie?
sylwia_slomc... 14:29, 13 paź 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Ostatnio wyświetlił mi się post na FB reklamujący KUPOMAT w okolicach Krakowa. Aż ciekawe czy na lubelskim jakiś mamy. Wrzucam, może ktoś skorzysta.

Też widziałam, fajna inicjatywa, z pożytkiem dla obu stron
Patrycja_KG_Lu 15:38, 13 paź 2025

Wafel napisał(a)
Kupomat, dobre

Little Devil nie miałam, ale widziałam na żywo, jest podobna do mojej Tiny Wine, ale ma bardziej wyprostowane pędy, mniej przewieszające się, też ma drobne liście. To karłowa odmiana o drobniejszych liściach.

A ja ciebie Pati kojarzę z przetworami, pomidorami, paprykami i Puszysławem

Posadziłaś gdzieś tę gratisową budleję ostatecznie?

Gratisowa budleja rośnie już u sąsiadki z racji tego, że posadziła na przedpłociu to codziennie mijam autem i będę mogła oglądać jak nabiera masy i kwitnie.
Wafel 16:41, 13 paź 2025

A no to i córka na spacerze poogląda z tobą motylki Super, że potrafisz trzymać się planu i nie sadzić wszystkiego, co ci w ręce wpadnie