Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Patrycja_KG_Lu 09:57, 19 paź 2025

W piątek był wielki zryw schodzenia ze stanu doniczek i sadzonek. Cała rodzinka była zaangażowana.

Na biały trójkąt trafiły białe jeżówki od Beatki z Ogrodowych Skarbów, na drugi trójkąt te różowe.

Puszysław od razu wykorzystał okazję kartonową po turzycach od Agapant.

Pomylona hortka, prawdopodobnie Phantom trafiła na przedpłocie, a właściwa - Polar Bear na jej miejsce.

Co do zmieniających się widoków za płotem to ten dom powstał w tydzień z gotowych elementów.
Marcin89 10:15, 19 paź 2025

O to też sobie działacie Cały czas słyszę, że teraz jest najlepszy moment na sadzenie.

Te bordowe wisienki pamiętam, jakoś wiosną pytałaś o ich cięcie. Czyli też masz Royal Burgundy? Ile od płotu?

Pytem dlatego, że masz dość blisko ogrodzenia, ale ta odmiana powinna rosnąć bardziej strzeliście do góry. Tak samo będzie u mnie blisko granicy i nie chcę w przyszłości kłopotów z gałęziami u sąsiada. Podobnie będzie u mnie z Kanzan, a pamiętam na forum dyskusję ile odsunać od thuji, czy ogrodzenia.
olciamanolcia 10:19, 19 paź 2025

Pati dzieje się u Was

Świetny czas na ogrodowe roszady

Miłorzęby cudowne , pas rabaty ze śliwami także.

Te metalowe konstrukcje super pomysł- ogród pięknieje ♥️
Narsilia 10:25, 19 paź 2025

Super dziękuję Ci bardzo za odpowiedź też używałam chata gpt i jakoś wszystko się rozjezdzalo z prośbami pisanymi co ma się znaleźć w wizualizacji A te twoje wyszły genialnie , w ogóle pięknie u Ciebie ogród ślicznie się przebrania te metalowe elementy są bezbłędne, śliczne astry przy płocie w tym roku nabrałam na nie ochotę
Patrycja_KG_Lu 11:04, 19 paź 2025

olciamanolcia napisał(a)
Pati dzieje się u Was

Świetny czas na ogrodowe roszady

Miłorzęby cudowne , pas rabaty ze śliwami także.

Te metalowe konstrukcje super pomysł- ogród pięknieje ♥️

Minus tego dobrego czasu taki, że wróciłam do pracy i raczej trzeba brać pod uwagę tylko weekendy.
Co do konstrukcji to są z drewna. Kiedyś były tylko planem/rysunkiem, a teraz to już realnie w ogrodzie stoją.

Juzia 20:58, 19 paź 2025

Fajne takie rodzinne działanie
Coraz gęściej masz na rabatach. Zaraz będziesz przesadzać
Patrycja_KG_Lu 08:04, 20 paź 2025

Marcin89 napisał(a)
O to też sobie działacie Cały czas słyszę, że teraz jest najlepszy moment na sadzenie.

Te bordowe wisienki pamiętam, jakoś wiosną pytałaś o ich cięcie. Czyli też masz Royal Burgundy? Ile od płotu?

Pytem dlatego, że masz dość blisko ogrodzenia, ale ta odmiana powinna rosnąć bardziej strzeliście do góry. Tak samo będzie u mnie blisko granicy i nie chcę w przyszłości kłopotów z gałęziami u sąsiada. Podobnie będzie u mnie z Kanzan, a pamiętam na forum dyskusję ile odsunać od thuji, czy ogrodzenia.

U mnie to młodzieniaszki jeszcze. To wiśnie piłkowane Royal Burgundy. Już dwa razy je cięłam od kiedy są wsadzone. Cel - zagęścić koronę. Jak się przypatrzysz to na ostatnich fotkach widać gdzie po cięciu jest nowy odrost i ile cm go przybyło w tym roku. Co do odległości to zamierzałam Ci dziś przed pracą zmierzyć, ale zaskoczył mnie przymrozek i zapasowe minuty musiałam wykorzystać na skrobanie przedniej szyby. Ogólnie nie mam prawidłowej odległości, bo tylko jakieś 150-180 cm. U mnie za płotem jest jeszcze 40 cm mojej działki, droga wewnętrzna i dopiero sąsiad. Ważne by gałęzie potem samochodu/traktoru nie drapały, a tak to mogą wystawać lekko.

Marcin89 09:44, 20 paź 2025

Spokojnie, nie musisz mierzyć. Informacje, jakie podałaś są wystarczające

Na Dolnym Śląsku było -1. Też szyby do skrobania. Ciekawe, czy to nie zaszkodziło moim thujom i bluszczom.
Ogrodowemarz... 18:56, 20 paź 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Pęcherznice posadzone. Zbliżam się coraz bardziej do wykonania planu.

Będzie bardzo ładnie już nie mogę się doczekać
LIDKA 22:23, 20 paź 2025

Pati ja to Ci zazdroszczę że jesteś taka konsekwentna. Wszystko masz zaplanowane i przemyślane i realizujesz plan.

Bardzo ta rabatka zacytowana przez Martę mi się podoba. Za rok będzie szał.