Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Patrycja_KG_Lu 20:47, 28 wrz 2025

LIDKA napisał(a)
Red schief i gracki mam . Różnica jest wyraźna. Szerokość liścia, kolor liści i miotełek i wysokość. Red schief jest niższy i bardziej się przewiesza.

Patrycja jakbym taki niższy ambrowiec spotkała to bym brała.
Moje najdroższe szaleństwo to judaszowiec za 180 zł który nadal stoi w doniczce bo nie wiem jeszcze gdzie go wsadzę.
Też sobie wziełam radę Hani do serca.

Początkowo oceniałam liść jako wąski, a to że jest taki niższy zrzucałam na brak wystarczającej ilości wody. To, że kwitnie to by mi nawet nie przeszkadzało, bo kolor kwiatostanów pasuje do buka co posadziłam na drugim końcu rabaty. Dopiero jak dziewczyny zobaczyły go ostatnio u mnie na żywo to stwierdziły, że to może być właśnie Red Chief. Muszę go stamtąd eksmitować, bo będzie za niski w kontekście przyszłej ścianki wodnej. Trafi tam właśnie Gracek od Agapant.

Zobacz sama i oceń czy to ta odmiana. Zbliżenia liścia i kwiatu mogę zrobić dopiero jutro, ale mam takie na telefonie:
6 września

17 września ten w prawym rogu

24 września

Patrycja_KG_Lu 20:56, 28 wrz 2025

Marcin89 napisał(a)
Udało się zapewne kupić hortensje Polar Bear. A do tego widzę jakieś proso?

Tak. Kupiłam na razie 3 sztuki by podmienić za te pomylone na rabacie bordowo-białej na wschodzie. Dwie sztuki już dziś wykopane trafiły na zachód tj. jedna jakaś miniaturowa do kompletu przy Skyfall i nowym ambrowcu, a druga na ten fragment co ostatnio wrzucałam.
Tutaj fotka w oddaleniu - widać posadzone ostatnio 3 rozchodniki.

Tutaj zbliżenie, czyli przesadzona hortka i kula Mirjam. Muszę dorzucić po obi stronach tej tujki jakąś bylinę. Co byś dał?

Co do trawek to masz rację, to proso Rehbraun. Ostatnio ominęłam je w szkółce i dopiero w domu wygooglowałam jak się pięknie ma przebarwiać jesienią. Przeczytała to Beatka i napisała do mnie czy jak będzie jechać na spotkanie to ma mi kupić (ma po drodze). Tak kusiła, że dałam się namówić na trzy sztuki. Ma rosnąć tak do 100-150 cm niby
Patrycja_KG_Lu 20:58, 28 wrz 2025

Takiego gościa dziś mieliśmy w ogrodzie.

A takie zbiory poranne już się suszą.
Marcin89 21:03, 28 wrz 2025

Ja bym posadził oczywiście kocimiętki

A to dlatego, że zakwitną wcześnie, gdy proso obok będzie małe, a hortensja dopiero z liśćmi. Po drugie długie kwitnienie. A po trzecie stworzysz fajny kontrast żółtej thuji z fioletem kocimiętki, to będzie nawiązanie do wąskich rabat przy wejściu i nie tylko
Patrycja_KG_Lu 21:46, 28 wrz 2025

Marcin89 napisał(a)
Ja bym posadził oczywiście kocimiętki

A to dlatego, że zakwitną wcześnie, gdy proso obok będzie małe, a hortensja dopiero z liśćmi. Po drugie długie kwitnienie. A po trzecie stworzysz fajny kontrast żółtej thuji z fioletem kocimiętki, to będzie nawiązanie do wąskich rabat przy wejściu i nie tylko

Kusi mnie dać 6 sztuk posadzonych po 3 sztuki w trójkąt po obu stronach kulki.
Marcin89 21:49, 28 wrz 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Kusi mnie dać 6 sztuk posadzonych po 3 sztuki w trójkąt po obu stronach kulki.
Mam jedną odmianę bardzo malutką. Sadzonki były kiepskie. Dopiero teraz się ogarnęły. Ale jest zwarta, kompaktowa
LIDKA 22:33, 28 wrz 2025

Patrycja
Aktualnie mam 10 niedużych jeszcze Red schief na kortowej wzdłuż ścieżki. Sadzone jesienią rok temu.
Przechowałam sobie sadzonki z tych z przedogródka. Męczyły się za długo w doniczkach. Ale w przyszłym roku powinny być mocno widoczne.
Red schief mocno się przewiesza. Ma ok 160-170 cm z miotełkami.
I jest mocno szeroki. Miejsce trzeba im zostawić .

Te na fotce tak wyglądały w 3 sezonie. Usunęłam bo nie chciałam łysych tuj.

LIDKA 22:35, 28 wrz 2025

W tym roku u mnie gracimilus już kwitnie a morningi i gracielle jeszcze nie.
Jutro pocykam z rana foty i wieczorem wstawię u mnie.

Edit. Jeszcze pomyślsłam że glinę masz jak ja i miscanty będą u Ciebie rosły większe niż w katalogach.
Marcin89 22:45, 28 wrz 2025

LIDKA napisał(a)
W tym roku u mnie gracimilus już kwitnie a morningi i gracielle jeszcze nie.
Jutro pocykam z rana foty i wieczorem wstawię u mnie.

Edit. Jeszcze pomyślsłam że glinę masz jak ja i miscanty będą u Ciebie rosły większe niż w katalogach.
To u mnie Morning Light i Gracillimus nie kwitną. Za to Graziella tak (jeśli się nie przebarwi, to znaczy, że pomylona odmiana)