Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Patrycja_KG_Lu 11:36, 22 lut 2026

Rojodziejowa napisał(a)
To sporo wybrałaś takie delikatniejsze z tych ostrych, tak?

Nie do końca wszystkie takie delikatne. Ja lubię tylko lekki posmak ostrego, a mąż zaczyna powoli wchodzić w te mocniejsze. Dzięki Ani Makao mamy od zeszłego roku Black Scorpion Tounge. Robił z niej sosy rozcieńczając ostrość poprzez mieszanie z łagodnymi.

Lista na ten rok:
Black Pearl
Red Cheryy Large
Tri Color Variegata
Cherry Bomb
Black Scorpion Tounge

Miałam mieć jeszcze Serrano, ale nasionek nie dostałam.

Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
Patrycja_KG_Lu 17:17, 22 lut 2026

Trzeci rok z rzędu zamowienie u tego samego dostawcy. Za 54 dni u mnie.

Zamówiłam też nowy kolor - Cool Jazz.
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
Makao 07:35, 23 lut 2026

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Nie do końca wszystkie takie delikatne. Ja lubię tylko lekki posmak ostrego, a mąż zaczyna powoli wchodzić w te mocniejsze. Dzięki Ani Makao mamy od zeszłego roku Black Scorpion Tounge. Robił z niej sosy rozcieńczając ostrość poprzez mieszanie z łagodnymi.

Lista na ten rok:
Black Pearl
Red Cheryy Large
Tri Color Variegata
Cherry Bomb
Black Scorpion Tounge

Miałam mieć jeszcze Serrano, ale nasionek nie dostałam.

Ja mam serrano z ubiegłego sezonu. Mogę Ci wysłać
Makao 09:27, 23 lut 2026

Patrycja, rok temu wsiałam cebulę Globo i Augustę. To odmiany o dużych owocach. Żadna mi nie zakwitła a chciałam nasiona zebrać żeby mieć świeże. Cebule słabo kiełkują gdy nasiona są nie z ubiegłego sezonu tylko starsze. To bardzo ważne.
Czy wiesz może czemu żadna nie zakwitła? Te nasiona są jakieś modyfikowane czy co?
Patrycja_KG_Lu 11:12, 23 lut 2026

Cebula to roślina dwuletnia. W pierwszym roku z nasiona robi cebulę (czyli to, co jemy), a dopiero w drugim roku po przejściu okresu chłodu (tzw. jarowizacji) wybija w pęd kwiatostanowy i kwitnie. Jeśli wysiałaś wiosną Globo i Augustę i zebrałaś ładne cebule, to one po prostu zrobiły to, co miały zrobić w pierwszym sezonie. Żeby zakwitły, trzeba wybrać zdrowe, dorodne cebule, przechować je przez zimę i posadzić ponownie w kolejnym roku. Dopiero wtedy pojawią się kwiatostany i nasiona.

A co do kiełkowania masz rację, nasiona cebuli szybko tracą zdolność kiełkowania, dlatego świeże są zdecydowanie najlepsze. Takie nasionko pomidora to i 8-10 lat ma zdolność kiełkowania (dobrze przechowywane). A z cebulą podobno słabo jest.

Różnica wynika głównie z budowy i fizjologii nasion. Nasiona cebuli mają cienką łupinę, zawierają stosunkowo dużo olejów, są bardziej wrażliwe na utlenianie i wilgoć, szybciej zachodzą w nich procesy starzenia komórkowego. Te oleje z czasem się utleniają, błony komórkowe tracą integralność i zarodek po prostu przestaje być żywotny. Nawet przy dobrym przechowywaniu kiełkowalność po 2–3 latach potrafi mocno spaść.

Dlatego przy cebuli mówi się wprost: najlepsze są nasiona z ostatniego sezonu.

A pomidor? Nasiona pomidora mają twardszą, grubszą okrywę, są mniej tłuste, lepiej znoszą przesuszenie. W suchych, chłodnych warunkach potrafią zachować zdolność kiełkowania 8–10 lat, a czasem nawet dłużej. Dlatego przy cebuli świeżość to podstawa, a przy pomidorach możemy sobie pozwolić na „archeologię szuflady” sprzed kilku lat.

P.S.: Dzięki za propozycję nasionkową. Na ten sezon już nie będę dosiewać papryczek. Jak się zobaczymy na żywo czy u Danusi czy na innym zjeździe to się wymienimy nasionkami na kolejny sezon
Makao 11:38, 23 lut 2026

Aaaa to takie buty z tą cebulą
To ja już zjadłam to co było. Muszę wysiać znowu, może chociaż kilka wzejdzie to już teraz będę wiedziała co robić. Dziękuję

Oby udało się nam spotkać
Angelika95 09:12, 25 lut 2026

Patrycja, jakie nożyce akumulatorowe masz? Polecasz?
Patrycja_KG_Lu 08:49, 01 mar 2026

Maluszki od wczoraj zaczęły doświetlanie i są już przy oknie wschodnim.
nicol21 20:01, 01 mar 2026

No no, dorodne już te sadzoneczki parę dni i będą liście właściwe.
o paprykach tylko poczytam.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Patrycja_KG_Lu 09:42, 03 mar 2026

Wczoraj wieczorem pobawiłam się trochę z AI w kontekście mojej rabaty na przedpłociu. Będzie miała ona wymiary 9 metrów szerokości i +/- 3 metry głębokości, miejsce mocno słoneczne, od południa. Na razie rośnie tam tylko ambrowiec balsamiczny po lewej stronie oraz kilka traw i astry po prawej stronie bramy.

Która wersja najlepsza będzie? Oczywiście odległości sadzenia, przesunięcia będzie trzeba dokonać, ale chodzi o ogólny zarys kształtu i wybór roślin. Moje wstępne uwagi do każdej wizualizacji nad zdjęciem.

1. Zbyt formalnie i liniowo sadzone rośliny.

2. Tutaj podoba mi się akcent bordowych mini pęcherznic, puchatość i obfitość rabat oraz wykończenie krawędzi rabaty.

3. Za gęsto, za duży misz-masz.

4. Duże ilości kocimiętek, szałwie ledwo widoczne. Pasuje mi, że późną/wiosną wczesnym latem będzie już kolor zanim trawy ruszą porządnie z hortkami.

5. Mniej traw, więcej kocimiętek.

6. Wersja z większą ilością rozplenic.

7. Bardziej spokojna wersja z mniejszą ilością roślin.

8. Turbo trawiasta

9. Wersja z gaurami, rzeźbą w odsłonie lato i jesień.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies