Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Patrycja_KG_Lu 08:11, 16 sty 2026

Biedronka szaleje z promocjami. Wybór okrojony, ale są narcyzy, czosnki, krokusy i niewiele odmian tulipanów.

Taka piękność nas odwiedza.

Gosialuk 11:02, 16 sty 2026

Ładne te deszczomierze.
kami 12:23, 17 sty 2026

W większości biedronek nic już nie ma albo zeszło albo wyrzucili. W jednej w sylwestra znalazłam ale były nie przecenione z kłami na 2cm. Pewnie zależy od polityki sklepu.
W tej ze zdjęć obstawiam, że wykupiłaś?
Patrycja_KG_Lu 13:37, 17 sty 2026

Akurat nie wzięłam nic, bo były kolory które mnie nie interesują, a tulipany i czosnki już miałam kupione wcześniej.
Marcin89 17:00, 20 sty 2026

Hej Kupiłaś jakieś ciemierniki? U mnie z 7 sztuk zostało tak 4-5 sztuk, bo ten ostatni ledwo z ziemi wystaje. Czy teraz szukasz tych odmianowych bardziej lub z gatunku Helleborus orietalis?

Kiedy zaczynasz wysiewy papryki i pomidorów?
Patrycja_KG_Lu 19:55, 20 sty 2026

Marcin89 napisał(a)
Hej Kupiłaś jakieś ciemierniki? U mnie z 7 sztuk zostało tak 4-5 sztuk, bo ten ostatni ledwo z ziemi wystaje. Czy teraz szukasz tych odmianowych bardziej lub z gatunku Helleborus orietalis?

Kiedy zaczynasz wysiewy papryki i pomidorów?

Nie, nie kupowałam nic nowego. Mam te kilka białych i kilka siewek od Muszelki też Niger. Dodatkowo Anpi mnie wparła siewkami jej ciemierników, kolory nieznane jeszcze, bo tylko jedna większa siewka ma za sobą kwitnienie (mocno ciemny bordo). Kupiłam też dwa spore ciemierniki w kolorze różowym w zeszłym roku - powinny kwitnąć ponownie w tym sezonie.

Co do papryk to wysieję połowę pod koniec stycznia, a drugą w późniejszym terminie 7-14 luty. W zeszłym roku sporo papryk zbierałam czerwonych od sierpnia, a zakończyłam sezon zbierając też zapas zielonych, które sobie powoli dojrzewały w spiżarce. Czytałam na innym forum, że jednak ten tydzień/dwa różnicy w siewie plus dobranie wczesnych odmian skutkowało zbiorami już w lipcu, a nawet na jego początku. Spróbuję więc dwóch terminów dla poznania różnicy. Trochę to eksperyment, bo mam wrażenie, że moje siane w zeszłym roku 15 lutego tuż przed sadzeniem do gruntu były jednak zbyt wysokie.

Pomidorowo zapewne z większością odmian zacznę od kiełkowania na waciku ok. 15 marca. Niektóre pojedyncze dla eksperymentu spróbuję posiać wcześniej np. 1 marca, a dwie-trzy sztuki takiej specjalnej odmiany może koło połowy lutego. Będę wrzucać na bank na pomidorowy wątek terminy i fotki.
Marcin89 20:09, 20 sty 2026

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Nie, nie kupowałam nic nowego. Mam te kilka białych i kilka siewek od Muszelki też Niger. Dodatkowo Anpi mnie wparła siewkami jej ciemierników, kolory nieznane jeszcze, bo tylko jedna większa siewka ma za sobą kwitnienie (mocno ciemny bordo). Kupiłam też dwa spore ciemierniki w kolorze różowym w zeszłym roku - powinny kwitnąć ponownie w tym sezonie.

Co do papryk to wysieję połowę pod koniec stycznia, a drugą w późniejszym terminie 7-14 luty. W zeszłym roku sporo papryk zbierałam czerwonych od sierpnia, a zakończyłam sezon zbierając też zapas zielonych, które sobie powoli dojrzewały w spiżarce. Czytałam na innym forum, że jednak ten tydzień/dwa różnicy w siewie plus dobranie wczesnych odmian skutkowało zbiorami już w lipcu, a nawet na jego początku. Spróbuję więc dwóch terminów dla poznania różnicy. Trochę to eksperyment, bo mam wrażenie, że moje siane w zeszłym roku 15 lutego tuż przed sadzeniem do gruntu były jednak zbyt wysokie.

Pomidorowo zapewne z większością odmian zacznę od kiełkowania na waciku ok. 15 marca. Niektóre pojedyncze dla eksperymentu spróbuję posiać wcześniej np. 1 marca, a dwie-trzy sztuki takiej specjalnej odmiany może koło połowy lutego. Będę wrzucać na bank na pomidorowy wątek terminy i fotki.
A tak zapytałem, bo mi się ta zima już znudziła Można zaś dużo rzeczy poplanować w tym czasie. Oczywiście będę zaglądać na wątek pomidorowy

Co do wcześniejszych terminów nie jestem przekonany, bo mam wrażenie, że różnicy dużej nie ma. A moje sadzonki są zazwyczaj chude i wyciągnięte. Co innego, gdy ktoś ma lampy doświetlające.

To krzyżowanie odmian i jedna specjalna odmiana brzmią dobrze. No nic, trzeba czekać na wiosnę i nowinki od Ciebie

A jak rabata narożna przed domem? Chyba ostatecznie została bez zmian? Może za to masz gotowy pomysł do zrobienia na wiosnę?
Margo2 23:10, 26 sty 2026

Czytałam, że dostałaś w prezencie sekator.
Bedzie Pani zadowolona, szczególnie jak drzewa podrosną.
Tnie się bajecznie
Patrycja_KG_Lu 10:24, 30 sty 2026

Ostatnio Lidka się dzieliła tym co ogląda to i ja wrzucę link do jednego z kilku ostatnich odcinków Ramseya. Ten jest akurat o domu bioklimatycznym z olbrzymią szklarnią. Co ciekawe projektował go ten sam architekt co obserwatorium astronomiczne na Śnieżce.
cz. 1 https://www.youtube.com/watch?v=9otSBoe9mYI
cz. 2https://www.youtube.com/watch?v=GL2qDwX39qg
Patrycja_KG_Lu 10:25, 30 sty 2026

Margo2 napisał(a)
Czytałam, że dostałaś w prezencie sekator.
Bedzie Pani zadowolona, szczególnie jak drzewa podrosną.
Tnie się bajecznie

U nas dalej śnieg leży. Myślę, że termin pierwszego testu dla sprzętu coraz bardziej się oddala.