Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Narsilia 20:32, 04 mar 2026

Wszystkie wizualizacje piękne , ja też myślałam że to raczej taka symboliczną rabatka mała , a tu katalogowe piękne aranżacje no piękna zapowiedź reszty ogrodu jeśli tylko masz zaufanie że nikt nie zniszczy i nie mam na myśli zwierzyny i nie ukradnie to jak najbardziej bym robiła
Agatorek 21:05, 04 mar 2026

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Masz gdzieś ich zdjęcie? Jaką średnicę mają?

Poszukam
Średnica w tej chwili ok. 50 cm, może trochę więcej. Już ścięłam, więc nie zmierzę

Na swoim temacie mam przegląd traw , jest tam też zdjęcie palczatki
Patrycja_KG_Lu 09:37, 05 mar 2026

Narsilia napisał(a)
Wszystkie wizualizacje piękne , ja też myślałam że to raczej taka symboliczną rabatka mała , a tu katalogowe piękne aranżacje no piękna zapowiedź reszty ogrodu jeśli tylko masz zaufanie że nikt nie zniszczy i nie mam na myśli zwierzyny i nie ukradnie to jak najbardziej bym robiła

Płot i dom odsunęliśmy sporo od drogi. Nawet jak kiedyś ją poszerzą, jakby doszedł chodnik, latarnie itp. to moja nowa rabata nadal będzie w tym pasie co nie przekracza minimalnego odstępu. Poza tym mamy kamery też na froncie, sąsiadka od dawna ma przedogródek z dużą ilością roślin i nic nie zginęło. Jedyne co kradną w naszej miejscowości to bukiety/wiązanki z cmentarza i z tym sobie administracja nie może poradzić.

Zobacz ile miejsca na szaleństwa ogrodowe:
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
Patrycja_KG_Lu 10:51, 05 mar 2026

Czy poleca ktoś z Was jakieś poradniki/kanały na YT/książki o hodowli kur? Szukam też inspiracji na budowę kurnika, bo te gotowce są strasznie drogie. Przypadkiem na TT wyświetliła mi się reklama ładnego kurnika, na wideo wyglądało wszystko bardzo porządnie, zapytałam o cenę w komentarzu i te 17 500 zł w odpowiedzi mnie zszokowało bardzo. Za tyle monet to bym miała 11 666 jajek kupionych u dalszej sąsiadki. Średnio idzie u nas 40 jajek tygodniowo, to te 11 tys byśmy w 5 lat zjedli. A gdzie jeszcze pasza, ściółka, witaminy i inne elementy.

Poszukałam trochę planów Do It Yourself i wpadłam na taką stronkę gdzie są darmowe plany tych dwóch kurników poniżej:

żródło: https://www.thespruce.com/free-chicken-coop-plans-1357113
Ciekawe jak to by wyszło gdyby samemu skompletować materiał, wycenić i zbudować...
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
pestka56 11:21, 05 mar 2026

Oglądałam filmiki od Słowińskich i właśnie Dawid nie polecał sadzić palczatek na gliniastych glebach, a taką mam u siebie. Widziałam 'Ha Ha Tonka' PBR i 'Chameleon' PBR u wystawców podczas targów u Danusi, bardzo ciekawe trawy, ale nawet sypiąc w dołek piasek przy sadzenie to myślę, że by nie wystarczyło.

Też mam gliniastą ziemię. U mnie to IV klasa, a na głębokości 30 cm zaczyna się już prawdziwa glina. Andropogonom i Schizachyrium to jakoś nie przeszkadza. Te pierwsze raczej nie lubią zbyt mokro, bo wtedy wylegają, więc u mnie są posadzone na górce trochę tak jak sadzi się trawy Pampasowe. Natomiast Schizachyria podczas suszy są wdzięczne za wodę, a glina im kompletnie nie przeszkadza.
Jak zawsze Dawid pięknie przedstawia teorię, ale ona wymaga sprawdzenia w konkretnych warunkach.

Skoro podobają ci się Schizachyria, to poszukam zdjęć. Zobaczysz jak rosną na gliniastej ziemi. U mnie mają ciut za mało słońca.
Juzia 12:10, 05 mar 2026

Ten drugi fajny, bo ma sporo wiekszy wybieg.
Ale to też zależy ile kur planujesz mieć

Sama zrobisz pewnie za jakieś 3-4 tyś
Patrycja_KG_Lu 12:46, 05 mar 2026

Juzia napisał(a)
Ten drugi fajny, bo ma sporo wiekszy wybieg.
Ale to też zależy ile kur planujesz mieć

Sama zrobisz pewnie za jakieś 3-4 tyś

Pierwszy wygodniejszy do sprzątania, bo podłoga wnętrza na wysokości taczki i ułatwia to sprzątanie, że zsuwasz czymś na długim kiju prosto do taczki. W drugim za to byłoby miejsce do wchodzenia do środka i trzymania w szczelnych pojemnikach zapasu jedzonka. Co do wybiegu to im większy tym lepszy. Ja chyba bym zrobiła w połowie zadaszony szczelnie, a drugie pół zadaszony tylko siatką.

Z moich obliczeń wynika, że potrzebujemy około 8 kur by wyprodukowały tyle jajek ile potrzebujemy.
MagdaLenka 15:22, 05 mar 2026

pestka56 napisał(a)

Jak zawsze Dawid pięknie przedstawia teorię, ale ona wymaga sprawdzenia w konkretnych warunkach.

Dokładnie. Teoria teorią, a rośliny i tak wiedzą swoje (np. tak jak u Hani Gruszki, gdzie kwaśnolubne rododendrony zgodnie współdzielą przestrzeń z zasadolubną runianką).

Ja na jesieni posadziłam u siebie palczatki. Też na glinie, z tym, że stanowisko jest bardzo słoneczne, w sąsiedztwie są tuje, które kradną wodę, do tego moja glina ma już dosyć dużo próchnicy, więc powinny dać radę.
Juzia 19:05, 05 mar 2026

Pierwszy wygodniejszy do sprzątania, bo podłoga wnętrza na wysokości taczki i ułatwia to sprzątanie, że zsuwasz czymś na długim kiju prosto do taczki. W drugim za to byłoby miejsce do wchodzenia do środka i trzymania w szczelnych pojemnikach zapasu jedzonka. Co do wybiegu to im większy tym lepszy. Ja chyba bym zrobiła w połowie zadaszony szczelnie, a drugie pół zadaszony tylko siatką.

Z moich obliczeń wynika, że potrzebujemy około 8 kur by wyprodukowały tyle jajek ile potrzebujemy.

Moja pierwsza myśl, że ten pierwszy lepszy do sprzątania
To może trzeba połączyć jakoś te dwa w jeden?

Kordina 23:22, 06 mar 2026

Patrycjo a patrzyłaś na Temu? Przynajmniej jakaś konstrukcja, a można byłoby wzmocnić deskami po swojemu. Na Pintereście utworzyłam sobie folder Kury i zobacz kilka pomysłów

https://pl.pinterest.com/pin/663225482667057353/

A z tym metalowym łóżkiem na kółkach to jest genialne, wystarczy pod przygotowanie nowej rabaty wszystko wydziobią do cna

https://pl.pinterest.com/pin/663225482641488709/

i wersja luksusowa:
https://pl.pinterest.com/pin/663225482657819880/