Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Kordina 21:08, 20 kwi 2026

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
W sobotę wróciłam do domu i zaskoczył mnie widok wykartonowanej i wysypanej ściółką rabaty. Podczas mojej 4-godzinnej nieobecności mąż się zajął tym miejscem.
...

Jak to mąż potrafi nieraz zaskakiwać
Supertunie już widzę masz, ja nadal czekam na swoje, jedynie dichondry przyszły.
LIDKA 21:20, 20 kwi 2026

Ale masz super M.
Patrycja w szlafroku cążek nie ma
Polon 21:23, 20 kwi 2026

Justyna - no to jeden z moich punktów do poprawy obaliłaś

Pozostaje mi kisić zaraz po zebraniu

Patrycja - to są proporcje na słoik litrowy? Dwa liście - jakie?

Pestka - no też zaskakujące, że tak po prostu zakręcasz i trzymają się?

Muszę też po zrobieniu wynosić w chłodniejsze miejsce.

Dziękuję ♥️♥️♥️

Edit- zaczynają mi kwitnąć papryki, czy dobrze pamiętam, że pierwsze kwiaty trzeba usuwać???
Patrycja_KG_Lu 08:23, 21 kwi 2026

Polon napisał(a)
Justyna - no to jeden z moich punktów do poprawy obaliłaś

Pozostaje mi kisić zaraz po zebraniu

Patrycja - to są proporcje na słoik litrowy? Dwa liście - jakie?

Pestka - no też zaskakujące, że tak po prostu zakręcasz i trzymają się?

Muszę też po zrobieniu wynosić w chłodniejsze miejsce.

Dziękuję ♥️♥️♥️

Edit- zaczynają mi kwitnąć papryki, czy dobrze pamiętam, że pierwsze kwiaty trzeba usuwać???

Słoik chyba litrowy. Taki po sporym miodzie.

Liście laurowe 2 sztuki jak normalna wielkość, jak malutkie to trzy, jak bardzo duże to 1 lub 1,5.

Ja też zakręcam normalnie, kilka dni na blacie, a dopiero potem do spiżarki. Moje pierwsze kiszone dawno temu jeszcze przed zakupem działki od razu wynieśliśmy do chłodnego pomieszczenia i się nie udały.
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
Patrycja_KG_Lu 08:27, 21 kwi 2026

Teoretycznie powinno się usuwać pierwszy kwiat, żeby roślina najpierw poszła w korzeń i masę zieloną…

Ale praktyka u mnie jest taka, że mam za dużo roboty i za mało czasu na takie dopieszczanie każdej papryki z osobna. Z paprykami nie cackam się jak z pomidorami.

Nie usuwam i świat się nie zawalił - papryki rosną, owocują i dają radę.
Może nie jest to „książkowo idealnie”, ale w ogrodzie użytkowym często wygrywa rozsądek i logistyka, a nie perfekcja. Tak że jak ktoś ma czas i chce się bawić w „modelowe prowadzenie” - super. A jak nie usuwa, bo życie i ogród się nie wyrabiają w grafiku też jest dobrze.
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
Polon 08:28, 21 kwi 2026

Z tymi ogórkami to najdziwniejsze jest to, że robiłam nie zastanawiając się zbytnio kilka lat i wychodziły bardzo dobre, a ostatnie dwa lata nędza

Nic to, będę walczyć, bo kiszone ogórki lubię i do wszystkiego mi pasują

Kwiatków kilka usunęłam, ale chyba po prostu przeniosę je na dwór, to same przystopują
Patrycja_KG_Lu 08:28, 21 kwi 2026

Kordina napisał(a)

Jak to mąż potrafi nieraz zaskakiwać
Supertunie już widzę masz, ja nadal czekam na swoje, jedynie dichondry przyszły.

Kiedy planujesz posadzić na zewnątrz? Ja nadal je w domu trzymam i nie mogę sobie przypomnieć jak robiłam w zeszłym roku.
April 08:42, 21 kwi 2026

Przetwory to nie moja działka. Podziwiam was Dziewczyny
Wczoraj też kupiłam supertunie Vista i zostawiłam na zewnątrz. W szkółce stały tylko pod zadaszeniem. Dziś będę sadzić. Ryzyk-fizyk
An_na 08:44, 21 kwi 2026

Kupuję ogórki od lat zawsze w jednym miejscu od lokalnego rolnika. Rano zrywane wieczorem kiszę. Sposób kiszenia zawsze ten sam, zawsze były bardzo dobre, twarde i pyszne. A w ubiegłym roku żona rolnika powiedziała, że mogą być miękkie i szybko się psuć bo za dużo deszczu padało i miały za mokro. I tak też się stało.
Uważam, że ważne jest źródło ogórków, im mniej nawozu tym lepiej. Pogoda też ma znaczenie jak widać. No i oczywiście im świeższe tym lepsze
Polon 09:07, 21 kwi 2026

A czy ogórki można sadzić na granulowanym oborniku? Bo u mnie to jedyny nawóz jaki daję - do dołka “łyżka” granulek, przysypana ziemią i sadzonka.
Ilość wody - staram się podlewać, bo niby bez wody robią się gorzkie

Najlepiej było, jak nic nie wiedziałam, nie czytałam, nie analizowałam, ogórek do słoika i gotowe …