Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

LIDKA 08:34, 23 kwi 2026

Tulipany które aktualnie mam to same pomyłki. Raz tylko miałam zgodne odmiany. Chyba się szarpne jesienią na porządne zakupy od jakiegoś producenta.
April 09:59, 23 kwi 2026

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Mystic Van Eijk - uwielbiam wysokość, kolor, wielkość kwiatu. Te na zdjęciu pierwszym dwuletnie. Te na drugim sadzone tej zimy, a więc mają opóźnienie.

Piękne są. Gdym miała kupować tulipany to wybrałabym właśnie te. Ale odpuszczam, u mnie to bezcelowy wydatek.
pestka56 13:35, 23 kwi 2026

Polon napisał(a)
Pestka - no też zaskakujące, że tak po prostu zakręcasz i trzymają się?

Muszę też po zrobieniu wynosić w chłodniejsze miejsce.

Przepis Patrycji taki jak mój i też jej się trzymają tylko zakręcone. Chłodne miejsce musi być koniecznie.

Ale, tej zimy część 3 duże słoiki „straciłam”. Piszę w cudzysłowie, bo nie do końca.
U nas garaż nieogrzewany, a ja zapomniałam o tym. Zima dała popalić i zawartość słoików zamarzła. Oczywiście ogorki zamrożone rozłażą się w dłoniach. No, głupota tak zostawić, ale... Wyjęłam chrzan, resztę zmiksowałam i ugotowałam naprawdę pyszną ogórkową
Patrycja_KG_Lu 11:58, 25 kwi 2026

LIDKA napisał(a)
Tulipany które aktualnie mam to same pomyłki. Raz tylko miałam zgodne odmiany. Chyba się szarpne jesienią na porządne zakupy od jakiegoś producenta.

Ja to w sumie się dziwie za te pomyłki. Przecież sprzedają pakowane w Lidlu czy Biedronce, a nie że luzem jak w ogrodniczym i na wagę. Wtedy rzeczywiście ktoś może coś pomieszać. Sama biedronka czy Lidl nie miesza w paczkach, a producent.

Moje kupione jesienią też będą mieć jakieś pomyłki. Jednak widzę, że zaczynaja mieć inny odcień niż te pierwsze Mystic Van Eijk i są niższe. Początkowo myślałam, że różnice w terminie i wysokości są spowodowane późnym sadzeniem moim, ale teraz kolor pączków mnie zdziwił.

Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
Patrycja_KG_Lu 12:00, 25 kwi 2026

pestka56 napisał(a)

Przepis Patrycji taki jak mój i też jej się trzymają tylko zakręcone. Chłodne miejsce musi być koniecznie.

Ale, tej zimy część 3 duże słoiki „straciłam”. Piszę w cudzysłowie, bo nie do końca.
U nas garaż nieogrzewany, a ja zapomniałam o tym. Zima dała popalić i zawartość słoików zamarzła. Oczywiście ogorki zamrożone rozłażą się w dłoniach. No, głupota tak zostawić, ale... Wyjęłam chrzan, resztę zmiksowałam i ugotowałam naprawdę pyszną ogórkową

Tak jak pisałam wcześniej, chłodne miejsce dopiero po kilku dniach u mnie, bo wcześniej temperatura jest potrzebna wyższa do procesu kiszenia. Jak od razu dałam do chłodnego to się nie udały.
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
Patrycja_KG_Lu 12:01, 25 kwi 2026

Pod lubelską Ikeą takie magnolie pełne kwiatów. Donice podwyższone, ciasno, wietrznie, a one sobie radzą. Zadziwiające.
asica 17:18, 25 kwi 2026

Mialam przez kilka lat Eijk-i, po kilku latach nagle zniknęły i juz nie udało mi się odnowić. Wszytsko co kupię wychodzi lub nie, a najpóźniej po roku zanika. Co roku kupuje kolo 200 cebul, bo kocham tulipany, ale nie widac ich w ogrodzie.
Patrycja_KG_Lu 20:04, 25 kwi 2026

Zachodnia z amanogawami.

Jabłoń kolumnowa pewnie za dzień/dwa zakwitnie. Amanogawa.

Tulipanki strzępiaste - mąż mówi, żeby dokupić.

Puszysław.
Marcin89 20:42, 25 kwi 2026

Te tulipany koło różowych Van Eijk wyglądają jak moje zwykłe z tej serii o nazwie Van Eijk (czerwono-różowe)

Ale wiśnia Amanogawa obsypana kwiatami, super U wszystkich widzę same kwiaty na pędach. A u mnie mało kwiatów (już wcześniej widziałem mało pąków), a za to masa miedzianych liści. Czyżby znowu efekt nawożenia xd Albo po prostu szybsza wegetacja na zachodzie.
Joann 04:54, 26 kwi 2026

Puszysław jaki slodziak
Patrycja, Twój mąż to skarb dla ogrodniczki, tak rabatę przygotować! Super niespodzianka!
Pięknie Ci drzewa kwitną, wiosna to najpiękniejsza pora roku jednak.
U Ciebie przetworowe i warzywne porady - niezawodne. Ja w tym roku mam w planach zadbać bardziej o strefę wiejską (tak nazwałam cześć za płotkiem, gdzie sa szklarnia, warzywa i kury)