Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Margo2 00:20, 01 maj 2026

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Lidka mi dziś umiliła dzień. Będzie sadzenie

Ja też mam taka paczkę od Lidki
Tylko, że ja nie wiedziałam, że wysłała i myslałam, że to moje zamówienie.
Bardzo się zdziwiłam zawartością jak otworzyłam paczkę.
Ale jakie miłe takie niespodzianki.
Ale masz tulipanowo.
Pieknie
Ale Puszysław bije wszystko na głowę
Margo2 00:22, 01 maj 2026

Czy możesz mi napisać z jakiego programu korzystasz robiąc projekty?
Patrycja_KG_Lu 16:57, 01 maj 2026

Margo2 napisał(a)
Czy możesz mi napisać z jakiego programu korzystasz robiąc projekty?

O które projekty pytasz? Ten na wątku Ranczo co wrzucałam ostatnio czy o jakieś poprzednie?
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
Patrycja_KG_Lu 17:02, 01 maj 2026

Margo2 napisał(a)
...Pieknie
Ale Puszysław bije wszystko na głowę
Pomocnik mały dzisiaj pomagał przy sadzeniu tujek na przedpłociu. Lubi być blisko nas podczas prac. Zaraz zabieram się za sadzenie supertunii do donic.
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
Margo2 23:29, 01 maj 2026

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

O które projekty pytasz? Ten na wątku Ranczo co wrzucałam ostatnio czy o jakieś poprzednie?

A to robiłaś w różnych.
Z jakiego AI korzystasz?
LIDKA 07:40, 02 maj 2026

Patrycja płot powstał. I brana i furtka. Coś chyba przegapiłam.

Fajnie że kot Wam nie ucieka.
Kontonaogrod 14:03, 06 maj 2026

MagdaLenka napisał(a)

U mnie też pomyłki. Sporo zwykłych van eijków wśród mystic van eijk. Będę wykopywać i wywalę na przedpłocie te, które mi nie pasują kolorystycznie. Zastanawiam się gdzie kupować te cebule, żeby nie było pomyłek...

mam dobre wspomnienia z Benex, ale to było parę lat temu - dobra jakość i odmiany te które zamawiałam...
Kontonaogrod 14:08, 06 maj 2026

Cudne masz tulipany, niezapominajki i połączenia roślinne. Widać ile pracy w to wkładasz. A jaki kot! Bardzo fotogeniczny
Patrycja_KG_Lu 10:03, 07 maj 2026

LIDKA napisał(a)
Patrycja płot powstał. I brana i furtka. Coś chyba przegapiłam.

Fajnie że kot Wam nie ucieka.

Finalnie ogrodzenie udało się zakończyć jakoś na przełomie lipca/sierpnia. Uwolniło mi to sporo możliwości i spokoju ducha, bo zamykając wszystko na klucz już mogę się odwrócić czy pójść do tunelu bez strachu, dziecko zostaje na podwórku. Wcześniej dało się popracować w ogrodzie tylko w formule, że jeden rodzic z dzieckiem, a drugi działa. Jedną ucieczkę i poszukiwania z sąsiadami na 4 strony świata mam już za sobą, bo na 20 sekund weszłam do tunelu coś podlać, a w tym czasie dziecko pobiegło za obcym kotem i zostało znalezione 2 ulice dalej. Wywarłam wtedy presję, że jednak ten front ogrodzenia musi być przesunięty w finansach na priorytetowe miejsce. Podsumowując - fajnie, że dziecko nam już nie ucieka...bo nie ma takiej możliwości.
Patrycja_KG_Lu 10:29, 07 maj 2026

Margo2 napisał(a)
A to robiłaś w różnych. Z jakiego AI korzystasz?

Najwięcej robię chyba miksując kilka AI naraz. Nie mam jednego „magicznego programu”, który zrobi wszystko za mnie. Korzystałam do tej pory głównie z modelu do grafik Nano Banana przez Gemini, ChatGTP Images. Najlepsze jakościowo i bardzo fotorealistyczne wyniki dostawałam w Artlist, ale tam jest model Artlist Original 1.0, czyli model AI do obrazów trenowany wyłącznie na profesjonalnych, kinowych materiałach z katalogu Artlist, co zapewnia wysoką jakość i "filmowy" charakter grafik. Niestety jest to droższe rozwiązanie, bo darmowych grafik jest bardzo ograniczona ilość.

Prawda jest taka, że temat AI mocno wciągnął mnie już nie tylko ogrodowo, ale przede wszystkim zawodowo. Na co dzień pracuję przy projektach i dokumentach, gdzie jest ogrom rzeczy do analizowania, planowania, pisania, poprawiania, porównywania, tworzenia materiałów itd. I w pewnym momencie zaczęłam widzieć, że AI nie jest tylko „gadżetem”, ale realnym narzędziem do odciążenia głowy i przyspieszenia pracy.

Dlatego właśnie w tym tygodniu zaczęłam kolejny kurs w tej tematyce. Tym razem to „Umiejętności Jutra: AI” organizowany przez Google we współpracy z Szkołą Główną Handlową. To 6-tygodniowy kurs, bardzo praktyczny, bardziej pod kątem wykorzystywania AI w codziennej pracy
I właśnie ten aspekt interesuje mnie najbardziej - nie „AI dla samego AI”, tylko jako pomocnika, który zdejmie część przeciążenia z głowy. Mam wrażenie, że dziś wiele osób tonie w ilości informacji, obowiązków i rzeczy do ogarnięcia, a AI może być czymś w rodzaju dodatkowego asystenta.

Od października idę też na studia podyplomowe MBA związane z AI, bo czuję, że to będzie bardzo mocno wpływało na sposób pracy w najbliższych latach. I trochę nie chcę zostać z boku, mówiąc za kilka lat „kurczę, trzeba było się tym zainteresować wcześniej”. Mój pracodawca wspiera mnie w tym aspekcie i mam te studia całkowicie sfinansowane.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies