Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Polon 09:36, 30 kwi 2026

Zwykłe, czy niezwykłe, wyglądają pięknie. Bardzo lubię tulipany w takiej masie, kolor się zgrywa, teraz tylko dobrze zasilić, żeby za rok też coś z nich było.

No a gdyby trafiła Ci się jakaś pomyłka a kolorze pomarańczowym, to w razie czego wiesz co zrobić
Angelika95 10:57, 30 kwi 2026

Widzę, że pisałaś wcześniej jaka to odmiana, ale nie miałam czasu doczytać. Pięknie wyglądają naprawdę. A amanogawy w jakich odstępach sadziłaś?
MagdaLenka 11:13, 30 kwi 2026

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Zarówno te jasnoróżowe i te ciemniejsze były kupowane w markecie jako Mystic Van Eijk. Te pierwsze 2 lata temu, a potem w 2025 po skończeniu rabaty dosadziłam bardzo duże ilości tych niższych. Początkowo myślałam, że ich wzrost i późniejsze lekko kwitnienie wynika z tego, że sadziłam nie jesienią, a zimą prawie. Jednak jak otworzyły pączki i pokazały kolor to chyba są zwykłe Van Eijk.

U mnie też pomyłki. Sporo zwykłych van eijków wśród mystic van eijk. Będę wykopywać i wywalę na przedpłocie te, które mi nie pasują kolorystycznie. Zastanawiam się gdzie kupować te cebule, żeby nie było pomyłek...
Patrycja_KG_Lu 11:24, 30 kwi 2026

Polon napisał(a)
Zwykłe, czy niezwykłe, wyglądają pięknie. Bardzo lubię tulipany w takiej masie, kolor się zgrywa, teraz tylko dobrze zasilić, żeby za rok też coś z nich było.

No a gdyby trafiła Ci się jakaś pomyłka a kolorze pomarańczowym, to w razie czego wiesz co zrobić

Nawiozłam rabatę Yara Milla Complex niedawno tuż przed jej wyściółkowaniem. Będę pamiętać z pomarańczami
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
Patrycja_KG_Lu 11:27, 30 kwi 2026

Angelika95 napisał(a)
Widzę, że pisałaś wcześniej jaka to odmiana, ale nie miałam czasu doczytać. Pięknie wyglądają naprawdę. A amanogawy w jakich odstępach sadziłaś?

Nie pamiętam kogo się doradzałam z odstępami, ale podczas planowania wyszło, że dobrze im będzie co 250 cm. Nie chce by się ze sobą stykały, tylko rosły niezależnie. W różnych żródłach w internecie podają średnicę 1-2 m. Jeśli dobrze pamiętam to chyba Asia Rojodziejowa ma co 180 cm, ale mogłam źle zapamiętać.
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
Patrycja_KG_Lu 11:29, 30 kwi 2026

MagdaLenka napisał(a)

U mnie też pomyłki. Sporo zwykłych van eijków wśród mystic van eijk. Będę wykopywać i wywalę na przedpłocie te, które mi nie pasują kolorystycznie. Zastanawiam się gdzie kupować te cebule, żeby nie było pomyłek...

Tak sobie ostatnio myślałam właśnie, że ta rabata będzie 100% tulipanowa, a trójkąt biały zrobię narcyzowy. Muszę się zaopatrzyć na jesieni mocno cebulkowo. Brakuje mi też irysów tych wyższych. Mam na tyłach Gerald Darby i bardzo lubię ich sztywne liście.
MagdaLenka 12:09, 30 kwi 2026

A chcesz białego irysa? Mogę już swojego podzielić, bo ładnie przyrósł.