Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Polon 09:36, 30 kwi 2026

Zwykłe, czy niezwykłe, wyglądają pięknie. Bardzo lubię tulipany w takiej masie, kolor się zgrywa, teraz tylko dobrze zasilić, żeby za rok też coś z nich było.

No a gdyby trafiła Ci się jakaś pomyłka a kolorze pomarańczowym, to w razie czego wiesz co zrobić
Angelika95 10:57, 30 kwi 2026

Widzę, że pisałaś wcześniej jaka to odmiana, ale nie miałam czasu doczytać. Pięknie wyglądają naprawdę. A amanogawy w jakich odstępach sadziłaś?
MagdaLenka 11:13, 30 kwi 2026

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Zarówno te jasnoróżowe i te ciemniejsze były kupowane w markecie jako Mystic Van Eijk. Te pierwsze 2 lata temu, a potem w 2025 po skończeniu rabaty dosadziłam bardzo duże ilości tych niższych. Początkowo myślałam, że ich wzrost i późniejsze lekko kwitnienie wynika z tego, że sadziłam nie jesienią, a zimą prawie. Jednak jak otworzyły pączki i pokazały kolor to chyba są zwykłe Van Eijk.

U mnie też pomyłki. Sporo zwykłych van eijków wśród mystic van eijk. Będę wykopywać i wywalę na przedpłocie te, które mi nie pasują kolorystycznie. Zastanawiam się gdzie kupować te cebule, żeby nie było pomyłek...
Patrycja_KG_Lu 11:24, 30 kwi 2026

Polon napisał(a)
Zwykłe, czy niezwykłe, wyglądają pięknie. Bardzo lubię tulipany w takiej masie, kolor się zgrywa, teraz tylko dobrze zasilić, żeby za rok też coś z nich było.

No a gdyby trafiła Ci się jakaś pomyłka a kolorze pomarańczowym, to w razie czego wiesz co zrobić

Nawiozłam rabatę Yara Milla Complex niedawno tuż przed jej wyściółkowaniem. Będę pamiętać z pomarańczami
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
Patrycja_KG_Lu 11:27, 30 kwi 2026

Angelika95 napisał(a)
Widzę, że pisałaś wcześniej jaka to odmiana, ale nie miałam czasu doczytać. Pięknie wyglądają naprawdę. A amanogawy w jakich odstępach sadziłaś?

Nie pamiętam kogo się doradzałam z odstępami, ale podczas planowania wyszło, że dobrze im będzie co 250 cm. Nie chce by się ze sobą stykały, tylko rosły niezależnie. W różnych żródłach w internecie podają średnicę 1-2 m. Jeśli dobrze pamiętam to chyba Asia Rojodziejowa ma co 180 cm, ale mogłam źle zapamiętać.
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
Patrycja_KG_Lu 11:29, 30 kwi 2026

MagdaLenka napisał(a)

U mnie też pomyłki. Sporo zwykłych van eijków wśród mystic van eijk. Będę wykopywać i wywalę na przedpłocie te, które mi nie pasują kolorystycznie. Zastanawiam się gdzie kupować te cebule, żeby nie było pomyłek...

Tak sobie ostatnio myślałam właśnie, że ta rabata będzie 100% tulipanowa, a trójkąt biały zrobię narcyzowy. Muszę się zaopatrzyć na jesieni mocno cebulkowo. Brakuje mi też irysów tych wyższych. Mam na tyłach Gerald Darby i bardzo lubię ich sztywne liście.
MagdaLenka 12:09, 30 kwi 2026

A chcesz białego irysa? Mogę już swojego podzielić, bo ładnie przyrósł.
Patrycja_KG_Lu 14:26, 30 kwi 2026

MagdaLenka napisał(a)
A chcesz białego irysa? Mogę już swojego podzielić, bo ładnie przyrósł.

Pewnie
anabuko1 14:58, 30 kwi 2026

Tulipanowe szaleństwo u ciebie w pełni.
Dużo ich i przepięknie wyglądają
LIDKA 19:30, 30 kwi 2026

Patrycja obejrzyj te tuje czy ona ma dwa pnie od ziemi.jeslivtak to jeden można uciąć. Będzie trochę chudsza ale szybko się ogarnie.

Moje tuje są ładne ale kosztowały mnie walkę. Wszystkie dokładnie obejrzałam jak dosadzałam ich po chorobie i wszystkie mam z jednym pniem bo te podwójne wycięłam.