Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Marcin89 10:02, 24 cze 2023

Cześć Patrycja
Przypomnisz jakiej szałwii szukasz? Chodząc po sklepach internetowych, widziałem sporo odmian dostępnych

Jak warzywnik? U mnie wszystko ruszyło po deszczu. Ale jest dużo mszycy na różnych gatunkach. Pomidory mi kwitną, ale martwi mnie ta wilgoć po każdym małym opadzie. Za chwilę pewnie trzeba zrobić oprysk na choroby grzybowe.
Patrycja_KG_Lu 22:19, 24 cze 2023

Marcin89 napisał(a)
Cześć Patrycja
Przypomnisz jakiej szałwii szukasz? Chodząc po sklepach internetowych, widziałem sporo odmian dostępnych

Jak warzywnik? U mnie wszystko ruszyło po deszczu. Ale jest dużo mszycy na różnych gatunkach. Pomidory mi kwitną, ale martwi mnie ta wilgoć po każdym małym opadzie. Za chwilę pewnie trzeba zrobić oprysk na choroby grzybowe.

Caradonna Compact. Jutro wrzucę jakieś zdjęcie z warzywnika. Strasznie późno mieliśmy w tym roku grządki przygotowane i rośliny mają opóźniony start. Pomidorki kwitną. Jutro wieczorem zrobię oprysk drożdżowo-mleczny na początek.

Na ten moment zostawiam foto dalii, które zimą/wiosną kupowałam internetowo dla sąsiadki. O ile dobrze pamietam to Arabian Night - 1szt.

Gruszka_na_w... 22:32, 24 cze 2023

Och! Wspomnienia mnie naszły. Kupiłam na początku ogrodowania bulwę tej dalii i kwitła tak pięknie, że zapragnęłam więcej dalii w ogrodzie. W kolejnym sezonie zakupiłam kilkanaście sadzonek i wszystkie pożarły ślimaki. Mocno mnie to zniechęciło do ich uprawy.

U mnie warzywnik długo się rozpędzał ze względu na niskie temperatury początkowo całodobowe, a później nocą. Dopiero na początku czerwca ruszyło wszystko z kopyta.
Płot już jest?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Marcin89 23:08, 24 cze 2023

To prawda z tymi warzywami. Jest opóźnienie (ogórki, cukinia, dynia są marne jak na czerwiec). Pomidory kwitną i podrosły mocno (znowu podwiązywałem i obrywałem pędy boczne). Zawsze coś będzie z tych warzyw
Marcin89 23:43, 24 cze 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Caradonna Compact. Jutro wrzucę jakieś zdjęcie z warzywnika.
W tej szkółce co zamówiłem rośliny też nie ma.
Za to kupiłem dziś Caradonnę w pobliskiej szkółce. Ma identyczny kolor jak moja niska. Ale one wszystkie są tak podobne, że sam nie wiem jak hodowcy je odróżniają

Mogę mieć Caradonnę Compact i o tym nie wiem?
Rojodziejowa 09:59, 25 cze 2023

Patrycja nasza Marzenka ma mieć Caradonnę Compact prawdopodobnie w piątek:

Zapisz się na powiadomienie
Rojodziejowa 10:00, 25 cze 2023

Marcin89 napisał(a)
W tej szkółce co zamówiłem rośliny też nie ma.
Za to kupiłem dziś Caradonnę w pobliskiej szkółce. Ma identyczny kolor jak moja niska. Ale one wszystkie są tak podobne, że sam nie wiem jak hodowcy je odróżniają

Mogę mieć Caradonnę Compact i o tym nie wiem?

Ma też takie ciemne łodygi kwiatowe?
Marcin89 15:32, 25 cze 2023

Rojodziejowa napisał(a)

Ma też takie ciemne łodygi kwiatowe?
Sprawdziłem, ta moja nie ma tak ciemnych, a kupiona Caradonna ma. Czyli nadal nie wiem co mam, ale i tak ją lubię, bo jest w sam raz i się nie rozłazi na boki

Taka sadzonka za 12 zł.
Patrycja_KG_Lu 18:16, 25 cze 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Och! Wspomnienia mnie naszły. Kupiłam na początku ogrodowania bulwę tej dalii i kwitła tak pięknie, że zapragnęłam więcej dalii w ogrodzie. W kolejnym sezonie zakupiłam kilkanaście sadzonek i wszystkie pożarły ślimaki. Mocno mnie to zniechęciło do ich uprawy.

U mnie warzywnik długo się rozpędzał ze względu na niskie temperatury początkowo całodobowe, a później nocą. Dopiero na początku czerwca ruszyło wszystko z kopyta.
Płot już jest?

Płot wykonuje sam jeden Pan, nie pospieszamy go. Ważne by skończył przed zimną. Twierdzi, że trzy boki (180 mb) skończy w 2-3 tygodnie. Obecnie są już słupki na trzech bokach oraz osadzona brama i furtka w części roboczej (dodatkowe oprócz głównych, które będą na froncie).
Patrycja_KG_Lu 18:20, 25 cze 2023

Marcin89 napisał(a)
To prawda z tymi warzywami. Jest opóźnienie (ogórki, cukinia, dynia są marne jak na czerwiec). Pomidory kwitną i podrosły mocno (znowu podwiązywałem i obrywałem pędy boczne). Zawsze coś będzie z tych warzyw

Cukinie, patisony powinnam mieć w nadmiarze, bo się przestraszyłam wyglądem przesadzonych sadzonek. Szok miały zbyt duży i profilaktycznie wysiane zostały wprost do gruntu kolejne. Teraz tamte odżyły plus nowe mam, które wzeszły i rosną.
Ogórków chyba będzie za mało. Nie umiem ocenić jeszcze ile będzie kilogramów z 1 krzaka, bo nie miałam ich do tej pory.