Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Patrycja_KG_Lu 12:18, 11 cze 2023

Koło czwartku powinny przyjść zamówione kocimiętki i do tych wąskich rabat brakuje tylko szałwii, kartonów oraz wysypania korą.

Z podobieństw mamy mieć też płot w tym roku, co trochę hamowało niektóre prace u mnie i u Ciebie. Ty jesteś bardziej zaawansowany roślinnie, bo masz rozmnażalnik. Ja niestety go nie utworzyłam, choć już w zeszłym roku mi sugerowali.
Marcin89 12:29, 11 cze 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Koło czwartku powinny przyjść zamówione kocimiętki i do tych wąskich rabat brakuje tylko szałwii, kartonów oraz wysypania korą.

Z podobieństw mamy mieć też płot w tym roku, co trochę hamowało niektóre prace u mnie i u Ciebie. Ty jesteś bardziej zaawansowany roślinnie, bo masz rozmnażalnik. Ja niestety go nie utworzyłam, choć już w zeszłym roku mi sugerowali.

Tak, ogrodzenie jest skończone, ale nie pokazywałem jeszcze nigdzie. Taras już stoi, ale chodników i podjazdu jeszcze nie ma. Pewnie niebawem wrzucę foty. A doniczki w tarasie zmierzę i będziemy projektować

A teraz mam dylematy z rozmnażalnikiem. Część roślin mi nagle nigdzie nie pasuje. Jakby mi się gust zmienił. Denerwuję się na róże przez mszyce, bordowy klon mnie gryzie w oczy, dla powojników nie mam miejsca nigdzie. Tak samo nie wiem, gdzie dam 3 różaneczniki, bo przecież nie na słońce.

Wiadomo niczego nie wyrzucę, póki co rośnie wszystko. Może kiedyś rozdam potrzebującym
Patrycja_KG_Lu 12:38, 11 cze 2023

Moze jakaś wymiana lub lokalna odsprzedaż na grupie gminnej (na mojej się takie ogłoszenia trafiają). Tylko pamiętaj, że teoretycznie na żywo to trzeba zrobić = bez wysyłki, bo kary są spore jakby wyszło na jaw (pewnie słyszałeś o 5 tys. nałożonych na babeczkę z hortensjami).
Patrycja_KG_Lu 12:41, 11 cze 2023

Jeden z moich problemów przy projektowaniu…nie umiem dobierać odpowiednich odległości. Jak próbuje coś w necie poszukać to spotykam sprzeczne informacje. Z grabami mi już Olciamanolcia podpowiedziała odległość - u niej 60 cm między pniami.
Marcin89 12:42, 11 cze 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Moze jakaś wymiana lub lokalna odsprzedaż na grupie gminnej (na mojej się takie ogłoszenia trafiają). Tylko pamiętaj, że teoretycznie na żywo to trzeba zrobić = bez wysyłki, bo kary są spore jakby wyszło na jaw (pewnie słyszałeś o 5 tys. nałożonych na babeczkę z hortensjami).
Akurat nie słyszałem. Ale są prawa do odmian roślin uprawnych. Nawet niektórych truskawek nie można rozmnażać na własne potrzeby. Ale to wbrew logice, bo truskawka sama się rozmnaża przez rozłogi
Wiolka5_7 13:49, 11 cze 2023

Ja brzóz bym nie sadziła tak gęsto jak piszą.Dziewczyny tak niektóre posadziły i żałują. Drzewa konkurują o wodę, światło i nie pokazują pełnej urody.
Ja mam posadzone co 3 m i widzę , że to bardzo dobry odstęp.
Patrycja_KG_Lu 17:32, 11 cze 2023

Pomidory w tunelu żyją, oberwałam wilki.

Patisony z własnej rozsady.

Piołun - drugi rok. Z jednej sadzonki. Przycięłam na wiosnę. Obok brzozy Doorenbos.

Ziemniaki.
Marcin89 17:55, 11 cze 2023

To masz już Doorenbosy, nie wiedziałem
Patrycja_KG_Lu 23:26, 11 cze 2023

Mam 3 sztuki posadzone w części gospodarczej. Niestety jak zdemontowaliśmy płot tymczasowy na prośbę sąsiada (wykopy robił by doprowadzić sobie wodę o prąd) to wtargnęły sarny z trzech posadzonych w 2020 roku jesienią jedna została kikutem, jedna obgryziona do połowy, a jedna ocalała nietknięta. Obie odbiły, wytworzyły sobie nowe przewodniki, ale nie są tak piękne jak ta, której nie dosięgła sarna. W kąciku męża mam jeszcze 4 sosny, 2 świerki i 1 jodłę, kupione za czasów bardzo nieświadomych ogrodowo.
Joann 23:57, 11 cze 2023

W tunelu się zadzialo u mnie sałata bie wzeszłym, pomidory, ogórki i papryka rosna ale ile chwastów! To jest dopiero wyzwanie utrzymać towarzystwo w ryzach! U Ciebie porządeczek, aż miło się oglada