Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Patrycja_KG_Lu 19:15, 15 cze 2023

TruskaLOVE

Po raz pierwszy robię syrop z kwiatów czarnego bzu. Już przy innych ziołach zauważyłam, że warto rozkładać je na białych kartkach. Wychodzą wszelkie robaczki z kwiatów.
Gruszka_na_w... 21:48, 15 cze 2023

Uwielbiam syrop z kwiatów czarnego bzu. Świetny jest zarówno latem (zmieszany z wodą), jak i zimą. Bardzo dobrze wspomaga wychodzenie z przeziębień.
Lody truskawkowe! Rozmarzyłam się.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
pestka56 23:26, 15 cze 2023

Makao napisał(a)
Pestka ale Ci buja ta wisteria. Szok. Widać że krótko ją tniesz. Zostawiasz tylko takie kikuty. Moja ta nowa to ma bardzo wolno rosnąć. Ta starsza jest z dych szybko rosnących ale przez to że miała podmokły teren do tej pory to nie urosła mi wcale. Liczę że teraz to się zmieni bo mam ją już z 5 lat.
Muszę przejrzeć jeszcze raz te filmiki z cięcia.

A Ty masz taką w formie drzewka. To te dolne pędę cięłaś do zera?

Tak cięłam i tnę nadal do zera, bo stale wypuszczają nowe pędy. Wycinam też te ,ktore wypuszczają z korzeni.
pestka56 23:48, 15 cze 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Pestko zostaw proszę cały post ze zdjęciami. Wrócę do niego w momencie sadzenia, a może przyda się też innym.

Ten kolor kwiatów właśnie mi się podoba. Poczytam bardziej o tej odmianie w wolnej chwili.

Pergolę już mam. Kwestia czy da radę, żeby wisteria na niej się znalazła. Zastanawiam się czy nie będzie miała za ciemno. Wjazd pod pergolę jest od południa, posadzona byłaby po wschodniej stronie słupa - 2 sadzonki raczej (po jednej przy każdym). Jednak ta betonowa „obwódka” trochę cienia daje na drewniane belki.

Okey, nie będę usuwać, ale mam prośbę, gdybyś jednak uznała kiedykolwiek, że wstawiam u ciebie coś czego nie chcesz, niepotrzebujesz, napisz Ja się nie obrażę

Wisteria sama nie okręci się wokól takich grubaśnych kolun. Tzn. owinie się, ale zrobi to nieładnie, z całą pewnością nie tak jak narysowałaś. Będzie się usiłowała skręcać jak waska spiralka. Ale jeśli wykażesz się cierpliwością, to młode pędy możesz okręcać jak narysowałaś. Tylko trzeba by je blokować na słupach = przytrzymywać. Możesz użyć dosyć elastycznej taśmy ogrodniczej obwiązując co kawałek cały słup w miarę jak pęd (czy pędy) Wisterii będą przyrastały. Jest sporo rodzajów tej taśmy. Wyglądają jak wąska zielona tasiemnka.
Jeśli chodzi belki pergoli, to jak już Wisteria do nich dotrze, to w kilka lat może zająć calą przestrzeń, przerzucić pędy górą i rozpanoszyć się także po zewnętrznej stronie. Oj, będzie co ciąć zależnie od tego jaki efekt zechcesz uzyskać.

I jeszcze... młode pędy mogą przemarzać, więc dobrze byłoby przez przerwsze 3 lata, póki nie zgrubieją i nie zdrewnieją, opatulać na zimę.
Podlewaj przez 3 lata. Potem już będzie ukorzeniona głęboko i wystarczą jej deszcze. Nie dawaj wisterii nawozu poza kompostem, bo oszaleje i pójdzie w ilość młodych pędów, a ty musisz na początek wybrać 2-3 jako główne, bo zawsze któryś (jako młody) może obumrzeć. Sama zobaczysz kiedy wybrać moment, żeby zostawić tylko jeden, a może zostawisz wszystkie
pestka56 23:50, 15 cze 2023

W Austrii znajomi robią syrop z kwiatów bzu dodając plasterki cytryny. Super smakuje.
ajka 23:52, 15 cze 2023

Syropu z bzu jeszcze nie piłam A truskawki zaczynają mi powoli bokiem wychodzić
Makao 06:50, 16 cze 2023

Z kwiatów bzu to nalewki robiłam
Syrop to mam z owoców bzu ale z kwiatów to dla mnie nowość
Ładnie dziecię gniecie truskawka. Przypomniały mi się moje maluchy
Kordina 13:18, 16 cze 2023

Truskawkowe lody, to jest to! Przypomniałaś mi, ze przecież zakupiłam taki zestawik do lodów
Patrycja_KG_Lu 13:23, 16 cze 2023

pestka56 napisał(a)
W Austrii znajomi robią syrop z kwiatów bzu dodając plasterki cytryny. Super smakuje.

Ja robię po raz pierwszy. W przepisie z którego korzystam jest:

300 gram kwiatów (ok. 20 baldachów)
2 cytryny (sok)
0,7 litra wody
0,7 kg cukru.

Dzień pierwszy:
Kwiaty mają odleżeć godzinkę (robaczki), potem zalewa się je wrzątkiem i dodaje sok z cytryny. Po ostygnięciu na 24 godziny do lodówki.

Dzień drugi:
Dodaje się cukier i gotuje. Potem do słoiczków i pasteryzacja.
Patrycja_KG_Lu 13:27, 16 cze 2023

Makao napisał(a)
Z kwiatów bzu to nalewki robiłam
Syrop to mam z owoców bzu ale z kwiatów to dla mnie nowość
Ładnie dziecię gniecie truskawka. Przypomniały mi się moje maluchy

Dziś dostałam przepis od koleżanki na szampana z kwiatów bzu (uwaga, nabiera procentów). Koleżanka jak robiła z innego przepisu to pleśniał, a ten podobno super przepis. Jak zdążę to też zrobię.

Oprócz gniecenia było też sporo zjedzone co mnie cieszy, a zmiksowane wciąga ze szklanki jak wodę.