Masz rację mi też ciągle podoba się więcej rzeczy, ale chcę iść w ograniczoną liczbę gatunków i te wybrane miksować ze sobą w różnych kompozycjach na innych rabatach. Staram się wybierać rośliny mniej wymagające, bo lubię mieć wszystkiego dużo, ale ogród też duży, a chciałabym żeby cieszył i był zadbany, a nie żebym musiała poświęcać każdą wolną chwilę na pielęgnację. Na razie zapał mam, ale nie wiem jak będzie za kilka lat
Elewacja w tym roku latem, chodniki w przyszłym. Nie wiem jak to z tymi odległościami od kostki, kogo nie pytam to nikt nie wie. Kusi mnie ta świdośliwa podsadzona trawami, dziś byłam na budowie i oczyma wyobraźni już to widzę
U mnie póki co wożenie ziemi i obornika pod rabatę, za około miesiąc planuję zacząć sadzenie
Biorę się powoli za zamawianie roślin. Na tę moją długą rabatę co byście mi wybrały: wiśnię Umbraculifera czy świdośliwę Lamarcką? Byłam za umbrą, bo wydaje mi się, że drzewo szczepione lepiej by tam pasowało, ale świdośliwa też mi się podoba. Na jej korzyść przemawia cena. Dodam, że będę potrzebowała 7 drzewek
Do posadzenia w szpalerze zdecydowanie wybrałabym wiśnie. Warto poszukać wysoko szczepionych, na ok. 2 m. Świdośliwa będzie za niska. Ona nada się raczej w charakterze solitera przy elewacji.
A jesteś pewna, że potrzebujesz aż 7? Może za gęsto chcesz je sadzić. Je można posadzić co 3 m. Wrzucisz jakiś szkic rabaty?
Ania dobrze mówi .
Dodam jeszcze innego kandydata z kulistą koroną na szpaler: klon Globosum. Jest piękny, wygląda dobrze nawet jako młodziak, w naturalny sposób kształtuje koronę w kulę, ale można go przycinać w inny kształt, np. sześcian. I świetnie wygląda w szpalerze .
Nie wiem, jakie masz tam warunki sloneczne - klon nie powinien być na patelni.