Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Spełnianie marzeń - ogród czas start

Spełnianie marzeń - ogród czas start

Angelika95 22:37, 13 paź 2024

Marcin89 napisał(a)
Dopiero co pisałaś u mnie, że jest duży postęp prac w tym sezonie. Dokładnie to samo mogę powiedzieć u Ciebie Ogrom wykonanej pracy i to przy małym dziecku

Nie będę się powtarzać, urzekają mnie Twoje trawy i byliny.

Dzięki Marcin, teraz już bym tyle nie zrobiła, bo mała tyle nie śpi. Jeszcze piękniej się zrobi jak dojdą chodniki i obrzeża. A co do bylin i traw to wszędzie sadzę te same tylko w różnych zestawach
Angelika95 12:40, 26 paź 2024

Jakie drzewo pasowałoby Waszym zdaniem do zestawu molinia Transparent + werbena patagońska? Miejsce słoneczne, wokół placyka, na którym będzie stół i ławki. Najchętniej drzewo o pokroju innym niż kuliste szczepione na pniu, bo takich już mam sporo
Marcin89 14:31, 26 paź 2024

Ambrowiec amerykański, parocja perska, świdośliwa Lamarcka, grujecznik japoński, klon palowy w odm.

Jakoś wyszło, że same o ciekawym przebarwieniu liści lub z wieloma pniami
Anda 16:54, 26 paź 2024

Angelika95 napisał(a)
Jakie drzewo pasowałoby Waszym zdaniem do zestawu molinia Transparent + werbena patagońska? Miejsce słoneczne, wokół placyka, na którym będzie stół i ławki. Najchętniej drzewo o pokroju innym niż kuliste szczepione na pniu, bo takich już mam sporo

Perukowiec i morwa platanolistna. Mają większe liście i dobrze komponują się z cienkimi liśćmi molinii i wąskimi werbeny. Na dodatek werbena robi takie trochę bałaganiarskiego wrażenie, więc bardziej uładzone, większe liście drzewa wprowadzą „porządek”.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Patrycja_KG_Lu 09:41, 27 paź 2024

Czy myślałaś by spojrzeć na wybór drzewa inaczej? Nie tyle dopasować je do bylin, a do miejsca w którym ma rosnąć, na ile wysokości i szerokości korony możesz sobie pozwolić, czy zależy Ci by było kwitnące wiosną/miało przebarwienia w danym kolorze? Czy są już inne w pobliżu? Czy ma być zielonolistne czy może bordowe?
Marcin89 10:05, 27 paź 2024

Popieram Patrycję, bo pierwsza myśl była taka czemu ma służyć to drzewo. Skoro nie korona kulista, to może być większa w domyśle. Z wymienionych przeze mnie gatunków poszedł bym w ambrowca, tak po prostu

W ogóle nie mogę sobie wyobrazić, że jakieś konkretne drzewo nie pasuje do jakiejś konkretnej byliny. A kwestia tego, czy ładnie razem wyglądają, to wydaje mi się kwestią osobistego gustu
Angelika95 19:41, 29 paź 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Czy myślałaś by spojrzeć na wybór drzewa inaczej? Nie tyle dopasować je do bylin, a do miejsca w którym ma rosnąć, na ile wysokości i szerokości korony możesz sobie pozwolić, czy zależy Ci by było kwitnące wiosną/miało przebarwienia w danym kolorze? Czy są już inne w pobliżu? Czy ma być zielonolistne czy może bordowe?

Tutaj pełna dowolność. Mam dużo miejsca, dopuszczam każdą możliwość oprócz właśnie kulistych szczepionych na pniu, bo takie mam blisko tego miejsca. Dlatego nic więcej nie sprecyzowałam, jedynie inne rośliny, które tutaj chcę, bo tak mi się wydaje, że fajnie by do siebie pasowały w tym miejscu.
LIDKA 09:29, 02 sty 2025

Dosiego Roku ❤️❤️❤️
Narsilia 21:55, 12 sty 2025

Hej nie mogę się doczekać zmian u Ciebie od wiosny , choć i teraz zima już ogród na pewnie 3wymiarowy obraz i pięknie sypniety sniezkiem
Angelika95 06:48, 13 sty 2025

Mam zdjęcia z jesieni, ale już mocno nieaktualne właśnie przez pokrywę ze śniegu. Ja też czekam, codziennie z córeczką sprawdzamy czy już wychodzą krokusy