Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Spełnianie marzeń - ogród czas start

Spełnianie marzeń - ogród czas start

Angelika95 21:50, 13 gru 2025

An_na napisał(a)
Wierzę, że jest ciężko. Takie maluchy dają w kość.
Godzina o której piszesz sugeruje, że któreś skutecznie nie pozwala Ci spać

Bez wsparcia podwójnie ciężko. Przytulam♥️

Sama sobie wybrałam taki los, bo taki był plan, że jeśli dwójka to tylko rok po roku - no to mam oby do wiosny ♥️
Angelika95 21:50, 13 gru 2025

MartaCho napisał(a)
O rety! Jak pięknie u Ciebie!

Życzę Ci już teraz zatem, żebyś w nowym roku znalazła czasem i częściej czas, żeby poleżeć sobie w tych pięknych ogrodowych okolicznościach na Waszym na pewno wygodnym hamaku!

Który to trzcinnik (?) tak pięknie się złoci w tyle rabaty?

Dziękuję :* to miskant Graziella
Angelika95 19:30, 23 lut 2026

Witam się wiosennie, mam nadzieję, że w tym sezonie będę miała więcej czasu - w końcu dzieci już odchowane (jedno 9msc, a drugie 2 lata) sezon zaczęłam - razem z córeczką wyczyściłyśmy donice i powycinałyśmy trawy na naszym tymczasowym tarasie.

W tym sezonie mam trochę planów, co się uda zrealizować to zobaczymy. Zależeć będzie od wolnego czasu, współpracy dzieci i budżetu. Wszystko by się chciało, ale nie zamierzam się spinać. W tym sezonie ogród poradził sobie prawie sam.

Plany:
- uzupełnić skrzynie w warzywniku i oczywiście je obsiać i obsadzić, żeby cieszyć się własnymi warzywami - jakimikolwiek
- żywopłot po drugiej stronie działki - mamy bluszcz, zobaczymy czy się przyjął, jeśli nie to kolejnej szansy nie będzie i będzie coś innego, prawdopodobnie cis, ale wolałabym żeby został ten bluszcz
- delikatne przesadzanki muszą być oczywiście też, tu nie będę pisała szczegółów, ale idę w gaurę, a muszę zmienić miejsce jezowkom purpurowym, które osiągają u mnie gigantyczne rozmiary i zasłaniają piękne perowskie i hortensje.
- plac zabaw dla dzieci - mało ogrodowe, ale podwórkowe i mała rabatka wokół niego
- być może kostka, a jeśli tak to nowe rabaty - między chodnikiem a wjazdem i wokół tarasu, ale tu się staram nie napalać, wszystko zależy czy zbierzemy fundusze
- będą też nowe drzewa, jeśli będzie kostka

I chyba tyle, napisać prosto, trudniej wykonać
MagdaLenka 19:35, 23 lut 2026

Angelika, nareszcie jesteś!
Plany ambitne. Oby warunki czasowe i finansowe były sprzyjające.
Plac zabaw dla dzieci jak najbardziej ogrodowy. Przecież ogród to nie same kfiotki i krzuny, ale też przestrzeń do zabawy dla najmłodszych.
Angelika95 19:51, 23 lut 2026

MagdaLenka napisał(a)
Angelika, nareszcie jesteś!
Plany ambitne. Oby warunki czasowe i finansowe były sprzyjające.
Plac zabaw dla dzieci jak najbardziej ogrodowy. Przecież ogród to nie same kfiotki i krzuny, ale też przestrzeń do zabawy dla najmłodszych.

To będzie trudna rzecz zrobić im miejsce co by się im podobało i ich zajmowało, ale nie szpeciło mi podwórka tymi wszystkimi kolorkami zabawek będę nadrabiała co u Ciebie, muszę się powoli wdrożyć na nowo
LIDKA 21:06, 23 lut 2026

Angelika fajnie że jesteś.
Tej gaury to nie kupuj dużo. Ona się łatwo mnoży w wodzie. I biała lepiej zimuje niż różowa.
Sama jestem ciekawa jak one mi przezimują. A gdyby były siewki to się odezwę.
Narsilia 21:19, 23 lut 2026

Hej również powitać koleżankę mama 3 latka łączy się w bolu zastanawiam się czy w tym sezonie uda mi się podziałać bo młode starsze czy wręcz przeciwnie bo pomysłów będzie miał więcej i szybciej biega więc trudniej dogonić poza tym u mnie też dochodzi w tym roku temat placu zabaw jakiegoś domku bo huśtawkę już postawiłam w tamtym roku , mało tego mężowi się zamarzył garaż na moim pięknym trawniku na froncie domu hmmm, tak więc witamy spowrotem i owocnej realizacji planów
MagdaLenka 12:32, 24 lut 2026

Angelika95 napisał(a)

To będzie trudna rzecz zrobić im miejsce co by się im podobało i ich zajmowało, ale nie szpeciło mi podwórka tymi wszystkimi kolorkami zabawek będę nadrabiała co u Ciebie, muszę się powoli wdrożyć na nowo

Plac zabaw przecież nie musi być bardzo kolorowy. Można zrobić z surowego drewna i zamipregnować bezbarwnym preparatem, albo jakimś naturalnym kolorem, który będzie Ci odpowiadał. U Ciebie na tle lasu sosnowego to widziałabym właśnie takie naturalne drewno, albo malowane półprzejrzystą bejcą na szaro lub biało (tak, żeby był widoczny rysunek słojów).
Patrycja_KG_Lu 13:06, 24 lut 2026

Zerknij na plac zabaw u Kokoszki:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5234-wizytowka-ogrod-nowoczesny-kokoszki

U mniej kolor drewna na placyku zabaw był identyczny z "drewienkami" na elewacji.
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
ajka 20:31, 24 lut 2026

Piękne kadry jesienne. Oj, będziesz miała w tym roku wesoło ze swoimi dzieciaczkami. Dużo pewnie nie zrobisz, ale nie ma co żałować, to jest czas, który warto poświęcić dzieciom, a nie ogrodowi Z czasem dzieci będą coraz chętniej przebywać na dworze, a ty będziesz mogła poświęcić się roślinkom