Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

olciamanolcia 14:58, 11 lut 2024

Marcin89 napisał(a)
Już chyba zostanie jednolity żywopłot z thuji Smaragd.

A te 3 świerki na froncie to był trochę sposób na zamaskowanie krzywo biegnącej granicy Dałbym mniej więcej równo do podjazdu. A żywopłot by dochodził do przodu świerków. No ale trudno.

Trochę nie umiem sobie wyobrazić uskoku wysokości na styku thuji i cisów. Dajmy na to thuje 2-2,2 m, a cisy 1,5 m.

A może zamiast szmaragdów tuje brabant?
mój sasiad ma -zrobie fotę.
Marcin89 15:03, 11 lut 2024

U sąsiada na przeciwko jest. Thuja lepsza do cięcia na prostopadłościan i szybciej rośnie. Ale gorszy wygląd w zimie.

Nie musisz robić, wiem jak wygląda
olciamanolcia 15:12, 11 lut 2024

Marcin89 napisał(a)
U sąsiada na przeciwko jest. Thuja lepsza do cięcia na prostopadłościan i szybciej rośnie. Ale gorszy wygląd w zimie.

Nie musisz robić, wiem jak wygląda

Moj sasiad ma je gesto posadzone i Ci powiem że jak na tuje to wyglądaję dobrze.
Ja nie lubie tych roslin chocoiaz kilka mam. Na początku miałam je posadzone wzdłuż płotu ( tam gdzie graby i brzozy ale szybko sie pozbyłam
Marcin89 15:26, 11 lut 2024

No chyba, że bardzo chcesz to zrób foto Dla mnie to kwestia tła dla roślin.

Gdy za ogrodzeniem nic nie ma to ja daję przesłonę i tło. Gdyby sąsiad miał thuje to pewnie bym nie dawał. A drugie to sam płot, jest stabilny i masywny - szkoda usuwać i robić panelowy. A zasłonić go koniecznie, nie podoba mi się.
ajka 16:23, 11 lut 2024

Jakby co ja mam u siebie tuje brabant. Cały tył ogrodu. Szmaragdy mam tylko z przodu. Możesz podejrzeć jak potrzebujesz.
Judith 16:33, 11 lut 2024

Mam u siebie thuje Brabant i thuje Szmaragd.
Brabanty dość szybko tworzą zwarty zielony mur. Żeby ten mur był murem i do tego ładnym, konieczne jest cięcie conajmniej raz w sezonie (najlepiej dwa). Ja mam dziesiątki metrów bieżących Brabantow i mogę rzec, ze ich cięcie to jest jedyna praca w ogrodzie, której zdecydowanie nie lubię.
Szmaragdy natomiast znacznie wolniej tworzą mur, ale przycina się je właściwie wyłącznie od góry. Brabanty trzeba ciąć także po bokach. Koszmar... W zeszłym sezonie nie zdobyłam się na ten wysiłek i teraz straszą . Gdybym teraz miała wybierać zdecydowanie nie wybrałabym Brabantow .
ajka 16:35, 11 lut 2024

Judith napisał(a)
Mam u siebie thuje Brabant i thuje Szmaragd.
Brabanty dość szybko tworzą zwarty zielony mur. Żeby ten mur był murem i do tego ładnym, konieczne jest cięcie conajmniej raz w sezonie (najlepiej dwa). Ja mam dziesiątki metrów bieżących Brabantow i mogę rzec, ze ich cięcie to jest jedyna praca w ogrodzie, której zdecydowanie nie lubię.
Szmaragdy natomiast znacznie wolniej tworzą mur, ale przycina się je właściwie wyłącznie od góry. Brabanty trzeba ciąć także po bokach. Koszmar... W zeszłym sezonie nie zdobyłam się na ten wysiłek i teraz straszą . Gdybym teraz miała wybierać zdecydowanie nie wybrałabym Brabantow .

A ja odwrotnie, zdecydowanie wolę brabanty, tyle, że ja ich nie tnę, bo mąż je przycina, może dlatego
Rojodziejowa 16:40, 11 lut 2024

Ja mam Brabanty i Kórniki i tnę jedne i drugie w ścianę. Na razie daję radę, powtarzając sobie - ruch to zdrowie
Smaragdy posadziłam na szczycie skarpy, na razie takie małe, że ich nie ruszam. I pewnie jeszcze będzie tak z 5 lat minimum.
olciamanolcia 16:40, 11 lut 2024

ajka napisał(a)

A ja odwrotnie, zdecydowanie wolę brabanty, tyle, że ja ich nie tnę, bo mąż je przycina, może dlatego

Ja -jesli oczywiscie mam wtbierać z dwojga złego - wolę brabanty. Podobają (zbyt dużo napisane ) mi sie za roztrzepany pokrój.
Joann 22:42, 11 lut 2024

Ja zdecydowanie Szmaragdy, są bardziej eleganckie. Także ile osób, tyle opinii