Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 22:17, 08 mar 2023

anuska2507 napisał(a)

Jeśli nie planujesz żywopłotu na granicy z bratem, to faktycznie możesz zrobić wyspową rabatę i najwyższe piętro nasadzeń ulokować bliżej jej środka, a niższe - po obu bokach. W takim układzie rośliny będą zdobić zarówno twoją część, jak i brata Jeśli jednak kiedyś zdecydujesz się na żywopłot, to te niższe rośliny będzie można dość łatwo usunąć.
Właśnie tak. A ta wyspa to pierwotny zamysł taki: magnolia Alba Superba (biała) na środku i wokół symetrycznie 4, 6 lub 8 hortensji bukietowych, dalej ostnica Pony Tails i fioletowa szałwia. Te niższe mogą być w szachownicę.
LIDKA 00:19, 09 mar 2023

Marcin89 napisał(a)
Właśnie tak. A ta wyspa to pierwotny zamysł taki: magnolia Alba Superba (biała) na środku i wokół symetrycznie 4, 6 lub 8 hortensji bukietowych, dalej ostnica Pony Tails i fioletowa szałwia. Te niższe mogą być w szachownicę.

To jest dobry plan na rabatę.
Marcin89 23:05, 09 mar 2023

Tak się zastanawiam nad moimi hortensjami bukietowymi.

Mam 3 odmiany: Vanille Fraise, Limelight i Polar Bear. Zaś na rynku pojawiły się tak cudne nowe odmiany, cała seria Living, że aż żal nie kupić

Gdybym teraz kupił to nie zdążę sobie rozmnożyć, a te co mam będą już w sam raz do posadzenia.

Wszystkie, które mam to raczej wysokie odmiany (ewentualnie mogę je mocniej ciąć). A ogród raczej z tych mniejszych.

Czy iść za modą, czy zostać przy sprawdzonych odmianach?
Judith 00:23, 10 mar 2023

Klimat jest taki, ze warto myśleć o roślinach wymagających mniej wody. A zatem warto rozważyć odrzucenie pomysłu na kolejne hortensje w ogrodzie .
Marcin89 08:16, 10 mar 2023

Judith napisał(a)
Klimat jest taki, ze warto myśleć o roślinach wymagających mniej wody. A zatem warto rozważyć odrzucenie pomysłu na kolejne hortensje w ogrodzie .
Albo swoje sprzedać, a kupić w zamian mniej - nowych. Chociaż nic nie umniejsza urodzie tych moich odmian
Jakie gatunki proponujesz?
Judith 09:37, 10 mar 2023

Ja mam sporo hortensji i żadnej nie oddałabym . Ale jest problem, bo od zeszłego roku radykalnie ograniczam podlewanie... To nie posłużyło hortensjom - kwitły słabo... To kazało mi wyrzucić hortensje z planowanych kolejnych nasadzeń...
Co w zamian? Tego wciąż się dowiaduję . Pierwszym moim wyborem z uwagi na podobny pokrój sa rozchodniki i to one będą królować na mojej nowej rabacie .
Marcin89 09:43, 10 mar 2023

Judith napisał(a)
Ja mam sporo hortensji i żadnej nie oddałabym . Ale jest problem, bo od zeszłego roku radykalnie ograniczam podlewanie... To nie posłużyło hortensjom - kwitły słabo... To kazało mi wyrzucić hortensje z planowanych kolejnych nasadzeń...
Co w zamian? Tego wciąż się dowiaduję . Pierwszym moim wyborem z uwagi na podobny pokrój sa rozchodniki i to one będą królować na mojej nowej rabacie .
Jeśli czytałaś moją listę to wiesz, że mam tych roślin w przechowalni sporo. Są m.in. rozchodniki, szałwia, lawendy i jeżówki. Wiadomo, że jeszcze ze sto razy zmienię swoje wybory

Teraz jestem chory na szałwię omszoną Caradonna
Judith 10:03, 10 mar 2023

Marcin, nie czytałam
Szałwię Caradonna polecam i poleci ją każda ogrodowiskowa ogrodniczka .
Oczywiście jest sporo roślin, które dobrze znoszą małą ilość wody (lub jej brak przez długi czas), o rozchodnikach pisałam w kontekście "co zamiast hortensji" .
Mam ogród od 8 (albo 9?) lat i ostatnie dwa sezony były u mnie ekstremalnie suche, a ten trend się już nie odwróci. Sądzę, że teraz wybory ogrodnika zakładającego ogród są trudniejsze niż 10 lat temu...
Marcin89 10:28, 10 mar 2023

Judith napisał(a)
Marcin, nie czytałam
Szałwię Caradonna polecam i poleci ją każda ogrodowiskowa ogrodniczka .
Oczywiście jest sporo roślin, które dobrze znoszą małą ilość wody (lub jej brak przez długi czas), o rozchodnikach pisałam w kontekście "co zamiast hortensji" .
Mam ogród od 8 (albo 9?) lat i ostatnie dwa sezony były u mnie ekstremalnie suche, a ten trend się już nie odwróci. Sądzę, że teraz wybory ogrodnika zakładającego ogród są trudniejsze niż 10 lat temu...
Możesz mieć rację, coraz mocniej rozważamy studnię na ogrodzie, z kranikiem przy tym budynku gospodarczym.

Lista moich roślin na str. 2
Nie ma już malin i za chwilę wyleci zapewne wiśnia.
Marcin89 12:01, 11 mar 2023

Ogród w malinówkach, to muszą być i malinówki

W tym roku zdecydowałem się na więcej odmian, a po mniej krzaczków z każdej.

Zna ktoś może te odmiany? Jak się sprawdziły?
Czytając posty w wątku Patrycji_KG_Lu mam wrażenie, że nic nie wiem o odmianach. Ale u mnie w marketach nie było tak wyszukanych nazw.