Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 10:33, 07 mar 2023

Teraz mnie olśniło.

Żywopłoty po graniach. W miejscu tego załamania granicy zrobić przejście trawnikiem. Dodane też kolorem jasnozielonym rabaty.

Tylko weź teraz powiedz, że nagle się odgradzamy, pomyślą, że coś jest nie halo
Marcin89 10:38, 07 mar 2023

Judith napisał(a)
To tylko propozycja do rozważenia .
A kształt Twojej działki może być jej zaletą, a nie wadą - może lepiej go podkreślić niż maskować? Dopasować nasadzenia, stworzyć pokoiki o niskich żywopłotach (albo i bez nich) .
Nie smutaj, nie wyklinaj - zaakceptuj i dostosuj pomysły do stanu faktycznego .
Rozkminka na temat organizacji przestrzeni to najtrudniejszy, ale tez najbardziej twórczy etap powstawania ogrodu - spróbuj się nim cieszyć . Szukaj bez pośpiechu inspiracji - to daje mnóstwo otuchy, odwagi, pomysłów, twórczego zamętu, a finalnie - dobrych rozwiązań .
Dlatego założyłem ten wątek, by nie być samemu z tymi myślami. Bo zawsze jest myśl: zrobię tak, a może tak. Za dwa dni znowu co innego

Jeśli kogoś uraziłem tym ciągłym byciem na NIE, to z góry PRZEPRASZAM Może nie mam tego zmysłu do projektowania, może zbyt schematyczne myślenie (sam to dziś pisałem). Na pewno nie jest to złośliwe
Judith 10:38, 07 mar 2023

Marcin89 napisał(a)
Teraz mnie olśniło.

Żywopłoty po graniach. W miejscu tego załamania granicy zrobić przejście trawnikiem. Dodane też kolorem jasnozielonym rabaty.

Tylko weź teraz powiedz, że nagle się odgradzamy, pomyślą, że coś jest nie halo

Tadam! Ekstra!
Judith 10:41, 07 mar 2023

Marcin89 napisał(a)
Dlatego założyłem ten wątek, by nie być samemu z tymi myślami. Bo zawsze jest myśl zrobię tak, a może tak. Za dwa dni znowu co innego

Jeśli kogoś uraziłem tym ciągłym byciem na NIE, to z góry PRZEPRASZAM Może nie mam tego zmysłu do projektowania, może zbyt schematyczne myślenie (sam to dziś pisałem). Na pewno nie jest to złośliwe

A dajże spokój! Śmiem twierdzić, że prezentujesz typową dla ogrodowego nowicjusza postawę .
A zmienność koncepcji także jest typowa . Spoko - może teraz w to nie wierzysz, ale wszystko Ci się z czasem poukłada .
Patrycja_KG_Lu 10:57, 07 mar 2023

A jakbyś zaproponował coś takiego?

Nadal jest żywopłot o którym rozmawialiście wcześniej. Dodatkowo masz propozycję rabat spójnych w projekcie. Dzięki temu mini żywopłotowi brat i Ty możecie przy nim rożne rabaty zrobić. jest też przerwa na pójście do altanki i plac zabaw. Masz swoje rabaty. Jakby brat nie zrealizował swoich to też by Twoja część nie ucierpiała wizerunkowo.
anuska2507 12:03, 07 mar 2023

Marcin89 napisał(a)

Im dalej w las tym gorzej. Ja za chwilę znienawidzę te działkę. Zaczyna mnie drażnić... Idealnie by było mieć dom wolnostojący, normalne odległości do granic (a nie na styk) i pustą przestrzeń bez drzew, budynków, szklarni.
Ale jest jak jest

Wiesz, to trochę jest tak, że wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma. Mój małżonek nieraz powtarza, że po ch...ę mu taka duża działka (mamy prawie 12 arów) i mnóstwo roboty przy tym. Jemu wystarczyłyby ze 2-3 ary przy jakiejś szeregówce Najlepiej chyba polubić i wydobyć potencjał z tego, co się ma.

Olśnienie bardzo trafione. Nie musisz mówić, że się odgradzasz, bo chyba już nie planujesz żywopłotu ze świerków? Po prostu robisz tło dla swojej rabaty
Marcin89 12:37, 07 mar 2023

Do wczorajszych dylematów z żywopłotem na końcu działki. Ta granica też idzie lekko pod kątem.

Trochę z innej perspektywy, widać śliwę.
LIDKA 13:34, 07 mar 2023

Marcin nie smutaj się żeś uparty. Ja też .
chciałam rabatę szeroką na 1 m. Dziewczyny przez 5 stron mi pisały posty że za wąsko stanowczo. tłumaczyły , przekonywały, pokazywały przykłady.

No ale co tam.... zrobiłam jak chciałam ... a za kilka miesiecy robota od nowa bo......za wąsko było.
Widać tak dola ogrodnika a jak uparty to robi po 2 razy to samo.
Marcin89 13:43, 07 mar 2023

LIDKA napisał(a)
Marcin nie smutaj się żeś uparty. Ja też .
chciałam rabatę szeroką na 1 m. Dziewczyny przez 5 stron mi pisały posty że za wąsko stanowczo. tłumaczyły , przekonywały, pokazywały przykłady.

No ale co tam.... zrobiłam jak chciałam ... a za kilka miesiecy robota od nowa bo......za wąsko było.
Widać tak dola ogrodnika a jak uparty to robi po 2 razy to samo.
Nie wierzę, że ja wszystko zrobię bez poprawek. Nawet najlepszy plan nie pomoże
Marcin89 13:45, 07 mar 2023

Faktycznie dziś mam dziwny humor, pogoda do bani, planowanie mi nie idzie...

Nagle znowu rozważam wyburzenie części gospodarczego. Podatek jest kilka razy droższy niż za dom mieszkalny.