Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Judith 11:55, 02 sie 2024

Marcin, koniecznie pomyśl o tym, co napisała Magdalenka . A ja dodam: spróbuj nie myśleć co „można dodać”, ale co Ty lubisz i chciałbyś tam mieć. Weź też pod uwagę długość okresu kwitnienia - szałwia i kocimiętka nie powala w tym zakresie.
Poza thujami planujesz tam byliny - najłatwiejsze do przesadzenia rośliny. I - według mnie - najbardziej nieprzewidywalne w kwestii rozmiaru. Zatem zakończ rozkminki i sadź. W przyszłym sezonie zdecydujesz czy coś zmienić.
olciamanolcia 11:59, 02 sie 2024

Judith Ja mam prawie co rok taki sezon
Na jesieni zmieniam grabową a za rok jeszcze pomyślę
Marcin89 12:01, 02 sie 2024

Kocimiętka jest u mnie dopiero rok, ale wydaje się cały czas atrakcyjna, oprócz zimy.

Dużo źródeł podaje kocimiętki i szałwie jako długo kwitnące byliny. Ale to nie może być jedyny warunek. Bo gdybym tylko to brał pod uwagę, to musiał być obsadzić front aksamitkami albo różami okrywowymi xd
Marcin89 12:01, 02 sie 2024

olciamanolcia napisał(a)
Dobra jesteś
Judith 12:13, 02 sie 2024

Marcin89 napisał(a)
Kocimiętka jest u mnie dopiero rok, ale wydaje się cały czas atrakcyjna, oprócz zimy.

Dużo źródeł podaje kocimiętki i szałwie jako długo kwitnące byliny. Ale to nie może być jedyny warunek. Bo gdybym tylko to brał pod uwagę, to musiał być obsadzić front aksamitkami albo różami okrywowymi xd

Marcinie, nigdzie nie napisałam, że masz tylko to brać pod uwagę. I generalnie mój wpis dotyczył w głównej mierze innej kwestii .
Judith 12:14, 02 sie 2024

olciamanolcia napisał(a)

Przeca wiem, pani! Wciąż zmienisz i wciąż na lepsze .
Marcin89 12:16, 02 sie 2024

Judith napisał(a)

Marcinie, nigdzie nie napisałam, że masz tylko to brać pod uwagę. I generalnie mój wpis dotyczył w głównej mierze innej kwestii .
Problemy jest w tym, że ja lubię te wszystkie rośliny, które są omawiane. A wszystkich dać nie mogę xd

Mnie kocimiętki i szałwie zadowalają okresem kwitnienia. Przebiły inne wiosenne byliny.
Lepsza od nich jest tylko jeżówka
LIDKA 13:45, 02 sie 2024

Marcin89 napisał(a)
Bardzo mi pomogłaś tym postem Frustracji nie mam, tylko zwątpienie, taki natłok myśli. Magnolii póki co stąd nie wyrzucę, trzeba być konsekwentnym.

Ja już bym wyszedł sadzić, tzn rozstawiać doniczki na próbę i pojechał bym już po thuje. Ale pada deszcz i mam L4. Więc...

Marcin ja też miałam natłok myśli odnośnie mojej nowej rabaty. Wsadzone drzewa przesadziłam po tyg, roślin nasadziłam i wydawało mi się ze to dobrze.
Jednak pochodiłam wkoło tego kilka tyg i już wiem ze zrobie roszady jak wróce z wyjazdu.

Czasem plan musie sie uleżeć i nabrać mocy

Wydobrzej z choroby i sadź. Roszad nie unikniesz bo to roślinki żywe organizmy a nie rzeżby i dziewczyny wszystko co napisały to racje mają.

Mi chyba planowanie najlepiej wychodzi jak mam łopate w łakach a i tak roszady muszą być.
ja to sie nie ucze na czyich błędach, niektórych rad nie słucham i robie po swojemu.

plan masz dobry i działaj.
Wiolka5_7 14:04, 02 sie 2024

Dziewczyny dobrze radzą sadź jak ci się podoba
Ja rabaty zmieniałam i po 3 razy

Tylko nie sadź już tych stożków
Możesz spokojnie dodać róż na froncie ,nie musi być tylko fioletowo.
Tulipany posadź , zobaczysz czy Ci się spodobają
Pamiętaj im mniej tym lepiej na małej powierzchni.
Na dużych rabatach poszalejesz

Ogród to niekończąca się historia , ja ciągle coś zmieniam a tworzę ogród ok.10 lat ,małymi krokami
Rośliny są nieprzewidywalne i u każdego rosną inaczej.
olciamanolcia 14:49, 02 sie 2024

Marcin a te wszyskie ciągle nasze kopania i zmiany to przez te Ogrodowisko
Jedna kopie druga zrywa darń trzecia dosadza przesadza wysadza tylko Mrokasia się wyłamała likwidując rabatę i siejąc trawę