Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Patrycja_KG_Lu 10:48, 07 sie 2024

https://www.instagram.com/stories/ogrodowisko_pl/3429222543509171672?utm_source=ig_story_item_share&igsh=MzRlODBiNWFlZA==

Zerknij sobie na dzisiejsze stories z realizacji ogrodu u klienta Danusi. Do podobnego zestawu co planowałeś/masz przy tarasie dodane są niskie molinie
Marcin89 15:13, 07 sie 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
https://www.instagram.com/stories/ogrodowisko_pl/3429222543509171672?utm_source=ig_story_item_share&igsh=MzRlODBiNWFlZA==

Zerknij sobie na dzisiejsze stories z realizacji ogrodu u klienta Danusi. Do podobnego zestawu co planowałeś/masz przy tarasie dodane są niskie molinie
To u mnie powtarza się element zimozielony, szałwie, jeżówki. Zamiast molinii mam małego miskanta. Nadal jest niski, ale zrobił się gęsty i będą kwiatostany.
Marcin89 15:21, 07 sie 2024

Notatka na przyszłość.

Początek sierpnia i pojawiają się kwiatostany u rozplenicy Little Bunny i zakupionych Hameln (nie u wszystkich).

Większość Moudry i Viridescens wyglądają tak jakby niedługo miały zakwitnąć - grube, pionowe źdźbła.

Jedna z Viridescens wypuściła właśnie kwiatostan - czyli wcześnie i jest faktycznie ciemny. Niektóre źródła podają, że ta odmiana kwitnie we wrześniu dopiero

O mam dziś foto:

Marcin89 13:12, 08 sie 2024

Jestem mile zaskoczony wzrostem kocimiętek po ścięciu. Znowu są dekoracyjne i takie zielone Liście przypominają mi trochę melisę.

W tle kocimiętki, które nie były mocno cięte, jest ciągłość kwitnienia.

Przy okazji zdjęcie młodych seslerii, które momentami mi obsychają.
Marcin89 13:22, 08 sie 2024

Doczekałem się pierwszego kwiatka krwawnicy, ale jest taki malutki
Marcin89 13:45, 08 sie 2024

A w ogóle pojechałem i kupiłem thuje Mirjam na front. Tak pięknie wyglądały, że się nie oparłem
Patrycja_KG_Lu 20:10, 08 sie 2024

Ja chciałam dać na wschód tą rozplenicę, Viridescens, ale nie pamiętam kto wspominał, że w polskich warunkach słabo lub wcale nie kwitnie. Jak widać niepotrzebnie, bo u Ciebie zapowiada się super. Wybierasz się 22 września na spotkanie do Danusi?
mrokasia 20:37, 08 sie 2024

Te Miriamki są bardzo ładne, będziesz zadowolony .
Marcin89 21:38, 08 sie 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Ja chciałam dać na wschód tą rozplenicę, Viridescens, ale nie pamiętam kto wspominał, że w polskich warunkach słabo lub wcale nie kwitnie. Jak widać niepotrzebnie, bo u Ciebie zapowiada się super. Wybierasz się 22 września na spotkanie do Danusi?
Jestem gapa, nic nie wiem o spotkaniu

Też tak słyszałem o Viridescens i Moudry. Może i późno kwitną, ale za to będzie Hameln wcześniej. Też jakieś wydłużenie dekoracyjności rozplenic rozrzuconych po całym ogrodzie
Marcin89 21:57, 08 sie 2024

mrokasia napisał(a)
Te Miriamki są bardzo ładne, będziesz zadowolony .
Mało jest zdjęć w necie z Mirjam na rabatach. Zaś informacje o średnicy krzewu się pokrywają. Po 10 latach zaledwie 0,4 m (o ile to prawda). I tak stwierdziłem, że 5 x Danica w moich wąskich rabatach będzie ciasno. A 5 x Mirjam powinno być ok