Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Patrycja_KG_Lu 10:20, 10 sie 2024

Torf wydłubujesz, moczysz czy jak usuwasz? Ja to się zawsze boje korzenie uszkodzić i mało ruszam bryłę korzeniową. Kulki ładne i zdrowo wyglądające w super cenie.
Marcin89 10:48, 10 sie 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Torf wydłubujesz, moczysz czy jak usuwasz? Ja to się zawsze boje korzenie uszkodzić i mało ruszam bryłę korzeniową. Kulki ładne i zdrowo wyglądające w super cenie.
Do tej pory niewiele roślin trafiłem z takim torfem. Często to podłoże samo wypadało, a korzenie były rozluźnione. Jeśli jest zbita bryła lub torf, to palcami wyciągam kawałki podłoża i prostuję korzenie. Czy tam rozkładam na boki.

Podam przykłady:
Rozchodnik okazały - podłoże było jak gąbka i włókniste. Musiałem prawie całe wyrwać, a sadzonki poszły do gruntu i żyją.

Thuja Danica - doniczki bardzo przerośnięte, korzeniom było ciasno. Usuwałem ziemię z góry doniczki i rozrywałem korzenie, by je rozplątać. Część podłoża wyleciała wówczas dołem, można trochę potrząsnąć rośliną. Tutaj bardzo się bałem, ale wszystkie 7 sztuk żyje.

Fuksja - rozluźniłem podłoże i trochę korzeni niechcący urwałem. Kwiatek padł, nie był w stanie się ukorzenić w donicy. Ale to była młoda sadzonka, jeszcze z tym "naparstkiem" wokół łodygi.

Magnolia - tutaj też usunąłem sporo podłoża i wyprostowałem korzenie w dół i na boki. Do tego wypłukałem je w wodzie w wiaderku. Chociaż korzenie magnolii są bardzo delikatne, to udało się. Podlewałem ją 2 razy dziennie i była ze 2 dni osłonięta białą agrowłókniną.

To magnolia, aż sobie przypomniałem jak te korzenie wyglądały.
Marcin89 11:08, 10 sie 2024

Teraz to jestem zły na siebie, ta magnolia nie ma miejsca szczepienia. To siewka. Może kilka lat nie kwitnąć
Marcin89 11:29, 10 sie 2024

Mój rozmnażalnik wkroczył właśnie na warzywnik. Szkoda, że jeżówki przyszły mi tylko z liśćmi. Dlatego poszły do gruntu, niech rosną

Rozplenica fajnie się wkomponowała w tymczasowym miejscu
Patrycja_KG_Lu 14:27, 10 sie 2024

A moze tak ładnie szczepienie się zrosło i go nie widać?
P.S. Odmiana malin od Agnieszki to Himbotop. Jakby podlewać regularnie to myślę, że byłyby jeszcze większa. Moja mama zachwyca się za to malinami odmiany Radziejowa. Chciałabym je mieć, ale ciężko trafić sadzonki.
Marcin89 14:33, 10 sie 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
A moze tak ładnie szczepienie się zrosło i go nie widać?
P.S. Odmiana malin od Agnieszki to Himbotop. Jakby podlewać regularnie to myślę, że byłyby jeszcze większa. Moja mama zachwyca się za to malinami odmiany Radziejowa. Chciałabym je mieć, ale ciężko trafić sadzonki.
No cena magnolii 35 zł mogła sugerować, że jest to siewka. Może przyciąć czubek albo zawinąć na pień drucik?

Oo, pierwszy raz słyszę o tych odmianach. Na jesień będę chciał kupić maliny, bo mała Hania je uwielbia.
Narsilia 16:27, 10 sie 2024

Ten twój przechowalnia naprawdę ładny , jak rabatka szkoda ruszać
Marcin89 17:40, 10 sie 2024

Narsilia napisał(a)
Ten twój przechowalnia naprawdę ładny , jak rabatka szkoda ruszać
Trzeba ruszać, oj trzeba.
Marcin89 22:20, 10 sie 2024

W sumie wyszło jak ostatnim razem, czyli lepiej się projektuje układając doniczki niż rysując na papierze.

Tak naprawdę są to wersje robocze, do przemyślenia jeszcze i do weryfikacji odległości między roślinami.

Z tej ekscytacji, zamiast najpierw wyrównać teren i kamienie pozbierać, to ja doniczki rozłożyłem. Po czym musiałem je zebrać, by przygotować teren. No i zrobiło się ciemno ehh.

Układ z rozplenicami w chudych paskach w ogóle mi nie wychodził. Albo rozplenice albo thuje.
Mam zdjęcia z bliska by odtworzyć układy roślin.
Tutaj trochę pusto się wydaje, ale w realu było ok.

Zatem mamy thuje, bez rozplenic
Do tego sesleria (jasnozielony), kocimiętka (fioletowy) i nic więcej. No chyba, że dosłownie 3 szałwie Caradonny?

Na środku najpierw było więcej roślin, ale zdrowy rozsądek kazał pozabierać.

Tutaj koniecznie (póki co) 3 lub 5 sztuk rozplenicy Hameln (zielony) i kilka rozchodników (różowy). Powtórzone thuje i kocimiętki (fioletowy). Na środku i bardziej w tyle za magnolią szałwia Caradonna (niebieski).
Już teraz wydaje mi się za gęsto. Dlatego będę jeszcze układał te doniczki. Tutaj wyrzuciłem kompletnie seslerię, bo nie pasowała by.
Układ rozplenic jest swobodny. Żadna nie stoi w tej samej linii co inna. Gdy je ułożyłem równo było dziwnie. Kolejna opcja to trzy sztuki w osi rabaty razem z magnolią (jako najwyższy środkowy pas) - ale to mi raczej też nie leży. Albo w ogóle trzy zostawić, a za magnolią dać szałwie i kocimiętki?

Mówcie wprost co myślicie, bo ja już utknąłem w martwym punkcie i tylko w głowie mętlik

LIDKA 22:32, 10 sie 2024

Rozplenice są piękne w szpalerach. Dałabym środkiem. Reszte po bokach. Rozłożenie kulek fajne na tej Środkowej rabacie.