Jeśli tu ma być jednak z nutką minimalizmu to poszłabym w 3 porozrzucane odmiany: thujki, trawy i rozchodniki. Nic tu niczego nie zasłoni, można dowolnie ułożyć, a ład będzie.
Właściwie ja osobiście poszłabym wyłącznie w Thuje i rozplenice, ale wiem, że dla Ciebie to byłoby zbyt ubogo, więc dodałam rozchodniki .
Wersja z drzewem i niemal jednakowej wysokości roślinami bardziej pasuje pod nowoczesną rabatę z niewielkiej ilości gatunkami - coś jak na niższym pinie, choć tu za średni element można zakwalifikować murki. https://pin.it/3cFSf8Pp8
Doskonale to rozumiem, też ostatnio na fb widziałem rolkę o takim układzie. Tam akurat było, że wysoka była brzoza, a dla przeciwwagi miskanty kawałek dalej. To jest oczywiste przy rabatach "liniowych", że tak to nazwę. Takich oglądanych od przodu i pod kątem, np. idąc wzdłuż niej.
Ta moja jest prawie kwadratem i właśnie do oglądania z każdej strony. To magnolia miała być punktem centralnym, otoczonym średnimi Hameln (z kłosami do 1 m), a potem w stronę brzegu niższe byliny
Zapomniałem napisać o tulipanach i czosnkach, które chcę tu przemycić. Czosnki jak najwyższe, by górowały nad resztą. W okresie ich kwitnienia rozplenice są jeszcze niskie.
Ogólnie brakuje mi tu krzewów. Ale i miejsca za dużo nie ma.
Tutaj nie chciałbym, żeby się wylewało na chodniki, które i tak są dość wąskie. Jednak tu dużo chodzimy i dzieci jeżdżą zabawkami. Odpada.
Marcin hamelny i kulki to nie jest dobry pomysł
hamelny je zdominują
jak juz chsesz te rozplenice w tej rabacie to może posadź je w jednym rogu np trzy obok siebie a na pozostałosci daj seslerie daniki i niższa szałwię a caradonny posadź w kupie przy hamelnach
Odnośnie nich, to podobają mi się. Pierwowzorem były takie rabaty z kulkami bukszpanowymi i pomiędzy byliny o podobnej wysokości. A nad nimi kule czosnków. Od tego się zaczęło. Stąd dość płaski układ i magnolia jak centralny punkt
Kocimiętka na tą rabatę to Cat's Meow o wysokości 45-50 cm, więc nie taka niska. Do ciut wyższej Caradonny mi pasuje.
Teraz po obejrzeniu myślę o hortensji jednej przed magnolią.
No i brane były pod uwagę jeżówki Magnus (do 1 m wysokości).
Aż taka asymetria mi nie leży (odkryłem to po zrobieniu rabaty tarasowej). Wszystko fajnie napisałaś, tylko ja już mam rośliny naszykowane. Zamiast Danica jest Mirjam. Drugiej szałwii brak (rozmnażam dopiero różową).
Pierwsza myśl była by te kulki szły równo wzdłuż chodnika do furtki. Ale zrobiłem je jakby bardziej rozsypane, a to zepchało Hamelny na środek. I tak było milion wersji
Jeszcze takie od boku bardziej.
Nawet teraz Hameln wyższa od reszty. Powinna przewyższyć kocimiętki, szałwie i kulki.
Ogólnie nie umiem tak zmiksować roślin, by rozplenice poszły po całej rabacie, a kocimiętki w środek, blisko magnolii. W takim układzie kocimiętki by zginęły w środku?
Stąd zapchałem tam Caradonny. W maju będą widoczne mocno, przy drugim kwitnienia mniej. Ale gwiazdami będą wówczas kwitnące Hamelny.