Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

olciamanolcia 11:53, 11 sie 2024

a jakbys dał te hamelny wkoło drzewka a resztę roslin rozsypał układając je mniej więcej pietrowo?
Patrycja_KG_Lu 11:55, 11 sie 2024

Zanim coś więcej wieczorem napisze to przypomnij proszę. Przy samym płocie jest miejsce na żywopłot? Cisowy, tak?
Marcin89 11:57, 11 sie 2024

olciamanolcia napisał(a)
a jakbys dał te hamelny wkoło drzewka a resztę roslin rozsypał układając je mniej więcej pietrowo?
To tak mniej więcej miało być.

Ale to przed Hameln szałwia, potem rozchodnik i kocimiętka. Najniższe kulki Mirjam przy brzegu. Coś a la obwódka?

Tylko wtedy nie ma spójności z wąskimi rabatami. Tam thuje rozsypane. A raczej w formie zygzaka.
Marcin89 11:57, 11 sie 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Zanim coś więcej wieczorem napisze to przypomnij proszę. Przy samym płocie jest miejsce na żywopłot? Cisowy, tak?
Tak, do sznurka jest rabata, dalej 1,1 m na żywopłot.
olciamanolcia 12:04, 11 sie 2024

ciemny zielony-rozplenice
fioletowe kreski- caradonna
granat kulki mirjam
niebieski-kocimietka
rózowe wiadomka rozchodnik
Patrycja_KG_Lu 12:09, 11 sie 2024

A może hortensja na niskim pniu otoczona Hameln, żeby zrównoważyć „ciężar” magnolii i żywopłotu? Do tego kulki w rożnych miejscach w nawiązaniu do nieregularnego ich układu w wąskich, a reszta wypełniona bylinami?

Edit: nie te trawy ale o takie uniesienie i wysokość hortensji mam na myśli https://pin.it/6fQgBvRMo

Edit2: https://pin.it/5wKDIGyUM
Marcin89 12:13, 11 sie 2024

Justyna, jaki talent no no no. Tego mi trzeba - spojrzenia z boku, nowych układów Bo mi kończy się kreatywność hihi.

Patrycja, to pewnie pamiętasz, że mam taką niską na pniu Polar Bear. Nie przywiązałem pędów i kwiaty wiszą w dół. Ostatnio mi też więdła - więc tu duże obawy, czy da radę w tym miejscu

Edit: Idę ją zmierzyć, czy nie za niska.
Marcin89 12:25, 11 sie 2024

Zmierzyłem, ta moja hortensja jest zbyt niska. Miejsce rozgałęzienia ma na wysokości 40 cm. Wysokość całego krzewu (po naprostowaniu pędów kwiatowych) to zaledwie 80-90 cm.

Aktualnie prawie niewidoczna w stipie. A co dopiero przy Hameln.

Marcin89 12:29, 11 sie 2024

Dziękuję za wszystkie rady, inspiracje, rysunki. Muszę siąść i pomyśleć.

Wychodząc teraz nasunęły mi się wnioski:

Raczej nie chcę tu hortensji, jedna sztuka nie zrobi mi roboty, a jest mało miejsca.

Układ rozplenic jest zły. One są skupione w grupie (jakby od lewej do prawej na foto), czy w kwadracie. A rabata to jednak prostokąt. Powinny być rozciągnięte w przód i tył - zgodnie z kształtem rabat, czy kierunkiem podjazdu. Taki układ zapobiega pustce przed magnolią. A do tego światło po południu ładnie podkreśli te kwiatostany.

Wiolka5_7 13:02, 11 sie 2024

Podoba mi się wersja Justyny