Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 13:17, 11 sie 2024

Niechcący widziałem wersję draftową Wiola. Już miałem odpisywać, ale zniknęło.

Powiem Ci ta sesleria mi tu nie leży. Będzie w wąskich. A przymierzałem Hameln do Mirjam i jest fajny kontrast

W wąskich rozplenice i rozchodniki super. Ale brak czegoś zimozielonego. Gdy dałem kule i Hamelny to nijak to nie pasowało. Nie było miejsca żeby to fajnie rozmieścić.

A brat też chciał te kule. Najlepiej same w żwirku Muszę brać pod uwagę też jego i bratowej gust. Choć ostatecznie ja rozmieszczam te rośliny.
LIDKA 13:36, 11 sie 2024

Marcin
Piszesz że:-
ma być pomieszane a jednak minimalizm
A gdzie indziej wolisz rządki i symetrie.

Dobrze zrozumiałam? Jeśli źle to reszty nie czytaj

To przedogródek .
Ma być elegancko i formalnie.
I ładnie cały rok.

Czasem mniej znaczy więcej

Rabata jest nieduża i bardzo regularna. Magnolia na środku bardzo pasuje. Kulki też.
Byliny nie muszą być różnych wysokości i na 2 wyższy element tu nie ma miejsca.

Jeśli chcesz tu rozplenice to ok ale do końca maja bedzie łyso. Zimą po opadach deszczu i śniegu one bedą leżeć. I u mnie sie sieją
Wg mnie tu powinna byc trawa szybko ruszająca.

Ale to musi być po Twojemu.
Sadź i tak tetrisów nie unikniesz.
Choćbyś nie wiem ile kminił i planował

Trzymam kciuki.

Idź do Margaretki i zobacz jej rabate sesleriową. Piękna cały rok! .
W taki styl powinieneś iść.

Marcin89 13:47, 11 sie 2024

LIDKA napisał(a)
Marcin
Piszesz że:-
ma być pomieszane a jednak minimalizm
A gdzie indziej wolisz rządki i symetrie.

Dobrze zrozumiałam? Jeśli źle to reszty nie czytaj

To przedogródek .
I ładnie cały rok.

Czasem mniej znaczy więcej

Rabata jest nieduża i bardzo regularna. Magnolia na środku bardzo pasuje. Kulki też.
Byliny nie muszą być różnych wysokości i na 2 wyższy element tu nie ma miejsca.

Jeśli chcesz tu rozplenice to ok ale do końca maja bedzie łyso. Zimą po opadach deszczu i śniegu one bedą leżeć. I u mnie sie sieją
Wg mnie tu powinna byc trawa szybko ruszająca.

Ale to musi być po Twojemu.
Sadź i tak tetrisów nie unikniesz.
Choćbyś nie wiem ile kminił i planował

Trzymam kciuki.

Idź do Margaretki i zobacz jej rabate sesleriową. Piękna cały rok! .
W taki styl powinieneś iść.

Oczywiście, że dobrze zrozumiałaś. Rabaty długie łatwiej umiem zaplanować. Tam będą rzędy, mijanki, plamy roslin. Tutaj ma być swobodny układ - celowy zabieg. Ale też nie tak minimalistycznie jak dwa gatunki i wszystko geometrycznie (nie ten kierunek), choć taki pin był i wygląda to bosko. Ale nie u mnie, jestem zbyt kwiatowy

Umówmy się tak: sesleria w wąskich. Rozplenica w środkowej na próbę. Jeśli nie da rady, będzie sesleria. Jakoś mnie nie odstraszają łyse kępy do maja, bo będą np. tulipany i odwrócą uwagę. Tak samo kulki i zielone wówczas kocimiętki.

Jest problem taki, że nie umiem nic z tych gatunków wyrzucić. Duet Hameln i rozchodnik, duet szałwia i kocimiętka. Do tego kulki, żeby było coś w zimie i jest jak jest. Jutro chcę sadzić, więc ostatnie pomysły dziś i jutro niech się dzieje co chce
Patrycja_KG_Lu 14:16, 11 sie 2024

LIDKA napisał(a)
[…]
To przedogródek .
I ładnie cały rok.[…]

Moim zdaniem niekoniecznie w przedogródku musi być elegancko i formalnie. Przykładem jest ogród DariiB, gdzie jest kwitnąco i kolorowo, a do tego jest nawet ławeczka.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/11299-wielkie-marzenie-w-malej-przestrzeni?page=314

Tak wiele nowobudowanych domów ma w przedogródku kamień i formowane iglaki, często te na nóżkach, kulki tujowe itp. Może warto właśnie się wyróżnić i odbiec od standardów…
Marcin89 14:33, 11 sie 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Moim zdaniem niekoniecznie w przedogródku musi być elegancko i formalnie. Przykładem jest ogród DariiB, gdzie jest kwitnąco i kolorowo, a do tego jest nawet ławeczka.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/11299-wielkie-marzenie-w-malej-przestrzeni?page=314

Tak wiele nowobudowanych domów ma w przedogródku kamień i formowane iglaki, często te na nóżkach, kulki tujowe itp. Może warto właśnie się wyróżnić i odbiec od standardów…
To potwierdza mój "kwiatowy" charakter Ale idę w kierunku traw i bylin. Nie jestem aż tak kwiatowy by obsadzać co roku front bratkami, begoniami, daliami itd. A takie rabaty też są.

Brawo Patrycja, z tymi iglakami i kamieniem. Tutaj już jest tyle betonu, że stawiam na korę lub zrębkę.

Elementem formalnym i eleganckim będzie cis wzdłuż ogrodzenia, w grysie ozdobnym. No chyba, że będzie słabo rósł, to wtedy będę dawał coś innego.

Jakbym słyszał brata: "Ta magnolia tutaj nie pasuje. Przecież to duże drzewo będzie. Inni to mają takie te iglaki kulki na pniu albo te takie formowane z kulkami".
olciamanolcia 14:46, 11 sie 2024

Marcin89 napisał(a)

Jakbym słyszał brata: Inni to mają takie te iglaki kulki na pniu albo te takie formowane z kulkami".

Brrrr to już bym wolała sama trawę mieć albo kamień

Co prawda na froncie mam kosodrzewiny ale i rozplenice i turzyce i dwie horty
Wiolka5_7 14:53, 11 sie 2024

Marcin89 napisał(a)
Niechcący widziałem wersję draftową Wiola. Już miałem odpisywać, ale zniknęło.

Powiem Ci ta sesleria mi tu nie leży. Będzie w wąskich. A przymierzałem Hameln do Mirjam i jest fajny kontrast

W wąskich rozplenice i rozchodniki super. Ale brak czegoś zimozielonego. Gdy dałem kule i Hamelny to nijak to nie pasowało. Nie było miejsca żeby to fajnie rozmieścić.

A brat też chciał te kule. Najlepiej same w żwirku Muszę brać pod uwagę też jego i bratowej gust. Choć ostatecznie ja rozmieszczam te rośliny.

Usunęłam bo doczytałam że tuje to Miriam ,a nie Danica
Widziałam , że one takie żółtawe ,więc faktycznie lepiej Hameln pasuje kolorem niż sesleria.

Hameln i rozchodnik to kultowe połączenie może i kulkę Miriam zmieścisz
Marcin89 20:27, 11 sie 2024

Ale tu cisza

Bo u mnie w głowie nadal chaos. Rano będę ustawiał rośliny na nowo. Dziś musiałem odpuścić
Patrycja_KG_Lu 21:32, 11 sie 2024

Wiolka5_7 napisał(a)

Usunęłam bo doczytałam że tuje to Miriam ,a nie Danica
Widziałam , że one takie żółtawe ,więc faktycznie lepiej Hameln pasuje kolorem niż sesleria.

Hameln i rozchodnik to kultowe połączenie może i kulkę Miriam zmieścisz

Ja na pierwsze zdjęcia tego połączenia trafiłam u Zety. Urzekły mnie bardzo. Sporo czasu poświęciłam by próbować doszukać się jakie to dwie odmiany są o rożnych kolorach i dotarłam do postu o tym, że one to NN. Za to ktoś inny zidentyfikował je jako Brillant i Matrona.

Zeta napisał(a)

Rabata rozchodnikowa o poranku

Marcin89 21:37, 11 sie 2024

Też kojarzę te foto. A jakie grube te kotki Hamelnów