Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 14:37, 23 sie 2024

Anda napisał(a)
Zapytaj w szkółce z której kupiłeś.
Myślę, że są szczepione na zwykłej brzozie brodawkowej.
To na pewno, ale czy to miejsce szczepienia jest ok? Czy będzie kawałek brzydszego pnia?
DariaB 14:38, 23 sie 2024

Marcin zerknij na to, zrzuty z ekranu z Instagrama, nie cytuj to usunę bo nie wiem czy mogę je wstawić.
DariaB 14:38, 23 sie 2024

Anda napisał(a)
Zapytaj w szkółce z której kupiłeś.
Myślę, że są szczepione na zwykłej brzozie brodawkowej.

A nie tak się to zazwyczaj odbywa? Tylko powinno być możliwie jak najniżej?
Anda 14:56, 23 sie 2024

DariaB napisał(a)

A nie tak się to zazwyczaj odbywa? Tylko powinno być możliwie jak najniżej?

Nie wiem, jak to jest w PL, ale u nas te najlepiej, najniżej, najbardziej niewidocznie szczepione są droższe.

Miejsce szczepienia musi być nad ziemią, ale kawałek podkładki, do 10 cm można zakopać.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
DariaB 15:01, 23 sie 2024

Anda napisał(a)

Nie wiem, jak to jest w PL, ale u nas te najlepiej, najniżej, najbardziej niewidocznie szczepione są droższe.

Miejsce szczepienia musi być nad ziemią, ale kawałek podkładki, do 10 cm można zakopać.

Tak, o to mi chodziło właśnie
Marcin89 15:07, 23 sie 2024

Oglądałem znowu i mam wrażenie, że szczepienie jest na około 14 cm, potem jest kawałek prostego, grubego pędu i znowu ta boczna odnoga. Wszystko powyżej tych 14 cm ma charakterystyczny wzór na korze, takie spękania. A to poniżej jest brązowe i gładkie.

Myślałem, że muszę posadzić tak jak w donicy rośnie. Jakbym 10 cm zakopał to tylko 4 cm podkładki było by nad ziemią.
Marcin89 15:14, 23 sie 2024

A teraz pomiary, tak żebym kiedyś pamiętał

Dwie brzozy mają z doniczką 150 cm, a jedna 170 cm.

Platany do miejsca szczepienia mają 220 cm (od góry doniczki do miejsca szczepienia), gdybym zmierzył od góry doniczki do czubka to nawet 250 cm.

Ambrowce mają odpowiednio 250 cm i 280 cm. To jestem w szoku. W tej cenie sadzonki były w przedziale wysokości 200-250 cm. Trafiły się wyższe.

olciamanolcia 15:16, 23 sie 2024

DariaB napisał(a)
Te brzozy mi podejrzanie wyglądają, ale niech się koś mądrzejszy wypowie, żebyś nie miał kiedyś pnia zwykłej brzozy, a dopiero później doorenbosa. Wszystkie tak wyglądają?

Moje doorenbos od początku były białe
Te faktycznie dziwnie wygladaja
Jak zwyklaki
Anda 15:18, 23 sie 2024

Marcin89 napisał(a)
Oglądałem znowu i mam wrażenie, że szczepienie jest na około 14 cm, potem jest kawałek prostego, grubego pędu i znowu ta boczna odnoga. Wszystko powyżej tych 14 cm ma charakterystyczny wzór na korze, takie spękania. A to poniżej jest brązowe i gładkie.

Myślałem, że muszę posadzić tak jak w donicy rośnie. Jakbym 10 cm zakopał to tylko 4 cm podkładki było by nad ziemią.

Nie musisz, możesz, jeśli kolor podkładki Cię denerwuje.
Sadź jak w doniczce.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Marcin89 15:19, 23 sie 2024

olciamanolcia napisał(a)

Moje doorenbos od początku były białe
Te faktycznie dziwnie wygladaja
Jak zwyklaki
A wiesz co Justyna, białe jak białe. To szczepienie ważniejsze, a ja dalej nie wiem Biała kora robi się na kilkuletnich pędach - to wiedziałem. Chyba kupiłaś podrośnięte i już weszły w fazę białej kory