Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 22:07, 23 sie 2024

Teraz jeszcze pytania projektowe i techniczne:
1. Czy jeśli na froncie mam mieć 3 drzewa to ustawić je w jednakowej odległości od linii ogrodzenia frontowego? Czy kompletnie nie ma to znaczenia? To będą dwa duże ambrowce, trzecia magnolia, więc korony nigdy nie będą jednakowe, ale pnie były by w jednej osi.
2. Jeśli rabata brzozowa ma 3,90 m z żywopłotem grabowym (jednorzędowym) to brzozy Doorenbos sadzić w połowie tej rabaty? Czy w połowie odległości od końca żywopłotu do brzegu rabaty? Czy wręcz muszę mieć całe nasadzenia rozplanowane i wtedy ustalić? Wstępnie wiem co tam chcę.
3. Rabata boczna ma mieć 2,5 m głębokości. Za nią będzie żywopłot, prawdopodobnie thuja Szmaragd. Ile od thuji lub ile od brzegu rabaty platany kuliste? Jakie minimum od brzegu rabaty?
4. Jakie taśmy do stabilizacji pni? W jednym sklepie nie było takich jak chcę. Ja to widzę na zasadzie białej gumy - taśmy. Czy można kupić w pasmanterii?
Wiolka5_7 22:08, 23 sie 2024

Nie wiem czy sprzedasz... A jeśli chodzi o ten główny pień brzozy ,to tak młode sadzonki nie mają tej kory jeszcze białej.
Patrycja_KG_Lu 22:15, 23 sie 2024

U mnie w ogrodniczym są teraz brzozy po 80 zł, dość wysokie. Na moje oko proste. Wyższe sporo od ogrodzenia panelowego (powyżej 200 cm na bank). Dokupiłam jedną jakoś tydzień temu, bo nie mogłam od wielu miesięcy znaleźć wielopniowej (nie było lub w astronomicznych cenach). Nie ma u Ciebie w okolicy nic w podobnych cenach?

A jak Ci intuicja podpowiada? Jak coś krzywe to można naprostować (Lidka chyba tak robi). Szybko wzrost nadrobią. Wysokość szczepienia też dostałeś podpowiedz, że można ciut głębiej niż doniczka. Jak otoczysz roślinami to i tak nie będzie widać tego fragmentu przy ziemi. Jakbyś jednak zrezygnował to z tego co kojarzę masz czas jeszcze na zwrot zakupu online.
Marcin89 22:18, 23 sie 2024

Wiolka5_7 napisał(a)
Nie wiem czy sprzedasz... A jeśli chodzi o ten główny pień brzozy ,to tak młode sadzonki nie mają tej kory jeszcze białej.
To wiem. Mnie zastanawia to takie skrzywienie, jakby pień obcięty i pęd boczny przejął rolę przewodnika. Po co tak?
Marcin89 22:22, 23 sie 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
U mnie w ogrodniczym są teraz brzozy po 80 zł, dość wysokie. Na moje oko proste. Wyższe sporo od ogrodzenia panelowego (powyżej 200 cm na bank). Dokupiłam jedną jakoś tydzień temu, bo nie mogłam od wielu miesięcy znaleźć wielopniowej (nie było lub w astronomicznych cenach). Nie ma u Ciebie w okolicy nic w podobnych cenach?

A jak Ci intuicja podpowiada? Jak coś krzywe to można naprostować (Lidka chyba tak robi). Szybko wzrost nadrobią. Wysokość szczepienia też dostałeś podpowiedz, że można ciut głębiej niż doniczka. Jak otoczysz roślinami to i tak nie będzie widać tego fragmentu przy ziemi. Jakbyś jednak zrezygnował to z tego co kojarzę masz czas jeszcze na zwrot zakupu online.
Właśnie to miejsce nie jest raczej strasznie wysoko, może do 14 cm. Na zdjęciu, które wstawiała Daria wyglądało to dziwnie, takie odcięcie kolorystyczne. Ale chyba mniej mi to przeszkadza, bo rabata będzie gęsto obsadzona. To nie będzie rabata minimalistyczna, nowoczesna, gdzie pnie brzóz będą wyeksponowane. Być może doły pni nie będą widoczne prawie wcale, bo w zimie tylko.
Patrycja_KG_Lu 22:23, 23 sie 2024

1. Ja bym dała ambrowce w tej samej, a magnolię w innej. Z racji, że to spore drzewa to chyba bym je dała bliżej ulicy wysunięte niż magnolia.
2. Daj tam gdzie lepiej Ci pasuje. Nie ma sztywnego podziału. Jedynie przy płocie sąsiada to człowiek się martwi o koronę przechodzącą na drugą stronę, że jak się sąsiadowi nie spodoba to ciachnie i będzie drzewo miało tragiczne kształty. Rozważyłabym jak cień rzucać będą i w którym kierunku więcej/mniej cienia potrzebuję. Ewentualnie czy chce by pnie były bardziej czy mniej widoczne.
3. Nie wiem.
4. Pamietam, że Lidka pisała, że dość grube w pasmanterii kupuje.
LIDKA 22:24, 23 sie 2024

Marcin kup porządne kołki do tych ambrowców i zapalikuj raz a dobrze.
Ja używam gumy do gaci. Tylko szerokiej i czarnej. Z allegro.
Ona po czasie sie rozciąga-luzuje chyba od słońca i trzeba ją naprężyć i przybić albo wymienić.
Ale nie obciera mi drzewek. Też używam takera. Kołki są po 15-17 zł.

Kupiłam taśme ogrodniczą zieloną z siatki i była nieelastyczna i obtarła korę buczkom.

Te drzewa co sadzą w Zielonej Górze na mieście to palikują fajnie a guma wygląda jakby pocięte dętki. Może gdzieś sie da kupić takie pasy gumowe.

Na brzozach sie nie znam. A nawet nie przepadam za nimi bo nie cierpieę sprzątać drobnych liści.
Za dzieciaki co sobote grabiłam przedpłocie i podwórko z liści akacji i mam uraz do drobnych liści.

LIDKA 22:30, 23 sie 2024

Obejrzałam te Twoje brzozy raz jeszcze. Ja bym je sadziła i palikowała i prostowała. Im szybciej tym lepiej.

A jak masz wątpliwości i ma Cię to męczyć całą zimę to odeślij.
Marcin89 22:42, 23 sie 2024

Patrycja , dziękuję za odpowiedzi. Ja z kolei ambrowce cofnął bym wręcz dalej od ogrodzenia. Ale może w linii z magnolią będzie ok. A u brata jeszcze studnia chłonna. Dlatego nie chcę sadzić na wariata, tylko przemyśleć. To zaś setki pytań mam

Lidka , w sumie pewnie posadzę te sztuki. Kurde one nie są złe zapewne. Musiał bym jechać trochę daleko po inne, a wszędzie indziej były ogromne, wielopniowe i drogie. Kolejna opcja zamówić z innego źródła hahaha. Jutro będę po ziemię, to zerknę na pnie tych brzóz za 145 zł

Kołki mam dość solidne (niestety tylko 6 cm średnicy, zawsze mogło być więcej), ale za to długie na 250 cm. Będzie solidnie wbity. Cena i tak koło 22 zł za sztukę. Grubszych nigdzie nie było. A jak zamówię to trzeba czekać.

Wieczorem doniczki z drzewami miały mega sucho. Szybko podlałem.

W sklepie chcieli mi dać tą taśmę siatkową o wyglądzie worka raszlowego. Ani to do takera się nie nadaje, ani na słońce, bo parcieje i jeszcze pewnie rozciągliwe. Dlatego pytam o taśmy porządne.
anuska2507 23:47, 23 sie 2024

Marcin89 napisał(a)
Czyli miejsce szczepienia jest to miejsce nr 1, czy nr 2? Czemu to miejsce nr 2 jest takie? Ktoś może wie?
Może wynika to z tego, że szkółkarz zaszczepił kilka zrazów na jednej podkładce na wypadek, gdyby któryś się nie przyjął. Albo dlatego, że zraz zaszczepiony niżej jako pierwszy nie przyjął się, więc drugi został zaszczepiony wyżej. To takie moje pomysły. Wiem, że w sadownictwie wykonuje się szczepienie drzewek owocowych z pośrednią podkładką, co mogłoby wygladać podobnie jak miejsce szczepienia twojej brzozy, ale nie wiem, czy ma to zastosowanie do drzew ozdobnych.