Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 09:24, 07 wrz 2024

anuska2507 napisał(a)
Ja mam żywoplocik z cisa Hilli, ale dopiero od 2 lat. Dobrze sobie radzi na mojej słabej, piaszczystej ziemi. Naszykowałam mu pas szerokości 1 metra z dobrociami (obornikiem, korą, mączką bazaltową). Pod korzeń dawałam garść superfosfatu. Wszystkie się przyjęły. Gdyby nie mróz pod koniec kwietnia, miały by spory przyrost w tym roku, ale niestety wszystkie młode gałązki zmarzły.
To, że radzi sobie na piaszczystej glebie, to dobra informacja dla mnie. Bo też mam piach. Właśnie coś tam pamiętałem, że Ty albo Daria macie żywopłoty cisowe
Marcin89 09:25, 07 wrz 2024

Wiolka5_7 napisał(a)
Też mam żywopłot z Hilli od 2 lat i jestem zadowolona tego drugiego nie znam
Chyba faktycznie mniej znany
Marcin89 12:10, 07 wrz 2024

Spontanicznie zrobiłem kilka zdjęć w rozmnażalniku.

Na pierwszy ogień kocimiętki. Drugie kwitnienie bardzo intensywne

A tutaj ta sama odmiana, z sadzonek dzielonych wiosną. To z kolei pierwsze kwitnienie, nie były przycinane.
Marcin89 12:20, 07 wrz 2024

To może teraz rozplenice

Tutaj sadzonki od Justyny. Zobaczcie jakie wysokie. A niby dorastają tylko do 1 m Te jeszcze nie kwitną, bo mają mniej słońca. Chciałem je zabrać stąd, ale przy tej pogodzie na pewno by wyschły, więc poczekam z miesiąc. Strasznie ciasno tu mają ehh.

Moudry

A tu Moudry kwitnąca, ma więcej słońca

Viridescens

Marcin89 12:33, 07 wrz 2024

Hortensje

Marcin89 12:40, 07 wrz 2024

A tak wyglądają z dystansu, widać doskonale co im dolega.

A tu przycięte lawendy i turzyce, które miały brzydkie liście. Widać szybko odrosły i wyglądają zdrowiej niż przed

A tu moje eksperymentalne wysiewy z końca sierpnia. Na górze kapusta pak choi, potem dwie odmiany rzodkiewki. Dalej sałata, która ma trudności z kiełkowaniem.
JoanNa 21:53, 07 wrz 2024

Marcin ja frontowy sadziłam w tym roku właśnie z Groenlanda i wszystkie moje 'kulki' i formowany stożek tez kupiłam z tej odmiany. Mam też od str.sąsiada z Hicksii-sadzony wcześniej i z nieco wyższych sadzonek i nie jest tak gęsty na dole jak te Groenlandy. Obydwie odmiany kupiłam od tego samego szkółkarza, tylko że za pierwszym razem pojechałam właśnie po Hicksii,bo wydawal mi się dobry na żywopłot. A w tym roku pytałam o zwykły taxus baccata bezodmianowy i pan zapytał czemu chcę taki?że gęstszy jest właśnie ten Groenland. Igły ma troszkę jaśniejsze niż Hicksii. Za dużo nie mogę o nim powiedzieć, bo dopiero obserwuję, ale gęstszy u dołu niż te moje pierwsze sadzonki.
Marcin89 21:59, 07 wrz 2024

JoanNa napisał(a)
Marcin ja frontowy sadziłam w tym roku właśnie z Groenlanda i wszystkie moje 'kulki' i formowany stożek tez kupiłam z tej odmiany. Mam też od str.sąsiada z Hicksii-sadzony wcześniej i z nieco wyższych sadzonek i nie jest tak gęsty na dole jak te Groenlandy. Obydwie odmiany kupiłam od tego samego szkółkarza, tylko że za pierwszym razem pojechałam właśnie po Hicksii,bo wydawal mi się dobry na żywopłot. A w tym roku pytałam o zwykły taxus baccata bezodmianowy i pan zapytał czemu chcę taki?że gęstszy jest właśnie ten Groenland. Igły ma troszkę jaśniejsze niż Hicksii. Za dużo nie mogę o nim powiedzieć, bo dopiero obserwuję, ale gęstszy u dołu niż te moje pierwsze sadzonki.
Czyli potwierdza się, że igły jaśniejsze. A i pokrój ma szerszy niż Hilli, co przy żywopłocie w sumie też ma znaczenie (m.in. dopasowanie odległości roślin od siebie). Dziękuję za info, zaraz wpadnę zobaczyć
JoanNa 22:15, 07 wrz 2024

Na 11 stronie mam foto Groenlandów sadzonych w tym roku na żywopłot-młode przyrosty są jaśniutkie, u Hicksii jednak te mlode troche ciemniejsze. A gdzieś w okolicach 21 tez Groenlandy, ale juz większe sadzonki, do formowania.
Marcin89 22:28, 07 wrz 2024

JoanNa napisał(a)
Na 11 stronie mam foto Groenlandów sadzonych w tym roku na żywopłot-młode przyrosty są jaśniutkie, u Hicksii jednak te mlode troche ciemniejsze. A gdzieś w okolicach 21 tez Groenlandy, ale juz większe sadzonki, do formowania.
Dziękuję za wyszukanie