To, że radzi sobie na piaszczystej glebie, to dobra informacja dla mnie. Bo też mam piach. Właśnie coś tam pamiętałem, że Ty albo Daria macie żywopłoty cisowe
Tutaj sadzonki od Justyny. Zobaczcie jakie wysokie. A niby dorastają tylko do 1 m Te jeszcze nie kwitną, bo mają mniej słońca. Chciałem je zabrać stąd, ale przy tej pogodzie na pewno by wyschły, więc poczekam z miesiąc. Strasznie ciasno tu mają ehh.
Moudry
A tu Moudry kwitnąca, ma więcej słońca
Viridescens
A tak wyglądają z dystansu, widać doskonale co im dolega.
A tu przycięte lawendy i turzyce, które miały brzydkie liście. Widać szybko odrosły i wyglądają zdrowiej niż przed
A tu moje eksperymentalne wysiewy z końca sierpnia. Na górze kapusta pak choi, potem dwie odmiany rzodkiewki. Dalej sałata, która ma trudności z kiełkowaniem.
Marcin ja frontowy sadziłam w tym roku właśnie z Groenlanda i wszystkie moje 'kulki' i formowany stożek tez kupiłam z tej odmiany. Mam też od str.sąsiada z Hicksii-sadzony wcześniej i z nieco wyższych sadzonek i nie jest tak gęsty na dole jak te Groenlandy. Obydwie odmiany kupiłam od tego samego szkółkarza, tylko że za pierwszym razem pojechałam właśnie po Hicksii,bo wydawal mi się dobry na żywopłot. A w tym roku pytałam o zwykły taxus baccata bezodmianowy i pan zapytał czemu chcę taki?że gęstszy jest właśnie ten Groenland. Igły ma troszkę jaśniejsze niż Hicksii. Za dużo nie mogę o nim powiedzieć, bo dopiero obserwuję, ale gęstszy u dołu niż te moje pierwsze sadzonki.
Czyli potwierdza się, że igły jaśniejsze. A i pokrój ma szerszy niż Hilli, co przy żywopłocie w sumie też ma znaczenie (m.in. dopasowanie odległości roślin od siebie). Dziękuję za info, zaraz wpadnę zobaczyć
Na 11 stronie mam foto Groenlandów sadzonych w tym roku na żywopłot-młode przyrosty są jaśniutkie, u Hicksii jednak te mlode troche ciemniejsze. A gdzieś w okolicach 21 tez Groenlandy, ale juz większe sadzonki, do formowania.