Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Polon 11:22, 17 wrz 2024

To dobrze, bo czytałam, ze poldery na trasie Oława - Jelcz będą zalewać. A fala zgodnie z przewidywaniami, czy może (oby) niższa?
Judith 11:26, 17 wrz 2024

Marcin, dobrze, że u Ciebie git.
Marcin89 11:44, 17 wrz 2024

Polon napisał(a)
To dobrze, bo czytałam, ze poldery na trasie Oława - Jelcz będą zalewać. A fala zgodnie z przewidywaniami, czy może (oby) niższa?
To prawda. Wczoraj późnym wieczorem poziom Odry w Brzegu osiągnął 620 cm i to była sygnał do wpuszczenia wody do polderu Oława-Lipki i zamknięcia drogi Oława-Jelcz. Władze zrobiły to w nocy, by ludzie z drugiej zmiany wrócili jeszcze do domów normalną trasą. Woda zaleje lasy, pola i niestety dwie wioski, które są na terenie zalewowym. Tak samo wspomniana droga zostanie zalana. Wszystko po to by zniwelować falę i tym ochronić Oławę i Wrocław.
Marcin89 11:49, 17 wrz 2024

Judith napisał(a)
Marcin, dobrze, że u Ciebie git.
Znowu mam źle myśli, bo reporterzy są właśnie w Oławie i poziom rzeki jest już bardzo wysoki. A fala jeszcze nie dotarła. Władze milczą i uspokajają, zaś z relacji mieszkańców Oławy - woda wdziera się do jednej z dzielnic miasta
Marcin89 11:54, 17 wrz 2024

Poziom Odry w Oławie jest 724 cm, czyli 42 cm niższy niż rekord z 1997 roku.

Prognoza ze strony IMGW jest 750-770 cm i wydaje się realna. Póki co jest poniżej.
Polon 12:35, 17 wrz 2024

Czyli prognozowana fala taka sama jak w 1997, słabo …
Nie wiedziałam, że tam gdzie poldery, to też zabudowania mieszkalne są
Marcin89 13:42, 17 wrz 2024

Polon napisał(a)
Czyli prognozowana fala taka sama jak w 1997, słabo …
Nie wiedziałam, że tam gdzie poldery, to też zabudowania mieszkalne są
Już dawno powinni tych ludzi wysiedlić. Co chwilę są tam podtopienia i parę razy powódź była. To jest teren naturalnego rozlewiska Odry...
Angelika95 13:55, 17 wrz 2024

Marcin, myślę o Tobie i Twojej rodzinie, oby nic do Was nie dotarło. Dramat tych zalanych domów jest niewyobrażalny.
Marcin89 14:06, 17 wrz 2024

Aż pojechałem zobaczyć jak sytuacja lokalnie. To jest akurat starorzecze Odry, też ze 2,5 km ode mnie. Tutaj nie ma zabudowań i woda ma się gdzie rozlewać. Zdjęcie zrobione z drogi, położonej dużo wyżej od terenu doliny.

Gorzej jest kawałek dalej, gdzie woda często podchodzi do tej samej drogi i domów, a teren jest bardziej płaski. Jednak póki co jest tam sucho. Straż pilnuje sytuacji.

A swoją drogą pamiętam jak prawie co roku woda tam podchodziła. Jeździliśmy z rodzicami za dziecka obserwować sytuację. No i w pamiętnym 97 roku w końcu woda przedarła się za drogę i zalała wieś częściowo. I ja mieszkam właśnie po tej stronie drogi, tylko z 1,5 km dalej. Jednak w mojej świadomości właśnie ta droga jest taką granicą. Jakby wyznacznikiem, czy jest dla mnie bezpiecznie, czy nie. Nigdy nie zapomnę widoku tych worków z piaskiem i węży strażackich pompujących wodę. A potem tych zniszczonych domostw
Patrycja_KG_Lu 14:26, 17 wrz 2024

Trzymam kciuki razem z Angelą.