Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

LIDKA 19:12, 03 wrz 2024

Niech zdrowo rosną!
Patrycja_KG_Lu 20:45, 03 wrz 2024

Dziękuję za pomoc przy wyborze siatki na ogrodzenie. Zamówiłam dziś przez neta i jak przyjdzie to będę montować. Mam jeszcze pytanko dotyczące trytytek. Co ile je dawałeś? W poradniku od producenta sugerują co 20 cm. Tylko góra i dół?
Wiolka5_7 21:32, 03 wrz 2024

Pamiętam jak się cieszyliśmy gdy posadziliśmy drzewa

Pewnie masz tak samo
Marcin89 09:07, 04 wrz 2024

Dziękuję bardzo za tak miłe słowa, Angelika, Patrycja, Asia, Lidka, Wiola

Brzozy są trudniejsze do przesadzania, chyba im listki uschną. Ale nie przejmuję się, bo i tak parę było żółtych, a parę spadło.

A w temacie drzew. Wczoraj patrzę ambro u brata jakiś ciemny taki, a tu liście bordowe i fioletowe wręcz. A u mnie na dole tylko był pomarańcz i teraz też bordo. Może to efekt lepszego nasłonecznienia niż w szkółce? Bo do jesieni daleko
Marcin89 09:14, 04 wrz 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Dziękuję za pomoc przy wyborze siatki na ogrodzenie. Zamówiłam dziś przez neta i jak przyjdzie to będę montować. Mam jeszcze pytanko dotyczące trytytek. Co ile je dawałeś? W poradniku od producenta sugerują co 20 cm. Tylko góra i dół?
Ja kupiłem więcej, czy tam miałem swoje i dawałem co kawałek, na oko. Tak patrzę to na dole i górze mam jakość co 40 cm. Na środku przęseł też mam dodatkowe trytytki, bo wiatr podnosił matę, a w przypadku tej grubszej będzie jeszcze bardziej ją targał. Najlepiej na paru wysokościach dać dodatkowe trytytki. Tutaj zasada "im więcej tym lepiej" się sprawdza

Jeszcze jedno. Na górze i dole są oczka na mocowanie. Na środku przebijałem trytytką. Ale nie zauważyłem, żeby od wiatru te dziury się powiększały.
Marcin89 09:19, 04 wrz 2024

Wiolka5_7 napisał(a)
Pamiętam jak się cieszyliśmy gdy posadziliśmy drzewa

Pewnie masz tak samo
Dokładnie, chodzę i zaglądam. A przy brzozach nie ma takiego efektu "wow", bo mniejsze. Ale podrosną
Polon 11:12, 04 wrz 2024

Czytam, że matę cieniującą montujecie, to napiszę o moich doświadczeniach. Mam taką bardziej przezierną, nie pamiętam dokładnie, ale tak koło 50-60% chyba. Odradzałabym mocne przytwierdzanie. Nie wiem Marcin jak długo masz swoją na ogrodzeniu i czy masz wietrznie u siebie.
Mata im gęstsza tym bardziej jak żagiel działa, duża powierzchnia to dużo wiatru zbiera. Widziałam w okolicy płot przechylony o dobre 20 stopni, na którym była przytwierdzona gęsta mata. U najbliższego sąsiada z kolei taką gęstą matę poodrywało od płotu, w końcu ją zdjął i zasadził tuje.
Moją matę mam już drugą, więc parę lat doświadczenia .
Mam ją przywiązaną na górze dość ściśle, a na dole mam przepleciony sznurek, który pracuje trochę z wiatrem, więc jak wieje, to matę trochę unosi, ale nie rozrywa.
Patrycja - jeśli chcesz, zrobię zdjęcie i wstawię u Ciebie, ale mogę dopiero po weekendzie.
Marcin89 11:18, 04 wrz 2024

Polon napisał(a)
Czytam, że matę cieniującą montujecie, to napiszę o moich doświadczeniach. Mam taką bardziej przezierną, nie pamiętam dokładnie, ale tak koło 50-60% chyba. Odradzałabym mocne przytwierdzanie. Nie wiem Marcin jak długo masz swoją na ogrodzeniu i czy masz wietrznie u siebie.
Mata im gęstsza tym bardziej jak żagiel działa, duża powierzchnia to dużo wiatru zbiera. Widziałam w okolicy płot przechylony o dobre 20 stopni, na którym była przytwierdzona gęsta mata. U najbliższego sąsiada z kolei taką gęstą matę poodrywało od płotu, w końcu ją zdjął i zasadził tuje.
Moją matę mam już drugą, więc parę lat doświadczenia .
Mam ją przywiązaną na górze dość ściśle, a na dole mam przepleciony sznurek, który pracuje trochę z wiatrem, więc jak wieje, to matę trochę unosi, ale nie rozrywa.
Patrycja - jeśli chcesz, zrobię zdjęcie i wstawię u Ciebie, ale mogę dopiero po weekendzie.
To dobrze, że ostrzegasz. Ja mam właśnie tą 62% i ona sporo wiatru przepuszcza. Ale nie zasłania w takim stopniu jakbym chciał. No i jest to rozwiązanie tymczasowe, póki nie ma żywopłotu.

Swoją drogą jaki to musi być wiatr, by tak zniszczyć ogrodzenie. Co by nie było słupki osadzone powinny być w betonie, w teorii nie do ruszenia.
Polon 11:23, 04 wrz 2024

Marcin, wiatr w żaglach całe wielkie okręty przez morze pcha, to płotu nie pognie? Tam chyba raczej stał słupków nie wytrzymała - nie wiem, bo tylko z okien samochodu to widziałam, bo często tamtędy przejeżdżam.
Jak stał wytrzymała, to mata puściła (u sąsiada). Gdzieś ten wiatr musi znaleźć ujście.
MagdaLenka 11:27, 04 wrz 2024

U mnie jest mata 95%, zimą wieją solidne wiatry, ale płotu nie rusza. W kilku miejscach mata się oderwała, więc mąż dodał więcej trytek i to rozwiązało problem. Podejrzewam, że te pochylone płoty mogły być zbyt słabo zabetonowane.