Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 18:12, 06 wrz 2024

Zobaczcie jak z tego:

Uzyskałem to:

To oczywiście te kocimiętki w super cenie. Może teraz coś z nich będzie
Marcin89 18:20, 06 wrz 2024

Kontaktowałem się za wczasu w sprawie cisów na żywopłot.

Dostępne są dwie odmiany.

Hilli, którą od początku chciałem. Ma ciemne, błyszczące igiełki i nie tworzy osnówek. Ma wąski, smukły pokrój.

Groenland, to dla mnie nowość. Ma jaśniejsze igiełki podobno i jest mocniej rozkrzewiona od podstawy (tak prowadzili w szkółce od młodości). Także nie wytwarza osnówek.

Dostanę jeszcze zdjęcia dla porównania. Cena obydwóch cisów jest taka sama.

Czy ktoś zna dobrze te odmiany? Może ktoś ma akurat z nich żywopłot?
Narsilia 07:58, 07 wrz 2024

No kocimiętki super ci odżyły są w dobrych rękach podzieliłes ten pierwotny krzaczek czy zrobiłeś nowe sadzonki ?

Co do ciskow się nie wypowiem mam kilka podarowanych ale nie wiem co to za odmiany hoduje na kulki i wykrzykniki , ale cisy piękne i ta ich głęboka zieleń .

Napewno ci tu dziewczyny doradza
Patrycja_KG_Lu 08:10, 07 wrz 2024

Nie znam tego drugiego, ale jakbym miała sama wybierać to wolałabym coś sprawdzonego i przetestowanego.
Rojodziejowa 08:36, 07 wrz 2024

Jak nie znam odmiany, to szperam w katalogu roślin. Czasami mniej znana odmiana nie znaczy gorsza. Z opisu jest wyraźnie szerszy z natury.
https://e-katalogroslin.pl/plants/7078,cis-posredni-groenland_taxus-media-groenland
anuska2507 08:42, 07 wrz 2024

Ja mam żywoplocik z cisa Hilli, ale dopiero od 2 lat. Dobrze sobie radzi na mojej słabej, piaszczystej ziemi. Naszykowałam mu pas szerokości 1 metra z dobrociami (obornikiem, korą, mączką bazaltową). Pod korzeń dawałam garść superfosfatu. Wszystkie się przyjęły. Gdyby nie mróz pod koniec kwietnia, miały by spory przyrost w tym roku, ale niestety wszystkie młode gałązki zmarzły.
Wiolka5_7 09:09, 07 wrz 2024

Też mam żywopłot z Hilli od 2 lat i jestem zadowolona tego drugiego nie znam
Marcin89 09:11, 07 wrz 2024

Narsilia napisał(a)
No kocimiętki super ci odżyły są w dobrych rękach podzieliłes ten pierwotny krzaczek czy zrobiłeś nowe sadzonki ?

Co do ciskow się nie wypowiem mam kilka podarowanych ale nie wiem co to za odmiany hoduje na kulki i wykrzykniki , ale cisy piękne i ta ich głęboka zieleń .

Napewno ci tu dziewczyny doradza
Podzieliłem każdą sadzonkę na pół i posadziłem do świeżej ziemi. Skoro udało się to w gruncie (przed domem te nowe nasadzenia), to spróbowałem też w doniczkach, mimo ciepłej pogody. Z 12 sztuk jedna uschła, więc jestem i tak zadowolony. Odżyły bardzo
Marcin89 09:14, 07 wrz 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Nie znam tego drugiego, ale jakbym miała sama wybierać to wolałabym coś sprawdzonego i przetestowanego.
Tak naprawdę to dwie podobne odmiany. Dwa lata temu nawet Hilli nie znałem, a wczoraj pierwszy raz usłyszałem o Groenland.
Marcin89 09:18, 07 wrz 2024

Rojodziejowa napisał(a)
Jak nie znam odmiany, to szperam w katalogu roślin. Czasami mniej znana odmiana nie znaczy gorsza. Z opisu jest wyraźnie szerszy z natury.
https://e-katalogroslin.pl/plants/7078,cis-posredni-groenland_taxus-media-groenland
Tak, po rozmowie ze szkółką zacząłem czytać. Ta odmiana jest wyhodowana bodajże w 1987 roku, więc nie jest nowa. To dla mnie nowość

Z powodu tej szerokości szybciej uzyska się efekt żywopłotu gęstego od dołu. A potem i tak będę ciał w prostopadłościan.

Wydaje mi się, że Hilli musiałbym dać co 35-40 cm, a Groenland być może co 50 cm, bo szerszy z natury. Jeszcze poczytam, bo mam dylemat