Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 12:00, 09 wrz 2024

Tak wyglądają cisy, które rozważam kupić. Z lewej Groenland, wysokość około 50 cm, z prawej Hilli, wysokość 60 cm.

Obydwa mi się podobają
Wiolka5_7 12:18, 09 wrz 2024

Te Groenland rosną szerzej ,więc szybciej uzyskasz zwarty żywopłot moim zdaniem.

Ale jest też kwestia ile masz na ten żywopłot miejsca. Jeśli mało i ma to być wąski żywopłot to jednak Hilli byłby lepszy. Bo ten Groenland rośnie szeroko jak taxus baccata.
Patrycja_KG_Lu 12:19, 09 wrz 2024

Po tym zdjęciu zmieniam swoje zdanie. Rzeczywiście o wiele mocniej rozkrzewiony da szybciej efekt zagęszczenia od dołu.
Marcin89 15:12, 09 wrz 2024

Wiolka5_7 napisał(a)
Te Groenland rosną szerzej ,więc szybciej uzyskasz zwarty żywopłot moim zdaniem.

Ale jest też kwestia ile masz na ten żywopłot miejsca. Jeśli mało i ma to być wąski żywopłot to jednak Hilli byłby lepszy. Bo ten Groenland rośnie szeroko jak taxus baccata.
Miejsca mam 1,05 m, czyli nie tak mało. Ale znając tempo wzrostu cisa, da się go utrzymać w ryzach. Co myślisz, znając ilość miejsca na żywopłot?

Patrząc na sadzonki Hilli, sadził bym co 35 cm, a Groenland co 50 cm (a nawet co 60 cm)?
Marcin89 15:14, 09 wrz 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Po tym zdjęciu zmieniam swoje zdanie. Rzeczywiście o wiele mocniej rozkrzewiony da szybciej efekt zagęszczenia od dołu.
Cena tych sadzonek jest taka sama. Rozstaw zastosował bym taki jak w poście powyżej. Więc też koszt przy Groenland wyjdzie mniejszy.

Pani podała wysokość 60 cm dla Hilli, ale mogli by wyszukać wyższe, ale mniej rozkrzewione. To się nie opłaca, bo i tak na wiosnę przytnę do równego.

A wizualnie jest aż taka różnica?
JoanNa 15:24, 09 wrz 2024

Marcin, ja bym brała te Greenlandy-mimo że sama dopiero je testuję. Hicksii i Hilli widzę że mają podobny pokrój, nie za bogaty w porównaniu z Greenami. No ja mam wrażenie że moje Hicskii tak sobie rosną, bo rosną..ciągle szczupłe mi sie wydają. I dalam je właśnie w rozstawie 50cm bo myślałam że ładnie się rozkrzewią..i teraz czekam na nie, kiedy ruszą z kopyta, bo tegoroczne przyrosty raczej były po wysokości niż po objętości.
Patrycja_KG_Lu 20:11, 09 wrz 2024

Tak, na zdjęciu widać sporą różnicę z korzyścią dla Greenland.
Marcin89 20:39, 09 wrz 2024

Dziewczyny, wstępnie napiszę, że spodobał mi się ten Groenland za jego pokrój właśnie. Wizualnie jest też różnica w odcieniu zieleni igieł, ale przy żywopłocie to chyba mniej ważne

Kolejna sprawa, że muszę doczytać o tolerancji na jakość i wilgotność gleby.
Marcin89 19:23, 10 wrz 2024

Z pozdrowieniami dla Asi Rojodziejowej

Doczekałem się kwiatów dalii. Krzaczki mają spokojnie po 2 m wysokości, jakieś giganty
Marcin89 19:28, 10 wrz 2024

Ambro