Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Judith 11:37, 04 wrz 2024

Mam obserwacje podobne do Polon.
Ja miałam matę dość gęstą i wyrwane wiatrem dziury w miejscach mocowania. Wciąż trzeba było dodawać mocowań, a wióry z dziur powiewały… Do tego już po jednym sezonie pojawiły się dodatkowe atrakcje - zaczęły ją pokrywać jakieś zielone glony czy coś.
To kuszące rozwiązanie, bo szybkie i tanie, ale drugi raz raczej nie zdecydowałabym się .
U mnie straszyła jakiś czas, potem postawiliśmy drewniane panele ogrodzeniowe.
Marcin89 12:02, 04 wrz 2024

Swoją drogą wiatr musi pchać takie drewniane panele razem z ogrodzeniem. No chyba, że panele są osobną konstrukcja, na tych metalowych kotwach. Taką opcję zakładam u Judith

Jest jeszcze opcja przeplatanych taśm do ogrodzeń panelowych. Ale one też łapią wiatr zapewne.

Mimo powyższych argumentów na "nie", dużo mat widuje się na ogrodzeniach. Jedyne logiczne wyjaśnienie to solidna konstrukcja ogrodzenia i kierunek wiatru, który tak bardzo nie szkodzi. U mnie najczęściej wieje z zachodu, czyli równolegle do ogrodzenia.
Polon 12:16, 04 wrz 2024

Ja nie odradzam maty. Piszę o sposobie montowania do panelu.

Edit- drewniane panele też rozważaliśmy, ale stanęło na tym, że jednak spróbujemy „zarosnąć” ogrodzenie i maty z czasem się pozbędziemy
Judith 12:21, 04 wrz 2024

Tak, u mnie płot z paneli jest dodatkowym płotem obok tego z siatki .
Marcin89 13:06, 04 wrz 2024

Judith napisał(a)
Tak, u mnie płot z paneli jest dodatkowym płotem obok tego z siatki .
Wiedziałem
Marcin89 13:06, 04 wrz 2024

Polon napisał(a)
Ja nie odradzam maty. Piszę o sposobie montowania do panelu.

Edit- drewniane panele też rozważaliśmy, ale stanęło na tym, że jednak spróbujemy „zarosnąć” ogrodzenie i maty z czasem się pozbędziemy
Z czasem też się pozbędę
Patrycja_KG_Lu 13:37, 04 wrz 2024

Kosztowo te przeplatanki paseczkowe przez panele wychodzą o wiele drożej. Drewniane konstrukcje tym bardziej. Jednak potrzebujemy czegoś do osłony na pierwsze lata żywopłotu jak będzie młodziutki i wrażliwy. Dodatkowo ta nawłoć kanadyjska za płotem… Na łyso nie zostawimy tak tego. Zobaczymy jak się sprawi zamówiona mata. Może w weekend uda się ją zamontować chociaż z jednej strony. Wybralismy tą 90% (ta 95% kosztuje już niemal 2x cena 90%) z jakąś tam osłoną UV.
Marcin89 15:37, 04 wrz 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Kosztowo te przeplatanki paseczkowe przez panele wychodzą o wiele drożej. Drewniane konstrukcje tym bardziej. Jednak potrzebujemy czegoś do osłony na pierwsze lata żywopłotu jak będzie młodziutki i wrażliwy. Dodatkowo ta nawłoć kanadyjska za płotem… Na łyso nie zostawimy tak tego. Zobaczymy jak się sprawi zamówiona mata. Może w weekend uda się ją zamontować chociaż z jednej strony. Wybralismy tą 90% (ta 95% kosztuje już niemal 2x cena 90%) z jakąś tam osłoną UV.
Nie chcę czuć się winny, że poleciłem Ci tę grubszą Mam nadzieję wszystko będzie ok, bo w kwestii przesłony na pewno. O tych podmuchach nie pomyślałem.
Marcin89 15:38, 04 wrz 2024

Brzozy mają suche, szeleszczące liście, super...

A z drugiej strony czekać na ochłodzenie, które nie nadchodzi.
Polon 16:34, 04 wrz 2024

Marcin89 napisał(a)
Nie chcę czuć się winny, że poleciłem Ci tę grubszą Mam nadzieję wszystko będzie ok, bo w kwestii przesłony na pewno. O tych podmuchach nie pomyślałem.

Jeszcze raz napiszę - mata na pewno spełni zadanie, jedynie z mocowaniem można się zastanowić jak to zrobić bezpiecznie dla płotu