Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 17:31, 25 sty 2025

Cicho dość na forum, coś czuję wszyscy wyruszyli w ogród

Ja wróciłem o zmroku, a plan wykonałem:

Przycięte drobne gałęzie orzecha włoskiego i jedna gruba gałąź, która zaczęła zamierać. Po cięciu od razu smarowanie maścią - mimo to kropelki wody lecą.

Rozsypałem nawóz wieloskładnikowy i mączkę bazaltową w warzywniku. Poplony, których nie ruszył mróz, przekopałem na głębokość szpadla. Całość gdzieś 50 m2. Trochę się zmęczyłem, brak kondycji

Przed i po:

An_na 18:20, 25 sty 2025

Poracowane zacnie brawo Marcin!
LIDKA 18:31, 25 sty 2025

Ło to sie utyrałeś.

Ogrodnik zmęczony to ogrodnik szczęśliwy.

Ja byłam w pracy. Jutro może coś podziałam. Dziś była super pogoda.
Moze jutro też będzie.

Narsilia 18:56, 25 sty 2025

No miło popatrzeć jak u innych już ładnie , ja już sama nie wiem czy to będzie wiosna już , ale Marcin u Ciebie zacnie
Patrycja_KG_Lu 19:27, 25 sty 2025

To ja dziś mniej ambitnie, bo tylko przedpołudnie, ale sporo udało mi się wykonać. Co tam z tunelem się zadziało? Zmieniasz folie czy śnieg coś zawinił? U mnie musze ponownie w jednym miejscu naciągnąć, bo się zsunęła lekko.
Marcin89 20:29, 25 sty 2025

Dziękuję Ania, Klaudia i Lidka, faktycznie trochę się narobiłem, ale jakie zadowolenie po wykonaniu planu na sobotę

Lidka, z tą pogodą to różnie bywa. Momentami zaczynało padać. Już myślałam, że nie zrobię nic.

Patrycja, nic nie umknie Twojemu oku Niestety to sprawka wiatru, który zerwał najpierw brzeg folii na górze, a teraz patrzę wisi folia w drugim miejscu. W międzyczasie kupiłem nowe wkręty, by to poprawić. Niestety będziemy szukać innego sposobu mocowania albo czegoś trwalszego niż folia.
Marcin89 20:32, 25 sty 2025

Jeszcze w kwestii poplonów - tak się zastanawiam, czy części zielone rozłożą się do momentu pierwszych wysiewów? Niby jeszcze prawie 2 miesiące. Starałem się trochę ciachać szpadlem.
Patrycja_KG_Lu 20:38, 25 sty 2025

Marcin89 napisał(a)
Jeszcze w kwestii poplonów - tak się zastanawiam, czy części zielone rozłożą się do momentu pierwszych wysiewów? Niby jeszcze prawie 2 miesiące. Starałem się trochę ciachać szpadlem.

Kiedy wyrywałam sobie sukcesywnie marchewki z grządki to zostawiałam na jej powierzchni odciętą górę (nie wykopywałam marchewek na zimę). Większość się rozłożyła już. Tylko te niedawno cięte były w całości nierozłożone. Dziś je zgrabiłam i dałam kurom. Jak masz zmieszane z glebą to rozłożą się szybciej niż moje rzucane po wierzchu.
Patrycja_KG_Lu 20:42, 25 sty 2025

Marcin89 napisał(a)
Patrycja, nic nie umknie Twojemu oku Niestety to sprawka wiatru, który zerwał najpierw brzeg folii na górze, a teraz patrzę wisi folia w drugim miejscu. W międzyczasie kupiłem nowe wkręty, by to poprawić. Niestety będziemy szukać innego sposobu mocowania albo czegoś trwalszego niż folia.

Najważniejsze, że stelaż żyje. A końce folii są zawinięte do środka czy na zewnątrz na drewienku się kończą? Kiedy coś będziesz wysiewał w środku?
Marcin89 20:45, 25 sty 2025

A jak myślicie, z czym będą dobrze wyglądać ciemierniki o białych kwiatach?

Podobają mi się na zdjęciach z ogrodu Madżenki - są pomiędzy kulkami z bukszpanów. W pobliżu rosną też trawy lub turzyce.

Madzenka napisał(a)

Irenko były tylko Nigra po 12 i 15 zł (duże) takie jak już posadzone u mnie

Propozycje:
1. Kulki cisowe lub thujowe
2. Kuliste berberysy
3. Turzyca o limonkowych lub żółto paskowanych liściach
4. Trzmielina Sunshine żółto-zielona
5. Szałwia niska różowa (tu na pewno jako obwódka)
6. Sesleria jesienna

Można głosować