Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

MagdaLenka 10:40, 27 sty 2025

Niestety nie mam żadnych zdjęć irysów. Niekwitnąca kępa ma około 50-60 cm wysokości, kwiatostany wyrastają około 10-20 cm ponad liście.

Graby kupowałam u siebie, w Nałęczowie. Kopane z gruntu. Na razie są bardzo wąskie. Mam nadzieję, że utrzymają smukłość i nie będą rozrastać się tak szaleńczo jak Fastigiata.
Marcin89 15:55, 27 sty 2025

MagdaLenka napisał(a)
Niestety nie mam żadnych zdjęć irysów. Niekwitnąca kępa ma około 50-60 cm wysokości, kwiatostany wyrastają około 10-20 cm ponad liście.

Graby kupowałam u siebie, w Nałęczowie. Kopane z gruntu. Na razie są bardzo wąskie. Mam nadzieję, że utrzymają smukłość i nie będą rozrastać się tak szaleńczo jak Fastigiata.
W sumie pasują mi najzwyklejsze irysy. Czy ktoś to widzi jako niebieski, czy jako fioletowy Przy takiej wysokości powinny przewyższać rozplenice, które będą dopiero w niskich kępach.

Graby bym chciał, ale coś trudno dostępne są. Na All. się trochę obawiam pomyłek i złej jakości.
MartaCho 20:49, 27 sty 2025

Ja mam żywopłot z grabów kupionych z all. Fajne, duże sadzonki przyszły. Możesz też w najbliższym nadleśnictwie zapytać, czy nie będą prowadzić sprzedaży. Ale nie bałabym się kupować na all- to są akurat dość niskobudżetowe zakupy.
Marcin89 21:14, 27 sty 2025

MartaCho napisał(a)
Ja mam żywopłot z grabów kupionych z all. Fajne, duże sadzonki przyszły. Możesz też w najbliższym nadleśnictwie zapytać, czy nie będą prowadzić sprzedaży. Ale nie bałabym się kupować na all- to są akurat dość niskobudżetowe zakupy.
Marta, rok temu kupiłem pakiet grabów i były bardzo dobre sadzonki w stosunku do ceny. Powyższy post dotyczy grabów odmianowych Frans Fontaine - podpytuję Magdę, bo je ma
MartaCho 21:32, 27 sty 2025

Ach, to przepraszam, nie doczytałam. To faktycznie lepiej na żywo obejrzeć i wybrać te, które w oko wpadną. Choć z drugiej strony i tak je się tnie dość krótko, żeby zagęścić, więc można wyprowadzić na ładne drzewko i jakiś na pierwszy rzut oka nie najpiękniejszy okaz.
olciamanolcia 21:44, 27 sty 2025

JoanNa napisał(a)

Justyna, ale jaką masz ekspozycję do tych ostrokrzewów?bo kurcze ja choruję na ostrokrzew, ale wiem że one np na południowej rabacie będą sie męczyć,bo one do półcienia lub cieniste rabaty...zaciekawiłaś mnie tymi kulkami.

U mnie rośnie na stronie zachodniej . Rośnie przy bramie - ma sporo słońca
olciamanolcia 21:46, 27 sty 2025

Kordina napisał(a)
Fajny ten ostrokrzew karbowanolistny, przez Ciebie Justyśka wrzuciłam go do kosza, bo nie wiadomo, kiedy się przyda
Marcin chciałeś coś niskiego, a nie myślałeś o bodziszku Rozanne? Kwitnie cały czas, mozna przycinać bez problemu.

A ja go kupiłam w Biedrze na wyprzedaży powielkanocnej za dwa zeta za sztukę
Marcin89 21:47, 27 sty 2025

MartaCho napisał(a)
Ach, to przepraszam, nie doczytałam. To faktycznie lepiej na żywo obejrzeć i wybrać te, które w oko wpadną. Choć z drugiej strony i tak je się tnie dość krótko, żeby zagęścić, więc można wyprowadzić na ładne drzewko i jakiś na pierwszy rzut oka nie najpiękniejszy okaz.
Mogłaś nie wiedzieć, bo nie padła nazwa wprost. A wiesz jak mnie rozwaliło, że ktoś ma ofertę na kolumnowy grab, a sadzonka wygląda jak grab pospolity i gałązki na bok. Z takim to się już nic nie zrobi A do tego cena jak odmianowego graba, gdzie zwykły jest za 1 zł.
Marcin89 21:53, 27 sty 2025

olciamanolcia napisał(a)

A ja go kupiłam w Biedrze na wyprzedaży powielkanocnej za dwa zeta za sztukę
Fajny ten ostrokrzew, naprawdę zacnie udaje bukszpan, którego już nie chcę. Jeśli oferta na cisy baccata za 8 zł się utrzyma, to pewnie je wezmę. Ale ten ostrokrzew też mnie kusi
Marcin89 22:49, 27 sty 2025

Aaaale był dziś piękny zachód słońca. Zdjęcie z okna, ale i tak te kolory mnie zachwyciły

Pierwsze jest z salonu drugie z kuchni. Pisałem kiedyś - widać jodłę nawet.