Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 20:51, 25 sty 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Najważniejsze, że stelaż żyje. A końce folii są zawinięte do środka czy na zewnątrz na drewienku się kończą? Kiedy coś będziesz wysiewał w środku?
Nie są zawinięte do środka. Folia z góry nałożona była na tę folię na pionowej ścianie, na zakładkę.

W temacie wysiewów nic nie robię jeszcze. To będzie kwestia wystawienia roślin zadołowanych w szklarni i przekopania ziemi. Przy takiej pogodzie jak teraz to może być koniec lutego nawet

Szczerze to moje myśli są przy projektowaniu rabat, plan przesadzania traw i hortensji był na marzec. Ale chyba będzie trzeba to przyspieszyć

Edit:
Do tego praktycznie już trzeba ciąć byliny. Graby w żywopłocie wyglądają jakby zaraz miały wypuścić liście. Platany i ambrowce też będą w kolejce.
MagdaLenka 20:52, 25 sty 2025

Ja głosuję na 1 (cis) i 6.

2 nie, bo kłujące.
3 według mnie nie będzie pasować.
4 też w sumie może być.
5 nie będzie widać zimą.

Kulki cisowe to wiadomo - klasyk efektowny o każdej porze roku. Sesleria zostawiona na zimę będzie fajnie kontrastowała z resztą.
Marcin89 21:00, 25 sty 2025

MagdaLenka napisał(a)
Ja głosuję na 1 (cis) i 6.

2 nie, bo kłujące.
3 według mnie nie będzie pasować.
4 też w sumie może być.
5 nie będzie widać zimą.

Kulki cisowe to wiadomo - klasyk efektowny o każdej porze roku. Sesleria zostawiona na zimę będzie fajnie kontrastowała z resztą.
To dopiero mam zagadkę.

W sumie do turzyc mogę dostawić ciemiernika i zobaczyć jak wygląda. Trzmielina mogła by być jako kula lub stożek i pomiędzy ciemierniki.

Zastanawiam się, czy sesleria nie zasłoni za bardzo ciemierników.

A ten pomysł z szałwią był taki, by w sezonie było gęsto - liście ciemierników i kwiaty szałwii. A w zimie szałwie wycięte i ciemiernik robi za gwiazdę rabaty. Tak sobie wymyślam
Patrycja_KG_Lu 21:00, 25 sty 2025

To połączenie pewnie znasz?

Edit: Zerknij u mnie na stronie 194 na trzeci post od dołu.
Marcin89 21:03, 25 sty 2025

To połączenie pewnie znasz?

Wiedzieć na pewno widziałem.

To teraz patrząc na to co mam, to pasowało by kupić cisy na kulki, dodać turzyce i ciemierniki. Taki zimozielony zestaw.
Patrycja_KG_Lu 21:06, 25 sty 2025

Marcin89 napisał(a)
Wiedzieć na pewno widziałem.

To teraz patrząc na to co mam, to pasowało by kupić cisy na kulki, dodać turzyce i ciemierniki. Taki zimozielony zestaw.

W którym miejscu miałyby być te ciemierniki i kulki? Zerknij proszę na mój poprzedni post, bo zedytowałam go. Mam zapisane narcyzy Thalia jako białe, irysy Got Milk, można dorzucić białą gaurę.
Marcin89 21:14, 25 sty 2025

W którym miejscu miałyby być te ciemierniki i kulki? Zerknij proszę na mój poprzedni post, bo zedytowałam go. Mam zapisane narcyzy Thalia jako białe, irysy Got Milk, można dorzucić białą gaurę.
Byłem, byłem. Podoba mi się zestaw cis, "trawka" jasna i ciemierniki. A okazuje się, że "trawka" to irysy?

Chodzi dokładnie o tę rabatę, co mi robiłaś projekt ostatnio.

Na brzozowej ciemierniki zginą w gąszczu i będzie za sucho. Na platanowej jest stanowisko południowe. Przy tarasie też już nie dam.

W ogóle ciężko u mnie o stanowisko półcieniste dla ciemierników, a i tak je kupiłem
Patrycja_KG_Lu 22:06, 25 sty 2025

Marcin89 napisał(a)
Byłem, byłem. Podoba mi się zestaw cis, "trawka" jasna i ciemierniki. A okazuje się, że "trawka" to irysy?

Chodzi dokładnie o tę rabatę, co mi robiłaś projekt ostatnio.

Na brzozowej ciemierniki zginą w gąszczu i będzie za sucho. Na platanowej jest stanowisko południowe. Przy tarasie też już nie dam.

W ogóle ciężko u mnie o stanowisko półcieniste dla ciemierników, a i tak je kupiłem

Te jasnożółte to carex aurea. Za tą trawką ciemniejsze liście narcyzów (chyba Thalia, a jak nie to Thalia mam wybrane jako białe zastępstwo).

U mnie na razie ciemierniki są w słońcu. Trochę minie nim podrosną rośliny, które mają je osłonić.
Marcin89 22:11, 25 sty 2025

Te jasnożółte to carex aurea. Za tą trawką ciemniejsze liście narcyzów (chyba Thalia, a jak nie to Thalia mam wybrane jako białe zastępstwo).

U mnie na razie ciemierniki są w słońcu. Trochę minie nim podrosną rośliny, które mają je osłonić.
No widzisz jakie durnoty piszę, wiadomo, że to turzyca A narcyze pięknie uzupełniają. Chyba zaraz zrobię rysunek rabaty, bo mam natchnienie.

Edit:
Zrobiłem szkic bez kolorów. Jako modyfikacja tego co było. Wstawię jutro, bo w nocy nikt nie spojrzy i tak
Marcin89 12:28, 26 sty 2025

Przypomnę pierwszą wersję, ostatecznie jodła poszła jakieś 0,5 m w lewo, by oddalić się o rury w ziemi.

Teraz szkic z wczoraj, skupiam się na fragmencie do jodły właśnie. Można powiedzieć, że to jest widok rabaty stojąc przed domem i na podjeździe.

Od razu mam przemyślenia:
- mogły być 3 stożki cisowe, ale trochę mało miejsca. Gdy będą kulki mogę zostawić nadal berberysy (jakbym się na nie uparł)
- sesleria i kulki to fajne nawiązanie do tego co przed domem
- sporo suchych elementów na jesień (kwiatostany hortensji i trawy) co jest na plus
- znalazłem miejsce dla ciemierników, a brakuje mi w tej części czegoś kwitnącego niskiego?
- wcisnąłem jeżówki koło berberysów, bo brakuje mi innych kwiatów oprócz hortensji (inspiracja od Danusi to bordowy berberys, jeżówka różowa i zwiewna trawa)