Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Narsilia 17:28, 26 sty 2025

Widzisz Marcin podzieliła bym się ,ale tak sama jeszcze porodzielalam kępy że takie malutkie że muszę coś przyrosnac bo nie ma co wykopać , mam za to te zwykłe irysy brodate ale to co pewnie nie pasuje do stylu .

Ale kurcze piszesz że tyle pięknych roślin ci zostanie musisz je jakoś wpasować jeszcze kilka rabat masz
olciamanolcia 17:31, 26 sty 2025

Marcin89 napisał(a)
A jak myślicie, z czym będą dobrze wyglądać ciemierniki o białych kwiatach?

Podobają mi się na zdjęciach z ogrodu Madżenki - są pomiędzy kulkami z bukszpanów. W pobliżu rosną też trawy lub turzyce.

Propozycje:
1. Kulki cisowe lub thujowe
2. Kuliste berberysy
3. Turzyca o limonkowych lub żółto paskowanych liściach
4. Trzmielina Sunshine żółto-zielona
5. Szałwia niska różowa (tu na pewno jako obwódka)
6. Sesleria jesienna

Można głosować

Ja bym nie dawała ani cisów ani bukszpanów - postawiłabym na kulki danikowe albo miriamowe
Buksy zachorują i trzeba będzie wymieniać a cisów nie lubiem

Ale ja mam takie roślinki podobne do bukszpanu - o wiele ładniejsze i od razu rosną w prawie kulki
Zapomniałam nazwy
Marcin89 17:43, 26 sty 2025

Narsilia napisał(a)
Widzisz Marcin podzieliła bym się ,ale tak sama jeszcze porodzielalam kępy że takie malutkie że muszę coś przyrosnac bo nie ma co wykopać , mam za to te zwykłe irysy brodate ale to co pewnie nie pasuje do stylu .

Ale kurcze piszesz że tyle pięknych roślin ci zostanie musisz je jakoś wpasować jeszcze kilka rabat masz
Nie no spoko luz To chodzi o to jakby ktoś naprawdę miał za dużo albo chciał wyrzucić. Jak nie będzie to przecież zamówię. Do tego są odmiany o pełnych kwiatach xd

Cały czas próbuję wpasować, ale chyba nie wszystko się uda. Zapomniałem, że mam jeszcze azalie japońskie i jednego rh... Za to miejsca dla nich odpowiedniego brak. To są te zakupy z dawnych lat
Marcin89 17:46, 26 sty 2025

olciamanolcia napisał(a)

Ja bym nie dawała ani cisów ani bukszpanów - postawiłabym na kulki danikowe albo miriamowe
Buksy zachorują i trzeba będzie wymieniać a cisów nie lubiem

Ale ja mam takie roślinki podobne do bukszpanu - o wiele ładniejsze i od razu rosną w prawie kulki
Zapomniałam nazwy
Kulek z thuji mam dużo już. Wolę dać cisa, który się nie ogałaca od dotyku innych roślin, takie poduchy chcę

Bukszpany? A w życiu. Sadzonki miałem to oddałem. Kilka było zjedzonych i poszły do śmieci...
olciamanolcia 17:51, 26 sty 2025

Już wiem co mam - to ostrokrzew karbowanolistny- ładny zimozielony , nie choruje
Zobacz sobie w necie
Kordina 18:12, 26 sty 2025

Fajny ten ostrokrzew karbowanolistny, przez Ciebie Justyśka wrzuciłam go do kosza, bo nie wiadomo, kiedy się przyda
Marcin chciałeś coś niskiego, a nie myślałeś o bodziszku Rozanne? Kwitnie cały czas, mozna przycinać bez problemu.
JoanNa 18:21, 26 sty 2025

olciamanolcia napisał(a)
Już wiem co mam - to ostrokrzew karbowanolistny- ładny zimozielony , nie choruje
Zobacz sobie w necie

Justyna, ale jaką masz ekspozycję do tych ostrokrzewów?bo kurcze ja choruję na ostrokrzew, ale wiem że one np na południowej rabacie będą sie męczyć,bo one do półcienia lub cieniste rabaty...zaciekawiłaś mnie tymi kulkami.
Angelika95 19:23, 26 sty 2025

Marcin89 napisał(a)
Długość całej około 15 m (w zależności gdzie dokładnie zacznę placyk do gospodarczego). Szerokość od 2-2,20 m do 3 m przy żywopłocie frontowym.

Ten fragment z rysunku szarego ma 7 m długości (bez pasa na cisy). Głębokość waha się od 2,5 do 3 m.

Na pewno w rzeczywistości na rabacie będzie wyglądać to ciekawie, ja nie podpowiadam, bo sama lubię jak jest mniej gatunków. Tak lubię u siebie, a u innych podoba mi się prawie wszystko
MagdaLenka 22:00, 26 sty 2025

Marcin, ja mam nadwyżkę irysów syberyjskich jakby co. Zwykłe niebieskie, bezodmianowe. Bardzo szybko przyrastają.
Marcin89 22:10, 26 sty 2025

MagdaLenka napisał(a)
Marcin, ja mam nadwyżkę irysów syberyjskich jakby co. Zwykłe niebieskie, bezodmianowe. Bardzo szybko przyrastają.
To świetna wiadomość. Kojarzysz mniej więcej jaka jest ich wysokość? Albo gdzie znajdę je na zdjęciach u Ciebie? Dogadamy się priv.

A mam jeszcze pytanie o graby Frans Fontaine, które dziś widziałem w Twoim wątku. Gdzie kupione? Idealna wysokość i pokrój jak dla mnie.