Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 17:18, 28 sty 2025

Skusiłem się na godzinkę w ogrodzie. Przyciąłem wszystkie kocimiętki i szałwie.

Kępki kocimiętki przycinanie latem zaczęły puszczać przy ziemi. Zaś te młodsze, które nie były przycinane latem, zaczęły wypuszczać pędy na łodygach. Rok temu chyba w lutym przycinałem

Przyciąłem na próbę dwie gałązki grabów i sok się nie pojawił. Ale i tak lada moment trzeba przycinać.
Patrycja_KG_Lu 17:51, 28 sty 2025

Marcin89 napisał(a)
Przypomnę pierwszą wersję, ostatecznie jodła poszła jakieś 0,5 m w lewo, by oddalić się o rury w ziemi.

Teraz szkic z wczoraj, skupiam się na fragmencie do jodły właśnie. Można powiedzieć, że to jest widok rabaty stojąc przed domem i na podjeździe.

Od razu mam przemyślenia:
- mogły być 3 stożki cisowe, ale trochę mało miejsca. Gdy będą kulki mogę zostawić nadal berberysy (jakbym się na nie uparł)
- sesleria i kulki to fajne nawiązanie do tego co przed domem
- sporo suchych elementów na jesień (kwiatostany hortensji i trawy) co jest na plus
- znalazłem miejsce dla ciemierników, a brakuje mi w tej części czegoś kwitnącego niskiego?
- wcisnąłem jeżówki koło berberysów, bo brakuje mi innych kwiatów oprócz hortensji (inspiracja od Danusi to bordowy berberys, jeżówka różowa i zwiewna trawa)

Bardzo ładny plan, dobrze się takie 3D omawia. Lepiej niż kropki na płaskiej kartce w kratkę. MAsz wyobraźnię przestrzenną. Dodałabym jeszcze jakieś elementy dekoracyjne, ale to już w zależności co wybierzesz jako motyw przewodni w ogrodzie (corten, drewno, metal, beton) może jakąś kule oświetleniową?

Może w drugiej części, której nie rysowałeś dałbyś jakąś wachlarzową molinię? Może jedną hortensje na pniu?
Marcin89 18:20, 28 sty 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Bardzo ładny plan, dobrze się takie 3D omawia. Lepiej niż kropki na płaskiej kartce w kratkę. MAsz wyobraźnię przestrzenną. Dodałabym jeszcze jakieś elementy dekoracyjne, ale to już w zależności co wybierzesz jako motyw przewodni w ogrodzie (corten, drewno, metal, beton) może jakąś kule oświetleniową?

Może w drugiej części, której nie rysowałeś dałbyś jakąś wachlarzową molinię? Może jedną hortensje na pniu?
Dziękuję za pochwały Zgadnij kto mnie zainspirował do takich rysunków?

Dekoracji nie planuję póki co. Ale jestem gotów nawet usunąć kiedyś roślinę i coś wstawić. W tej części ogrodu myślałem nawet o poidełku/misie albo czymś innym, ale teraz wydaje mi się mało miejsca. Cały czas myślę co dać na wprost okna z salonu, by było ciekawie. Może właśnie coś zimozielonego i kule ozdobne?

Ta druga część jest w teorii zaplanowana, jedynie niskie piętro myślę mocno. No i między drzewami albo trawy albo hortensje. Teraz nawet myślę, że ta jedna moja Polar Bear na nóżce mogła by być. Mimo tego, że niska.

Zauważyłem u mnie takie coś, że projektując kieruję się tym co teraz jest. Np. widzę puste miejsce między tarasami i chcę tu nawrzucać zimozielonych, turzyc i traw, by uniknąć tego błędu. Jak kwitną byliny to myślę by ich wszędzie napchać plamami. Jak jest sezon na rozplenice i jeżówki to chętnie je bym dał. Itd.
Patrycja_KG_Lu 18:45, 28 sty 2025

Ja jak popatrzyłam na jesienno-zimowe zdjęcia ogrodu wzgorze-chaosu-page=593 (na tej stronie i kolejnych jest sporo fotek) oraz te u Hani Gruszki to stwierdziłam, że zimowo u mnie dużo braków. Muszę więcej szkieletu dać mimo, że wybrałam główny nurt dla ogrodu trawiasto-bylinowy. Będę dodawać zimozielonych i ozdób. O tych ostatnich mówią, że to biżuteria ogrodowa Dużo racji w tym jest.
Marcin89 18:54, 28 sty 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Ja jak popatrzyłam na jesienno-zimowe zdjęcia ogrodu wzgorze-chaosu-page=593 (na tej stronie i kolejnych jest sporo fotek) oraz te u Hani Gruszki to stwierdziłam, że zimowo u mnie dużo braków. Muszę więcej szkieletu dać mimo, że wybrałam główny nurt dla ogrodu trawiasto-bylinowy. Będę dodawać zimozielonych i ozdób. O tych ostatnich mówią, że to biżuteria ogrodowa Dużo racji w tym jest.
No mega są te widoki, taki mój ideał. Aczkolwiek uwielbiam też byliny, które zimą niekoniecznie są atrakcyjne, z małymi wyjątkami. Trzeba to zrównoważyć, może kiedyś się tego nauczymy
Kordina 20:22, 28 sty 2025

No widzisz, wszyscy zauważają Twój talent rysowniczy ja podziwiam umiejętność planowania na kartce, bo ja ciągle na żywioł lecę
Myślę - tu będzie pasować to i to i wtedy kupuję, albo rozmnażam ze swoich zasobów, muszę widzieć w realu
No i czasami przesadzam, jak było napisane na moich prezentach od Mikołaja
Marcin89 20:31, 28 sty 2025

Kordina napisał(a)
No widzisz, wszyscy zauważają Twój talent rysowniczy ja podziwiam umiejętność planowania na kartce, bo ja ciągle na żywioł lecę
Myślę - tu będzie pasować to i to i wtedy kupuję, albo rozmnażam ze swoich zasobów, muszę widzieć w realu
No i czasami przesadzam, jak było napisane na moich prezentach od Mikołaja
Rysunki były w dużej ilości, a potem i tak w realu ustawiałem puste doniczki. Teraz chcę mieć lepszy plan i wpaść od razu sadzić

Dodatkowo próbuję wkomponować rośliny z rozmnażalnika, co nie jest łatwe.
Marcin89 22:11, 28 sty 2025

Zachęcony Waszymi komplementami dorysowałem kolejny fragment rabaty koło domu. Od jodły w lewo.

Tutaj główny szkielet rabaty to 3 kolumnowe wiśnie lub graby, pomiędzy hortensje.

Przed drzewami duża grupa rozplenic Moudry i pomiędzy kępy irysów syberyjskich. Powinny się zmieścić też jeżówki purpurowe bardziej w tyle, koło hortensji i pni drzew.

A przód jest póki co:
Grupy turzyc i grupy szałwii różowej. Możemy też być mix, ale to mi mniej leży (jutro poszukam pina z tym co mnie zainspirowało).

*Zamiennik dla szałwii to mniejsza kocimiętka, bo też mam kilka sadzonek

*Nadal rozważam powtórzenie cisów, ciemierników i turzyc przed środkowym drzewem (widok z okna).
Marcin89 22:33, 28 sty 2025

Tutaj inspiracja dla drzew kolumnowych i rozplenic, przy okazji trafiłem znów na nią

https://pl.pinterest.com/pin/6685099440985016/

A tu połączenie szałwii z turzycą prawdopodobnie. Ostatnie zdjęcie fajny układ roślin - nie od linijki.

https://pl.pinterest.com/pin/431923420516830817/
https://pl.pinterest.com/pin/435371488985479376/
https://pl.pinterest.com/pin/431853051786759097/
LIDKA 07:22, 29 sty 2025

Marci plan mi się podoba. Moze przemieszaj szałwie i kocimiętki.
Jak zrobisz im letnie przycinanie co 2 tyg tzn raz szałwia potem kocimiętka to moze sie udać żeby cały czas coś kwitło.

Ja musze dopracowac niskie piętro pod dereniami. Mam je gęsto, są niskie i cały czas nie jestem zadowolona z tej rabaty. Za dużo tu mam gołej ziemi.

Czy kocimiętka da sie rozmnożyć z gałązek jak szałwia?