Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

LIDKA 07:24, 29 sty 2025

Marcin Masz wielki talent plastyczny.

Bo rysunki bardzo ładne i roślinki można rozpoznać.

Profesjonalizm i perfekcyjność masz w krwi❤️❤️❤️

LIDKA 07:28, 29 sty 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Ja jak popatrzyłam na jesienno-zimowe zdjęcia ogrodu wzgorze-chaosu-page=593 (na tej stronie i kolejnych jest sporo fotek) oraz te u Hani Gruszki to stwierdziłam, że zimowo u mnie dużo braków. Muszę więcej szkieletu dać mimo, że wybrałam główny nurt dla ogrodu trawiasto-bylinowy. Będę dodawać zimozielonych i ozdób. O tych ostatnich mówią, że to biżuteria ogrodowa Dużo racji w tym jest.

Ciągle mam to samo wrażenie. Tez myśle wzmocnić szkielet zimozielonymi.
Marcin89 15:30, 29 sty 2025

LIDKA napisał(a)
Marci plan mi się podoba. Moze przemieszaj szałwie i kocimiętki.
Jak zrobisz im letnie przycinanie co 2 tyg tzn raz szałwia potem kocimiętka to moze sie udać żeby cały czas coś kwitło.

Ja musze dopracowac niskie piętro pod dereniami. Mam je gęsto, są niskie i cały czas nie jestem zadowolona z tej rabaty. Za dużo tu mam gołej ziemi.

Czy kocimiętka da sie rozmnożyć z gałązek jak szałwia?
Lidka kochana jesteś

Różowy i fioletowy kocimiętkowy razem? Musiał bym to zobaczyć na własne oczy. Wybacz mi, ja nie widzę tyle odcieni fioletu co kobiety

Zapewne uda się rozmnożyć kocimiętkę z gałązek, ale nigdy nie próbowałem
Angelika95 17:00, 29 sty 2025

Marcin89 napisał(a)

Różowy i fioletowy kocimiętkowy razem? Musiał bym to zobaczyć na własne oczy. Wybacz mi, ja nie widzę tyle odcieni fioletu co kobiety

LIDKA 20:00, 29 sty 2025

Angelika pomogła i już widzisz. Róż z fioletem pasuje zawsze
Monika83 10:13, 30 sty 2025

Marcin odnośnie cięcia orzecha to zawsze przycinałam jego pod koniec sierpnia i woda z niego nie ciekła, a od 2 lat nie przycinam już jego bo wymsknął się spod kontroli i stał się potwornie dużym drzewem Co do ciemierników białych niger to ja mam posadzone z hostami większymi, wiolka ma z hakonkami ale fajnie też wyglądają z kulkami Danica lub z innymi miniaturowymi iglakami typu cyprysik tępołuskowy
DariaB 15:01, 30 sty 2025

Marcin89 napisał(a)
Tutaj inspiracja dla drzew kolumnowych i rozplenic, przy okazji trafiłem znów na nią

https://pl.pinterest.com/pin/6685099440985016/

A tu połączenie szałwii z turzycą prawdopodobnie. Ostatnie zdjęcie fajny układ roślin - nie od linijki.

https://pl.pinterest.com/pin/431923420516830817/
https://pl.pinterest.com/pin/435371488985479376/
https://pl.pinterest.com/pin/431853051786759097/

Sorki, że się wcinam ale nie wolałbyś zamiast szałwi kompaktowej odmiany lawendy? Dałaby też efekt zimą. Ale to taka luźna myśl, nie musisz się do niej przywiązywać
Marcin89 15:23, 30 sty 2025

Monika83 napisał(a)
Marcin odnośnie cięcia orzecha to zawsze przycinałam jego pod koniec sierpnia i woda z niego nie ciekła, a od 2 lat nie przycinam już jego bo wymsknął się spod kontroli i stał się potwornie dużym drzewem Co do ciemierników białych niger to ja mam posadzone z hostami większymi, wiolka ma z hakonkami ale fajnie też wyglądają z kulkami Danica lub z innymi miniaturowymi iglakami typu cyprysik tępołuskowy
To już ostatnie grubsze cięcie orzecha Dwa lata temu miał koronę do samej ziemi, bardzo ciężko się kosiło trawę. Dziś ma 4 główne konary i gałęzie wyżej. Byłem zmuszony obciąć "wilki" rosnące pionowo w dół (wybiły w czerwcu po przymrozkach) i jedną usychającą gałąź.

Co do ciemierników chyba dam z kulkami cisowymi i turzycami.
Marcin89 15:27, 30 sty 2025

DariaB napisał(a)

Sorki, że się wcinam ale nie wolałbyś zamiast szałwi kompaktowej odmiany lawendy? Dałaby też efekt zimą. Ale to taka luźna myśl, nie musisz się do niej przywiązywać
Jakie wcinasz? A po co ja wstawiam te rysunki, pytania, rozważania?! Po to żeby posłuchać rad innych

Lawendę kiedyś uwielbiałem Teraz trochę straszą suche kępy, nie chcę ich na widoku. Może musiał bym kupić inne odmiany, a swoje nn wyrzucić. A to trochę mi nie po drodze.

Niestety moje lawendy nie są tak reprezentatywne jak Twoje
JoanNa 17:05, 30 sty 2025

Marcin89 napisał(a)
Jakie wcinasz? A po co ja wstawiam te rysunki, pytania, rozważania?! Po to żeby posłuchać rad innych

Lawendę kiedyś uwielbiałem Teraz trochę straszą suche kępy, nie chcę ich na widoku. Może musiał bym kupić inne odmiany, a swoje nn wyrzucić. A to trochę mi nie po drodze.

Niestety moje lawendy nie są tak reprezentatywne jak Twoje

Marcin, odmiana Platinum Nico ładnie wygląda zimą-trafilam ostatnio na rolkę o niej.