Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Kordina 14:25, 03 lut 2025

Ania i MagdaLenka zgadzam się z Wami absolutnie, że przesadzanki są fajne, wtedy do końca życia i możliwości masz zagwarantowaną radosną twórczość ogrodową, bo przecież w życiu chodzi, by "gonić króliczka, a nie złapać go"
Angelika95 15:46, 03 lut 2025

Piękne kompozycje
Marcin89 17:28, 03 lut 2025

Kordina napisał(a)
Ania i MagdaLenka zgadzam się z Wami absolutnie, że przesadzanki są fajne, wtedy do końca życia i możliwości masz zagwarantowaną radosną twórczość ogrodową, bo przecież w życiu chodzi, by "gonić króliczka, a nie złapać go"
To i ja muszę się zgodzić i gonić tego króliczka
Marcin89 17:29, 03 lut 2025

Angelika95 napisał(a)
Piękne kompozycje
Dziękuję
Patrycja_KG_Lu 18:10, 03 lut 2025

Zobaczymy jak się moje życie ogrodowe potoczy, lecz jak na razie podążam za wizją „zaplanować, rozrysować, wsadzić zgodnie z planem i niech rośnie”. Bez przesadzania. Przesadzanie powoduje u mnie stres, że źle to zrobię, utnę korzonki czy coś i w nowym miejscu mi nie urośnie. Jedyne co dopuszczam to dosadzenie czegoś nieplanowanego do rosnącej już rabaty. Pierwsze dwie wąskie rabatki, które są już ukończone w 100% zostają w takiej formie jak są. Jedynie pielęgnacja została i dosadzanie krokusów, choć może po tym dosadzeniu jesiennym już wystarczy.
Marcin89 18:16, 03 lut 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Zobaczymy jak się moje życie ogrodowe potoczy, lecz jak na razie podążam za wizją „zaplanować, rozrysować, wsadzić zgodnie z planem i niech rośnie”. Bez przesadzania. Przesadzanie powoduje u mnie stres, że źle to zrobię, utnę korzonki czy coś i w nowym miejscu mi nie urośnie. Jedyne co dopuszczam to dosadzenie czegoś nieplanowanego do rosnącej już rabaty. Pierwsze dwie wąskie rabatki, które są już ukończone w 100% zostają w takiej formie jak są. Jedynie pielęgnacja została i dosadzanie krokusów, choć może po tym dosadzeniu jesiennym już wystarczy.
A do Ciebie się nie porównuję, bo Ty jesteś mistrzynią planowania Ja trochę roztrzepany i niekonsekwentny. Choć czasem podobno perfekcjonista - ciekawe połączenie
JoanNa 20:23, 03 lut 2025

Marcin89 napisał(a)

*Jeszcze jedno, czyli staram się wpasować rośliny, które mam i nowe zachcianki. To nie zawsze się zgrywa.

Przykład: mam miskanty, rozplenice, proso i turzyce. Nagle myślę czemu nie mam trzcinników, trzęślicy, czy jeszcze innych. Już nagle potrzebuję trawę pampasową, najlepiej dwa kolory A rabaty nie są z gumy.

Marcin, no w punkt to opisałeś! Mam to samo, haha. Te miliony screenów, pinów i co tylko...a potem patrzysz na listę roślin, ktore juz masz i nie wiadomo w którą stronę iść z tym wszystkim.
Margo2 23:36, 03 lut 2025

Taki etap przechodzi każdy.
Miałam tak samo. Najgorsze, że kiedy zakładałam ogród nie było forum.
Kupowałam pojedyncze rośliny bo mi sie podobały. Sadziłam bez składu i ładu.
Teraz sa efekty, ale nie żałuję.
Teraz jest dużo łatwiej, bo można coś u kogoś podpatrzeć
Marcin89 08:56, 04 lut 2025

Asia i Gosia, fajnie, że mnie rozumiecie. To tak dodaje otuchy, że nie tylko ja tak mam

A na dworze -6 stopni, czyli wszelkie prace wstrzymane. Ale zamówić sekator nie zaszkodzi
Wiolka5_7 10:03, 04 lut 2025

Marcin89 napisał(a)
Asia i Gosia, fajnie, że mnie rozumiecie. To tak dodaje otuchy, że nie tylko ja tak mam

A na dworze -6 stopni, czyli wszelkie prace wstrzymane. Ale zamówić sekator nie zaszkodzi

To niezły u ciebie przymrozek. U mnie w okolicach zera,ale jeszcze trochę śniegu leży,jest mokro itd. Ja czekam na cięcie jak będzie słonecznie i sucho.

Sekator zamawiaj ,bo na wiosnę potrzebny jak nic