Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 19:49, 05 lut 2025

JoanNa napisał(a)
Marcin, podzielam wątpliwości Angeliki-rozplenice mogą zasłonić kwiaty-chyba że wybierzesz wysokie odmiany typu Magnus.
Tak, to będą wysokie jeżówki, właśnie Magnus.

Rozplenice często są sadzone z rozchodnikami i jest ok. A rozchodniki to dopiero kurduple.
Patrycja_KG_Lu 19:51, 05 lut 2025

Spojrzenie z drugiej strony jakie ostatnio mi się wyświetliło. O tym dlaczego nie warto sadzić w rzędzie. To tylko czyjaś opinia. Widziałam wiele inspiracji gdzie wyglądało to w porządku. Co sądzicie?
https://www.facebook.com/share/r/12EV43TYypy/?mibextid=WC7FNe
Marcin89 19:54, 05 lut 2025

Trochę odbiję od tematu. Od paru dni jest u mnie mroźno w nocy, a w dzień lekko na plusie. Ziemia na pewno nie zdąży przez dzień odmarznąć. A do tego świeci dość mocno słońce. Czy muszę jakoś chronić cisy?

Noc ma być niby na plusie i jutro też tak do 2 stopni na plusie, więc chyba je podleję? Dobry pomysł?
Marcin89 19:59, 05 lut 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Spojrzenie z drugiej strony jakie ostatnio mi się wyświetliło. O tym dlaczego nie warto sadzić w rzędzie. To tylko czyjaś opinia. Widziałam wiele inspiracji gdzie wyglądało to w porządku. Co sądzicie?
https://www.facebook.com/share/r/12EV43TYypy/?mibextid=WC7FNe
Ale numer, dziś to właśnie oglądałem tuż przed rysowaniem rabaty Jest tu sporo racji. Ale najczęściej rzędy są czymś przełamane (kilka hortensji, trawa, kilka hortensji), a potem obwódka z różnymi fragmentami i to wydaje się ok. Wówczas nie sztucznie.

Z drugiej strony wszystkie rabaty nie naturalistyczne to są sztuczne układy roślin, których się w naturze nie spotyka.
Angelika95 20:22, 05 lut 2025

Ja nie mam Facebooka to nie mogę zobaczyć, co tam jest.
Marcin89 20:28, 05 lut 2025

Angelika95 napisał(a)
Zaraz zaradzimy Daj mi chwilę to edytuję post zdjęciem.

Pani projektantka jest na "NIE" dla pasiastych, jednogatunkowych nasadzeń. Ponieważ nie wyglądają naturalnie i kojarzą się jej z nasadzeniami komercyjnymi, koło fabryk i biurowców.

Sugeruje pogrupować rośliny, by bardziej naśladować naturę i dodać kolorowe akcenty.

Chyba można wstawać tu screenshoty, co?
mrokasia 20:29, 05 lut 2025

Sadzenie w długich rzędach zaczyna być problematyczne jak któraś roślina wypadnie albo gdy nierówno rosną. Mam sporo różnych roślin posadzonych trójkami. 90% z nich rośnie nierówno co w przypadku sadzenia plamami rzuca się w oczy znacznie mniej niż w przypadku rzędów.
Patrycja_KG_Lu 20:47, 05 lut 2025

Angelika95 napisał(a)

Instagram masz? https://www.instagram.com/reel/DFj-K38so5y/?igsh=azJ6NWpyY2dkMWxj
Angelika95 21:05, 05 lut 2025

Marcin89 napisał(a)
Zaraz zaradzimy Daj mi chwilę to edytuję post zdjęciem.

Pani projektantka jest na "NIE" dla pasiastych, jednogatunkowych nasadzeń. Ponieważ nie wyglądają naturalnie i kojarzą się jej z nasadzeniami komercyjnymi, koło fabryk i biurowców.

Sugeruje pogrupować rośliny, by bardziej naśladować naturę i dodać kolorowe akcenty.

Chyba można wstawać tu screenshoty, co?

Eee mi się pierwsza wersja podoba bardziej

PS coś ten żywopłot z trójkami tui mi się nie widzi
Angelika95 21:14, 05 lut 2025

No i co z tą rabatą? Tak zostaje jak na rysunku? To dawaj kolejne