Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 12:10, 18 lut 2026

Kordina napisał(a)
Twoje różowe rododendrony wypaliły mi oczy cudnym kolorkiem. Przymierzam się w tym roku do zakupu, a nuż się uda Świetne te Twoje powitanie a właściwie oczekiwanie na wiosnę w szklanych naczynkach, może zgapię?
Ja nadal w gawrze, wcale nie czuję powiewu robót ogrodowych, wczoraj znowu nawaliło śniegu...
Gdybyś potrzebowała nazw odmian, to podam Ten mój jedyny rh został, sam nie wiem czy go utrzymam i gdzie go dać.

Pomysł śmiało zgapiaj. Wydaje mi się, że 2-3 lata temu też miałem cebulki w domu. Ale teraz więcej kupiłem i było w co przesadzać.

Teraz też nie czuję wiosny, bo napadało śniegu. A obstawiałem, że już będzie po białej zimie.
Marcin89 12:16, 18 lut 2026

Dziś zadbałem o nawodnienie ziemi w foliaku. Wrzuciłem śniegu tak na oko na 20 cm. Zgrzałem się niemiłosiernie
nicol21 21:34, 18 lut 2026

Dobrze, że wykorzystujesz zasoby zimy! Niech się nawadnia!!!
Dekoracje też super. Rozumiem presję na wiosnę oby już szybko przyszła!!
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Marcin89 23:13, 18 lut 2026

nicol21 napisał(a)
Dobrze, że wykorzystujesz zasoby zimy! Niech się nawadnia!!!
Dekoracje też super. Rozumiem presję na wiosnę oby już szybko przyszła!!
Wiesz co presji nie mam, ale dłuży mi się zima, bo zawsze była krótka albo znikomo odczuwalna, a potem długie przedwiośnie. Ale nie tym razem

Plan był taki by ruszyć z cięciem i sprzątaniem rabat - do końca lutego.

Początek marca przesadzać to, co już pewne do przesadzenia.

Od połowy marca rabata na końcu ogrodu. Tutaj nawet darń nie zdjęta, będzie roboty duuużo.

No a w kwietniu fajnie by było zrobić drugi trawnik.
Patrycja_KG_Lu 13:44, 19 lut 2026

Wredna pogodna w tym roku! W zeszłym roku to ja końcem stycznia miałam już niemal wszystko wycięte w ogrodzie i można było sobie wysiewy w warzywniku prowadzić. A ten rok...zima i zima.
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
Marcin89 15:21, 19 lut 2026

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Wredna pogodna w tym roku! W zeszłym roku to ja końcem stycznia miałam już niemal wszystko wycięte w ogrodzie i można było sobie wysiewy w warzywniku prowadzić. A ten rok...zima i zima.
Tak. Teraz przyszedł mróz i śnieg z rabat tak szybko nie zejdzie. Tylko drogi i chodniki "czarne".

Pamiętam jak z kilka lat temu w lutym wycinałem suche astry w ogródku babci. A Ty mówisz nawet o styczniu. Nic nie zrobimy, czekamy
TAR 19:24, 19 lut 2026

Ja tez rok temu w styczniu mialam juz ogarniete i porzadeczek na rabatach a teraz pol metrowa warstwa sniegu lezy. Nie wiem kiedy zdaze uprzatnac wszystkie rabatki. Zanim ten snieg sie stopi a potem wsiaknie w moja zmarzline gliniasta to moze maj nastanie. Na razie mysle jak zabezpieczyc 3 judaszowce przed brylami sniegu z dachu. Juz mi kousa jednego zlamalo i buka. A plotki sa.
Jednak judaszkow mi szkoda i musze je zabezpieczyc.
Marcin89 19:46, 19 lut 2026

TAR napisał(a)
Ja tez rok temu w styczniu mialam juz ogarniete i porzadeczek na rabatach a teraz pol metrowa warstwa sniegu lezy. Nie wiem kiedy zdaze uprzatnac wszystkie rabatki. Zanim ten snieg sie stopi a potem wsiaknie w moja zmarzline gliniasta to moze maj nastanie. Na razie mysle jak zabezpieczyc 3 judaszowce przed brylami sniegu z dachu. Juz mi kousa jednego zlamalo i buka. A plotki sa.
Jednak judaszkow mi szkoda i musze je zabezpieczyc.
Wcale Ci się nie dziwię... a tym bardziej, że wyszukane gatunki. Eh z tą zimą.
kasiab 20:04, 19 lut 2026

Witaj Marcinie
Podglądam Twój wątek od dłuższego czasu przyszedł czas się ujawnić
Z takimi wiosennymi dekoracjami to wiosna musi już przyjść tego życzę Wszystkim Ogrodnikom
Marcin89 22:18, 19 lut 2026

kasiab napisał(a)
Witaj Marcinie
Podglądam Twój wątek od dłuższego czasu przyszedł czas się ujawnić
Z takimi wiosennymi dekoracjami to wiosna musi już przyjść tego życzę Wszystkim Ogrodnikom
Witaj witaj, ja do Ciebie też zaglądam, ale nie pamiętam, czy się witaliśmy oficjalnie

Różowe hiacynty rozkwitną lada moment. A te w ogrodzie schowane pod ziemią.