Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 19:06, 26 lut 2026

Wstawiam listę roślin potencjalnie przeznaczonych na nową rabatę.

Dla przypomnienia szerokość od 1 m do 2,5 m (czyli niewiele), a długość będzie około 13 m.

Rosną już 3 drzewa: wiśnia Kanzan, wiśnia Royal Burgundy i magnolia Susan.

Z roślin kwaśnolubnych:
Rh Percy Wiseman 1 sz.
Azalia Homebush 3 szt.
Azalia Pink Delight 1 szt.
Azalia Cannon's Double 2 szt.
Hortensja ogrodowa 2 szt.
Hortensja piłkowana Preziosa 3 szt.

Z większych krzewów:
Forsycja kilka szt.
Hortensja Annabelle kilka szt.
Kosodrzewina Pumilo 3 szt.

Z traw:
Proso Nortwind 3 szt.
Miskant Gracillimus 3 szt.
Rozplenica Moudry 3-5 szt.
Trawa pampasowa Pumila 1 szt.
Turzyca paskowana 3 szt.

Byliny średnie i małe:
Funkia Regal Splendor 3 szt.
Funkia So Sweet kilka szt.
Funkia Twilight 1 szt.
Tawułka różowa 3 szt.
Kocimiętka z tych mniejszych 5-7 szt.
Bodziszek Rozanne 3 szt.
Żurawka Marmalade koło 20 szt.

Jak widać dużo tego. Pomijam już pojedyncze okazy klona palmowego, cisa, budleii Dawida, czy hakone.

Może podpowiecie co z tej listy nie pasuje do reszty?

Które z wymienionych roślin komponować razem? Chętnie poczytam Wasze rady po roku bez projektowania czegokolwiek
nicol21 22:14, 26 lut 2026

Ooo pięknie! pomidorowo mocno będzie!!! Fajna lista, część mam, część nie...

tez nie próżnujesz!
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
ajka 22:28, 26 lut 2026

Ja też w tym roku dokupuję rododendrony i azalie. Z ciekawości poczytałam jakie planujesz. Może i ja zdecyduję się na Homebush. Śliczna jest. Masz już z nią doświadczenie?
Marcin89 22:43, 26 lut 2026

ajka napisał(a)
Ja też w tym roku dokupuję rododendrony i azalie. Z ciekawości poczytałam jakie planujesz. Może i ja zdecyduję się na Homebush. Śliczna jest. Masz już z nią doświadczenie?
Rosną u mnie w doniczkach już 2-3 lata. Przez to mało urosły, ale kwitną normalnie. Raz nie dopilnowałem podlewania latem i zgubiły liście, ale wiosną było ok. Cenię za te kwiaty gwiazdki
mrokasia 22:59, 26 lut 2026

Niezła lista na tę rabatę . Ciekawa jestem jak to wszystko rozmieścisz.
Nie wiem czy pomogę ale ja właśnie będę wywalać kosodrzewiny. Brzydko się starzeją i wymagają uszczykiwania przyrostów by zachować w miarę niewielki rozmiar.
Marcin89 07:48, 27 lut 2026

mrokasia napisał(a)
Niezła lista na tę rabatę . Ciekawa jestem jak to wszystko rozmieścisz.
Nie wiem czy pomogę ale ja właśnie będę wywalać kosodrzewiny. Brzydko się starzeją i wymagają uszczykiwania przyrostów by zachować w miarę niewielki rozmiar.
Tak, czytałem przecież Mam te 3 sztuki i szkoda mi je wywalić. Zawsze to coś zimozielonego na rabacie. Choć tam na końcu ogrodu nie musi być. W innym wypadku był by żywopłot thujowy.
mrokasia 08:02, 27 lut 2026

Jeśli chodzi o byliny to zestawiłabym funkie z tawułkami i bodziszkami. W innej części rabaty kocimiętki z żurawkami.
Marcin89 10:14, 27 lut 2026

mrokasia napisał(a)
Jeśli chodzi o byliny to zestawiłabym funkie z tawułkami i bodziszkami. W innej części rabaty kocimiętki z żurawkami.
O taki był pomysł, tylko bodziszek gdzie indziej

Tej tawułki mam 3 sztuki, dołożę parę funkii i dam pewnie w wąskim miejscu z półcieniem. Potem mogą być bodziszki i turzyce. A na końcu kocimiętki i żurawki.
mrokasia 10:26, 27 lut 2026

Marcin89 napisał(a)
O taki był pomysł, tylko bodziszek gdzie indziej

Tej tawułki mam 3 sztuki, dołożę parę funkii i dam pewnie w wąskim miejscu z półcieniem. Potem mogą być bodziszki i turzyce. A na końcu kocimiętki i żurawki.

Dobry plan
Marcin89 10:59, 27 lut 2026

mrokasia napisał(a)

Dobry plan
A inny był taki by żurawki były na całej rabacie jako wypełniacz. Co myślisz? Tych żurawek mam dużo i nadają się do podziału.