Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

mrokasia 11:29, 27 lut 2026

Marcin89 napisał(a)
A inny był taki by żurawki były na całej rabacie jako wypełniacz. Co myślisz? Tych żurawek mam dużo i nadają się do podziału.

Trudno mi powiedzieć, one mają taki dość specyficzny kolor, ja je widzę z fioletami i niebieskościami, ewentualnie bordo. Jakoś do paskowanych funkii mi nie pasują ale może mam ograniczoną wyobraźnię . Chyba, że sadzone sporymi plamami, w grupach po kilka sztuk.
Marcin89 19:00, 27 lut 2026

mrokasia napisał(a)

Trudno mi powiedzieć, one mają taki dość specyficzny kolor, ja je widzę z fioletami i niebieskościami, ewentualnie bordo. Jakoś do paskowanych funkii mi nie pasują ale może mam ograniczoną wyobraźnię . Chyba, że sadzone sporymi plamami, w grupach po kilka sztuk.
Dziękuję Kasia, taki sposób sadzenia kojarzy mi się właśnie z Twoimi nowymi rabatami. Takie grupki roślin na przemian
Marcin89 19:04, 27 lut 2026

Żeby nie było dziś jest ze zdjęciami. Dokończone przekopywanie warzywnika.

Tu mi wydarło kawał folii. Trwa dyskusja o zakupie nowej szklarenki i lepszym miejscu ustawienia.

Potem udało się przyciąć zawilce i hakone
Angelika95 19:23, 27 lut 2026

Można już przycinać hakone?
Marcin89 19:29, 27 lut 2026

Angelika95 napisał(a)
Można już przycinać hakone?
Przyciąłem na czuja. Potem był przypadkowy filmik, że hakone i miskanty można, a rozplenice i stipy jeszcze nie. Więc utrafiłem
Angelika95 19:42, 27 lut 2026

Ok, bo z tamtego roku kojarzę, że mi hakone kilka razy mróz złapał wiosenny i myślałam, że one jakieś delikatniejsze. Ale może jedno z drugim nie jest związane. A rozplenice dlaczego nie? Myślałam, że od jutra polecę za koleją a hortensje?
Angelika95 19:43, 27 lut 2026

Stipę na pewno jeszcze nie można, bo ona odbija w moment i by przemarzła
Marcin89 19:47, 27 lut 2026

Angelika95 napisał(a)
Ok, bo z tamtego roku kojarzę, że mi hakone kilka razy mróz złapał wiosenny i myślałam, że one jakieś delikatniejsze. Ale może jedno z drugim nie jest związane. A rozplenice dlaczego nie? Myślałam, że od jutra polecę za koleją a hortensje?
Rozplenice i miskanty niby późno się tnie, bo późno ruszają. Żeby też woda nie dostawała się do kępy, bo mróz ja rozsadzi, uszkodzi.

Hortensje bukietowe książkowo w marcu. Dużo źródeł podaje nawet połowę marca.
Marcin89 19:49, 27 lut 2026

Teraz kolej na białe hiacynty, stoją na stole w salonie
mrokasia 20:55, 27 lut 2026

Gdy moje psy były małe, na jesieni wygniotły mi wszystkie kępy rozplenic bo wskakiwały na nie i mościły się w środku. Więc późną jesienią przycięłam wszystkie kępy na krótko. Nic im nie było.
W szkółkach traw miskanty i rozplenice przycinają jesienią by zapobiec niekontrolowanemu rozsiewaniu.