Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

TAR 09:35, 02 mar 2026

Marcin89 napisał(a)
A ja dalej myślami przy nowej rabacie. Lada moment zacznę zrywać darń

Pamiętacie temat wyboru krzewów kwitnących przy ogrodzeniu (jako tło). Chodzi za mną jedna opcja, mimo podatności na mszycę.

Jaśminowiec Virginal
Ktoś go kojarzy? Bo ja się nakręciłem

https://www.boryslawice.com/pl/p/Jasminowiec-Virginal-Philadelphus/138

Mam, kazdy jasminowiec piekny kiedy kwitnie . U mnie kilka rosnie pod ogrodzeniem, robia za przeslone od chwastow. Zawsze z mnostwem mszycy, jak to jasminowce
Marcin89 09:39, 02 mar 2026

TAR napisał(a)

Mam, kazdy jasminowiec piekny kiedy kwitnie . U mnie kilka rosnie pod ogrodzeniem, robia za przeslone od chwastow. Zawsze z mnostwem mszycy, jak to jaminowce
A jak byś opisała pokrój? Wąski, szeroki? Rozmiar krzewu?

Ahh ta mszyca!
TAR 09:58, 02 mar 2026

Nie wiem, kupilam maly, dosc zwarty, strzelisty, po kwitnieniu przycielam go mocno zeby nie byl za duzy. Na pewno u mnie sie jeszcze nie przewiesza, to 2-letni krzew. Jesli szukasz czegos w formie fontannowej to przepieknie wygladaja kolkwicje. Dosc szybko przyrastaja. Moje po 2 latach z sadzonki p9 15 cm maja juz okolo metra i ładna srednice. Te zostawiam jako fontannowe krzewy. Kolkwicje mszycy nie maja, a liscie sa dosc zdobne, ladnie sie przebarwiaja jesienia.
Marcin89 10:09, 02 mar 2026

TAR napisał(a)
Nie wiem, kupilam maly, dosc zwarty, strzelisty, po kwitnieniu przycielam go mocno zeby nie byl za duzy. Na pewno u mnie sie jeszcze nie przewiesza, to 2-letni krzew. Jesli szukasz czegos w formie fontannowej to przepieknie wygladaja kolkwicje. Dosc szybko przyrastaja. Moje po 2 latach z sadzonki p9 15 cm maja juz okolo metra i ładna srednice. Te zostawiam jako fontannowe krzewy. Kolkwicje mszycy nie maja, a liscie sa dosc zdobne, ladnie sie przebarwiaja jesienia.
Właśnie szukam bardziej zwartego, nawet wyższego. Chyba się uczepiłem tego jaśminowca jak ta mszyca

Już ciężko będzie zrezygnować. Zawsze można ciąć odpowiednio (standardowo - zbyt mały ogród)
TAR 10:33, 02 mar 2026

Wiem, na chciejstwa nie ma rady Pomysl jeszcze o zylistku tez sa zwarte i przepieknie kwitna. A nie lapie ich mszyca. Moje obsypane kwiatami co roku.
Marcin89 14:09, 02 mar 2026

TAR napisał(a)
Wiem, na chciejstwa nie ma rady Pomysl jeszcze o zylistku tez sa zwarte i przepieknie kwitna. A nie lapie ich mszyca. Moje obsypane kwiatami co roku.
I już w tej samej szkółce obczajam żylistki. Dwie odmiany przypadły mi do gustu, jak żyć
TAR 15:15, 02 mar 2026

Ktore?
Marcin89 16:15, 02 mar 2026

TAR napisał(a)
Ktore?
Żylistek 'Biały Pełny' i żylistek 'Strawberry Fields'.
TAR 16:22, 02 mar 2026

Oba mam i sa bardzo ladne, duzo kwiatow. Aurea tez fajniutki i ten miniaturkowy Nikko
TAR 16:25, 02 mar 2026

o i Candidisima jest cudny, wyglada na bialy ale on jest ni to bialy ni to wpadajacy w liliowy, zalezy od pory dnia. I te kwiatki pelne , jak zrywki.