Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 17:55, 10 sie 2023

Tak planuję rozmieścić drzewa w ogrodzie:

Czarny - istniejący orzech włoski, jego miejsce i rozmiary mniej więcej tak jak narysowałem. Korona ma średnicę około 8 m

Pomarańczowy - klon pospolity Globosum lub katalpa zwyczajna Nana; ja wolę klony, bratowej podobają się katalpy. Na froncie może być inne drzewko niż tam z lewej te 3 sztuki. Ewentualnie ambrowiec amerykański Gumball na front, bo ładnie się przebarwia.

Zielony jasny - brzoza pożyteczna Doorenbos, 3 sztuki lub 5 sztuk w jednej linii.

Fioletowy - drzewo iglaste, pierwsza myśl świerk serbski ładnie formowany, powtórzony na froncie u mnie.

Ciemny zielony - grab pospolity Frans Fontaine lub Fastigiata, na pewno kolumnowy, bo jest tu wąsko. Chcę zasłonić się od domu obok.

Żółty - jakieś mniejsze drzewko. Mam 2 magnolie do posadzenia lub klon palmowy Atropurpureum.
Patrycja_KG_Lu 19:51, 10 sie 2023

Fajny plan na drzewa. Podoba mi się. A rozmnażalnik masz świetny. Też zacznę, bo rośliny również inflacja dosięgła.
Marcin89 20:53, 10 sie 2023

W końcu zmierzyłem wymiary rabat, które powstały przy okazji robienia kostki.

1. 4,45 x 1,33 m
2. 5,55 x 3,60 m
3. 4,45 x 1,50 m

Czyli tutaj na froncie dwie wąskie są ciut innej szerokości.

Z długości tej szerszej rabaty trzeba odjąć 1,05 m na żywopłot. Taki jest wymiar do krawężnika równoległego do ogrodzenia.

4. 4,70 x 2,85 m

To jest ta między tarasami. Czyli małe drzewko się zmieści
Marcin89 20:54, 10 sie 2023

Patrycja, oczywiście, że tak. Przy małym wysiłku efekty są zadowalające
Patrycja_KG_Lu 21:05, 10 sie 2023

Masz już pomysły na nasadzenia tych na froncie?
Marcin89 21:16, 10 sie 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Masz już pomysły na nasadzenia tych na froncie?
Tak, będę rysunki wstawiał, aby można było po nich kreślić

Mam pewien pomysł na tę rabatę nr 2, tak by nie wstawiać krawężnika, ale żeby minąć te zasuwki od wody. I nawet rośliny jakieś bym miał na jesień
LIDKA 22:47, 10 sie 2023

Na formowane drzewko iglaste można rozważyć jodłe koreańską. Ma dość regularny pokrój i ładnie reaguje na cięcie. Igły miękkie i nie sypią się.

Wiola ma już taką na 1.5 piętra a moja ma 150 cm i po dwóch latach rośnie w oczach.
Marcin89 09:18, 11 sie 2023

LIDKA napisał(a)
Na formowane drzewko iglaste można rozważyć jodłe koreańską. Ma dość regularny pokrój i ładnie reaguje na cięcie. Igły miękkie i nie sypią się.

Wiola ma już taką na 1.5 piętra a moja ma 150 cm i po dwóch latach rośnie w oczach.
To super pomysł
Marcin89 18:23, 11 sie 2023

Zrobiłem na szybko projekt rabat frontowych. Ale gdy dodałem kolory wszystko zaczęło się zlewać.

Więc może od początku. Na górze jest chodnik przed domem, na dole kreska to ogrodzenie. Rabata po prawej to moja wąska (nr 3 z mapki), a ta z lewej to wspólna moja i brata (nr 2 z mapki).

Żywopłot wzdłuż ogrodzenia to cis, wyściółkowany kamieniem. Kamień powtórzony w paskach o szerokości 0,8 m wzdłuż chodników. Reszta to kora.

Teraz rośliny.
Czarny zarys to drzewo kuliste szczepione na pniu (katalpa lub klon lub ambrowiec),
Ciemny zielony - thuje kuliste,
Jasny zielony (4 okręgi) - hortensja bukietowa Polar Bear,
Jasny zielony (3 kępki) - miskant Morning Light, koło cisa,
Żółty - sesleria jesienna,
Fiolet duży - szałwia Caradonna,
Fiolet mały - szałwia lub coś innego mniejszego,
Różowy w dużej rabacie to jeżówki różowe, zaś na wąskiej to rozchodnik okazały różowy lub kocimiętki fioletowe. Trochę mi zabrakło 2 odcieni fioletu.

W wąskiej rabacie jest szary kwadrat, to studnia kanalizacyjna (37 cm x 37 cm). Zasuwki od wody zgubiły się pod ostatnimi thujami w żwirku.

Uff, ciężko mi to idzie. Muszę inną metodę rysowania mieć. Czuję, że wyszedł chaos informacyjny

Dorii 18:57, 11 sie 2023

Jak brakuje kolorów to daj inne figury. Wiem że kępki roślin z kołami się kojarzą ale na planie mogą być kwadraty i trójkąty. A rośliny typu czosnki albo inne smukłe można narysować jako gwiazdki czy plusiki. Tak bym np. bezodmianowe jeżówki narysowała.

Plan wygląda bardzo dobrze. Jedynie co to bym dała trzy hortensje.

Co do roślin to oprócz kolorów to zwróć uwagę na rodzaje kwiatostanów. Fajnie się komponują rośliny z odmiennym typem kwiatostanu. Np. Do szałwi coś o klasycznym kwiatostanie typu jeżówka albo róże w typie balerina.